Dr. Schnabel og hans ansiktsmaske mot virus – og hva den kan lære oss om smitte, klima og miljø

Dr. Schnabel var en kjent figur i flere hundre år i Europa:

Det var navnet på pestlegene som kom når viruser herjet.

Men hjalp den besynderlige påkledningen og ansiktsmasken hans mot virussmitte?

Og hva er forbindelsen mellom Dr. Schnabels drakt og Ullevål sykehus i Oslo?

Her handler det om kunnskap som er gått tapt. Resten får du vite i en spennende artikkel for lek og lærd som nå er ferdig oversatt til norsk. Du får den her.

Forskningen til den originale franske aerosol-spesialisten Rein André Roos og hans partner Anya van Wijk – og eksperimentet som er gjennomgått i detalj i heftet – viser at dette verneutstyret fra 1400-tallet var i klasse med de beste luftfiltrene av i dag.

Hvordan? Jo, det har med aerosoler og elektriske ladninger å gjøre.

Roos og van Wijk tar oss med inn i aerosolenes verden. Med tegninger og ganske enkle forklaringer gir de oss en smakebit av sin enorme kunnskap som spenner fra kulturhistorie til langt inn i realfagene. Den kunnskapen ser ut til å være helt vesentlig for å forstå hvorfor været blir våte, villere og voldsommere, men den glimrer helt med sitt fravær i den delen av klimadebatten som folk flest ser noe til.

Artikkelen er:

Rein André Roos og Anya van Wijk: Doktor Schnabels høyeffektive ansiktsmaske – og den glemte betydningen av elektriske ladninger for klima og miljø, 2023, oversatt til norsk og bearbeidet av Einar Flydal, Else Nordhagen og Jorun Monrad. Du laster den ned her:

188 Nedlastinger

Heftet er på nær 30 sider. Den norske oversettelsen blir ikke trykt opp, men bare distribuert som PDF.

Det gir en del konkrete utgifter å drive med disse oversettelsene. Dersom du vil spleise på kostnadene, sender du en slant til Foreningen for EMF-reform, kontoen for oversettelser, som er 1813.32.68916. (Vil du bruke VIPPS, sender du til 90049913, så sender jeg videre. Merk “dr. Schnabel”!)

 

Einar Flydal, den 18. februar 2023