Sammendrag fra EMF Hazards Summit 2024, dag 3

Her får du mitt sammendrag fra serien EMF Hazards Summit 2024, lørdag 13.4.2024.

Rundt 20 foredrag – eller rettere sagt samtaler eller presentasjoner – er i gang. Lørdag var det fem nye og bra interessante foredag, også disse korte og lette i formen – ikke forskningspresentasjoner, men holdt av folk som kjenner sine felt og er gode formidlere.

Lørdagens foredrag var nok litt preget av at møtelederen selv, Nick Pinault, hadde svært mye på hjertet og nærmest overtok enkelte av samtalene. Han lever av å drive opplysning om helseskadelige virkninger fra menneskeskapte elektromagnetiske felt (EMF). 

Jeg summerer opp – særdeles knapt – lørdagens fem foredrag.

Beth Shirley, farmasøyt og klinisk ernæringsterpeut med 40 års fartstid, arbeider med utvikling av dietter og tilskudd: Nitrogenoksyd (NO) spiller stor rolle for en rekke kroppsfunksjoner: for forplantningsevnen gjennom ereksjonsevnen, sædproduksjonen og evnen til å skape egg, for tenkeevnen, for blodomløpets tynneste årer der stoffer utveksles mellom blodet og cellene, for hormonsystemets produksjon av testosteron og estrogen, for regulering av blodsukkeret, m.m.. Ja, til og med for den mentale helsen, for angst, læring, hukommelse, m.m. NO er kort sagt med i alle mulige prosesser.

Nå viser forskningen at menneskeskapt EMF senker NO-nivået ved å bremse kroppens egen produksjon av NO. Det har konsekvenser for hver eneste tenkelige kroppsfunksjon. De blir svekket, eller stanser – med infertilitet og mange salgs helseplager som følge. Sover du dårlig, mangler du sannsynligvis NO, for NO trengs for å danne melatonin. Hjernen trenger 25% av energien vi bruker. Uten nok NO får den for lite, og fungerer dårligere.

Det blir en del kjemi i Beth Shirleys forklaringer og i Nick Pineaults kommentarer. Jeg gjengir bare noen hovedtrekk som jeg tror jeg har forstått:

NO produseres på to måter: via NO-arter i cellene (NOS-veien), og via nitrat og videre til nitrit og så til NO gjennom spytt. NOS-veien er ganske følsom for forstyrrelser og virker dårligere jo eldre vi blir. Den fører til oksidativt stress når den fungerer for dårlig.

[Her tror jeg at det Beth Shirley forteller om, nærmer seg svært det som Martin L Pall holdt foredrag om på Litteraturhuset i Oslo i 2014: hvordan produksjonen av reaktive oksidant-arter (reactive oxygen species, forkortet ROS) forstyrres av EMF og andre miljøstressorer – fordi de forstyrrer cellemembranenes kalsiumkanaler – og hvordan det da i neste omgang skaper alle slags helseplager.

[For å få en god og fyldig forklaring av denne forklaringen, kan du se 2-timers foredraget til Martin L Pall på video, tekstet på norsk. Foredraget står seg fortsatt og ligger her: https://youtu.be/_Up8bqiJN2k?si=UcY15WD5ZgOGdkxl.]

Denne forklaringen på helseplager fra EMF og andre miljøstressorer er blitt en standardforklaring på hvordan alle slags skader kan oppstå. Den er f.eks. en hovedforklaring for den europeiske miljømedisiner-foreningen EUROPAEM sine retningslinjer for strålevern, som du kan laste ned gratis på dansk her: https://einarflydal.com/utredninger-boker-m-m-a-laste-ned-bestille/

Modellen som går igjen for å illustrere den onde sirkelen som virker selvforsterkende og bevarer helseproblemet, og som det derfor gjelder å bryte for å få den NO-produksjonen man trenger, er den du finner nedenfor. Beth Shirleys forklaring passer godt inn i denne tegningen:]

EMF hindrer at det produseres nok NO i cellene ved å øke produksjonen av nitrogenoksyd, superoksyd og peroksinitrit. Dermed skapes oksidativt stress (og inflammasjon) som fører til økt nitrogenoksyd. Dermed skapes det en ond sirkel som vedlikeholder svekket NO-produksjon. Dermed senkes energiproduksjonen (ATP) og man blir utmattet, sover dårligere fordi melatoninproduksjonen svekkes, får svekket immunsystem, m.m.  Er du først utmattet og forsøker å yte noe, kanskje bare gå litt, produserer du mer nitrogenoksyd og forsterker den onde sirkelen og blir enda mer utmattet.

Hva kan du gjøre med dette? Selvsagt først og fremst unngå EMF (og andre miljøstressorer som kan ha samme virkninger). Dernest styrke omdanningen fra nitrat til nitrit til nitrogenoksyd, slik at du får i deg nok NO. Det kan du få med flere typer grønnsaker, som spinat, selleri, beter, rukkola, smørsalat, eller med klinisk testede nitrat-kosttilskudd. Du bør få i deg 300-400 milligram som del av kostholdet hver dag, alltid. Men her bør du snakke med ernæringsfolk om detaljene. Man kan f.eks. få i seg for mye oftalater, som kan gi smerter og ubehag og fordøyelsesproblemer.

Beth Shirley avslutter med å bekrefte at dette fagfeltet, om hvordan NO påvirkes av menneskeskapt EMF, forskes det knapt på. Det er som om ingen vil vite om det. Telekombransjen har så stor makt at dette forskes det ikke på. Vi har kjent til disse virkningene i 60-70 år. Uten tilstrekkelig med NO blir vi ikke friske og holder oss ikke sunne. (Beth er på si vitenskapelig rådgiver for Berkeley Life, et kosttilskudd som styrker nitrogenoksyd-balansen i cellene. Men rett kosthold gjør altså samme nytte.)

R Blank, som driver med salg og opplysning rundt skjermingsprodukter: R. Blank er sønn av forskeren Martin Blank, som fram til sin død for rundt 15 år siden var en av klodens fremste biofysikere innen EMF-feltet. Hans bok «Overpowered» var en populærfaglig oppsummering han skrev før han døde – på oppfordring fra og i samarbeid med sin sønn – og den første jeg leste om EMF.

Nå driver altså sønnen med å omsette kunnskapen til praksis. R Blank forteller at det som gir ham størst utbytte i jobben, er når folk som ikke ante at plagene deres hadde med EMF å gjøre, ringer tilbake og forteller at de ble kvitt en eller annen helseplage, f.eks. leggsmerter!, helt uventet, etter at de begynte å bruke f.eks. ørepropper med luftlyd!  Slike tilfeller er det en del av, forteller han.

Innslaget med R Blank er både opplysning og reklame, men først og fremst opplysning. Det kan være vanskelig å velge rett og å unngå produkter som ikke virker. For dette er også et felt med en del humbug, og produkter som først og fremst virker psykisk. Feil bruk kan dessuten gi plager mer enn lindring. De bør derfor kjøpes av folk som vet hva de driver med og be gjerne om testrapporter! Jeg har forresten flere ganger fått tilsendt testrapporter som åpenbart bare er humbug, så dette er ikke et enkelt felt å navigere rett i. Selv stoler jeg mest på produkter jeg kan forstå hvordan virker. Plastpyramider, små knotter og magneter og ting som skal «nøytralisere den farlige delen av strålingen rundt deg», har jeg null tillit til.

Jeg gjengir bare en del enkle råd jeg trekker ut fra presentasjonen:

  • Først og fremst: Fjern strålingen der det går an! Eller flytt deg bort fra den. Skjerming er løsningen du bruker når dette ikke går.
  • Mange digitale produkter øker styrken når sendeforholdene er dårlige. Strålingen reflekteres fra metall og en del andre harde flater. Derfor, om du overhodet bruker slike produkter:
    • Om du har mobilen tett på kroppen, så skaff deg en lomme som skjermer mot kroppen!
    • Å bruke mobilen inne i et skjermet rom, er derfor en dårlig idé! Av samme grunn: Sett mobilen i flymodus. Bruk ikke en skjermingslomme som gjør at du kan holde mobilen til hodet – for da får du dobbelt dose inn mot hodet. Bruk ikke mobiler på tog, i bil, i heis og annet av metall – av samme grunn.
    • Strålingens styrke synker raskt med avstanden. Bruk aldri mobilen til hodet eller rett foran halsen.
  • Gravide kan bruke magebelter av skjermingsstoff for å beskytte fosteret. Slike belter er vanskelig å bruke feil. Men de må gå hele veien rundt. Skjermingslakener er Blank skeptisk til fordi de lett kan brukes feil: Bruker du mobilen eller nettbrett med WiFi med et slikt laken under deg, får du refleksen og dobbelt dose.
  • Trådløse hodesett og øreplugger er selvsagt Fy! Fy!. Men også hodesett med ledning knyttet til digitalt utstyr trekker med seg skitten strøm og kan være akutt plagsomt for el-overfølsomme. Det kan løses med øreplugger basert på luftslanger. De gir dårligere lydkvalitet, men det er jo ikke alltid så farlig. Det går også an å få tak i små filtre, som opprinnelig ble laget for å fjerne støy for å gi bedre lyd for HiFi-entusiaster. De kan plugges inn på ledningen til hodesettet. Dermed forbedres lydkvaliteten.
  • Kjøp skjermingsutstyr fra noen du har tillit til og ikke bruk mye penger på produkter som ikke har testrapportene i orden.

Jeg tenker at skjermingsprodukter bør du helst kjøpe fra forhandlere i Norge, slik at vi kan opprettholde et miljø og kompetanse også her. Det fins flere i Norge som selger slike produkter. Noen norske leverandører av skjermings- og helseprodukter (ufullstendig, utfra det jeg har oversikt over) er:

  • EMF Consult AS
  • Uno Vita
  • Baldron / Helseforhandleren

For tekniske målinger med målerapport og forslag om tiltak:

  • EMF Consult AS
  • no
  • no

For avanserte tekniske tilpasninger og konsulentbistand:

  • EMF Consult AS
  • no

David Schmidt, forsker og gründer i krysningspunktet mellom informatikk og biofysikk: Innslaget handler om å styrke kroppens motstandskraft og å bremse kroppens aldringsprosesser ved hjelp av kobberpeptider. Det er kjent at reaksjonene på EMF og andre miljøgifter fremmer kroppens aldringsprosesser og kronisk inflammasjon. (Dette fins f.eks. omtalt i Arthur Firstenbergs bok Den usynlige regnbuen – Historien om elektrisiteten og livet, til salgs i norske bokhandlere og på nett, og betegnes av forskeren Magda Havas som «rapid aging syndrom», en betegnelse hun syns passer bedre enn el-overfølsomhet.)

Her er det snakk om forskergrupper som studerer biofeedback, GHK og DNA, lys som kroppen selv sender ut, og om hvordan man skal stimulere cellenes energiprodusenter, mitokondriene, slik at aldringsprosesser svekkes og om andre prosesser som skal svekke inflammasjoner. Her er det mye kjemi og en masse annet som jeg ikke har greie på og ikke vil mene så mye om eller forsøke å gjengi.

Schmidt har en rekke patenter på dette området og er åpenbart en gründer som omsetter avansert forskning til forretning. Produktet han samtidig markedsfører, er noen små lapper man kan abonnere på, og som angivelig gjør denne jobben med å stimulere mitokondriene gjennom lysstimulering (!). Han omtaler det som en blanding av vestlig og østlig medisin som sammen skal motvirke oksidativt stress og aldring. Så her knyttes trådene tilbake til hva vi har hørt nesten alle de andre foredragsholderne omtale: svekke oksidativt stress og inflammasjonstilstander. Schmidts budskap er også at vi kan bremse aldringen vesentlig og dermed motvirke virkningen av EMF på den måten. Det skjer blant annet gjennom å få et visst inntak av kobber, tilføre/stimulere kobberpeptider, påvirke celledelingen, få noen tråder i cellene som heter fibroblaster til å leve lengre, osv. osv..

Her havner Schmidt langt inn i cellebiologiske forklaringer som jeg ikke skal forsøke å gjengi. Men spennende høres det ut til å være – og kanskje også lovende. Han viser til forskning, både etablert og ny, men hvor grensene her går mellom det man har godt grunnlag for å lage terapier utfra, og det som er solid forskning og spekulasjon, kan jeg ikke vurdere. Jeg nøyer meg derfor med å ta med lenkene, så får de spesielt interesserte gå videre på egenhånd.

Men en ting slår Schmidt fast med den største sikkerhet: Når vi ser på hvilke elektromagnetiske krefter som er i sving i en celle, er de så uendelig svake at det er helt opplagt at de kan påvirkes av strålingen fra radiosendere. Argumentet om at strålingen fra mobilmaster er så svak at den ikke kan skade, avviser han derfor blankt. Og det gjelder hele frekvensspekteret fra nær 0 Hz til røntgen og videre. De kan brukes i terapier, og de kan brukes slik at de skader. I telekom-bransjen brukes de nærmest uregulert når det gjelder helsevirkninger. Han nevner at med 5G nærmer vi oss nå frekvenser som gir resonans i DNA, og skadevirkningene vil være åpenbare.

Eric Gordon, lege, spesialisert på komplekse lidelser: «El-overfølsomhet er aldri hele problemet! Det er alltid mer sammensatt, og må angripes som et hele.» Fra å være allmennpraktiker gikk Gordon i 1992 over til behandling av kronisk utmattelse og det som i dag kalles komplekse lidelser, som gjerne er kroniske.

Gordon mener problemet med el-overfølsomhet har økt sterkt. På tidlig 1990-tallet skyldtes det først og fremst dårlig jording i hus. Nå er det andre teknologier som er hovedårsaken, PC’ene, mobiler og WiFi. Men også resten av miljøet, som er blitt mer giftig. Og selvsagt da verst for dem som er mest ømfintlige. Og det skjer på så skjulte måter – ved at blod-hjerne-barrieren åpnes, ved at cellenes funksjoner forstyrres – at det får for liten forståelse og oppmerksomhet.

Ja, det er slik Magda Havas nevner, at el-overfølsomheten gjerne utløses av et traume, f.eks. en bilkollisjon. Det er kanskje det vanligste. Et nøkkelord her kan være kraniocervikal ustabilitet, i overgangen hodeskallen ryggraden, som kan skapes av en kollisjon. Der går vagusnerven forbi, og små irritasjoner der kan skape en rekke symptomer. Da må vi klare å roe ned vagusnerven og det limbiske systemet. Vi ber pasienten slå av all strøm om natta og se om de sover bedre, eller kanskje blir fordøyelsen bedre av det. Det blir mindre forstyrrelser, og kroppen kan slappe mer av. Pasientene mine kommer ikke fordi de mener at de er el-overfølsomme, men pga. kronisk utmattelse, boreliose, ME, eller noe slikt. Lavere EMF hjelper mange uansett. Kroppen er en helhet og det er hele belastningen som må angripes. Det kan skje på en rekke måter, fra kosthold til livstil til kjemiske stoffer, i kombinasjon.

Noen pasienter blir altfor opptatt av sine egne diagnoser og sin sykdomshistorie og ser ikke at blidet kan være sammensatt. Noen blir mer vare for noe som tidligere bare var svakt i bakgrunnen når de får dempet en ømfintlighet. Bildet er svært sammensatt og bør derfor angripes bredt og gradvis. Vi vet jo nok om stråling til å se at det er en viktig faktor, men samfunnet tar ikke konsekvensen. Forskningsmidlene går helst til der hvor det kan utvikles produkter og inntekter. Helsekostnader forsvinner inn i samfunnet. Sykdommer på buskap får mye mer og rask oppmerksomhet og gjennomslag. Selv om el-overfølsomhet ikke er anerkjent offentlig, er den erkjent like fullt. Er det kyr som blir syke av en mobilmast, blir det raskt forstått og truffet tiltak, men ikke om det er mennesker. Da blir virkningen benektet. Og slik er det med mange andre giftstoffer også. Andelen av befolkningen som blir rammet, er klart økende, og de ulike giftstoffene spiller sammen. Derfor blir f. eks. virkningen av søppelmat sterkere nå, mens vi merket lite til den før. Det fins avgiftningskurer, og de kan hjelpe den enkelte, men det er fjerning av kildene som er den store løsningen, samtidig som pasienten må få bygget opp sin toleranse for kildene, for de klarer vi ikke å unngå fullstendig. De kan til og med være gunstige i ørsmå porsjoner. Men du kan ikke lære å svømme når du drukner: Du må senke belastningen for å bli kvitt inflammasjoner og for å bryte den onde sirkelen, og så bygge opp motstandskraft.

Den som vil se nærmere på en metodikk for slikt arbeid som dr. Gordon gjør, kan finne en slik i bloggpost 20.01.2016.

Pawel Wypychowski, eks-telekom- og elektronikk-ingeniør og eks-leder av et norsk investeringsfond i Polen: «El-overfølsomhet er et informasjonsproblem» Pawel jobbet for fullt og var alltid full av innsats, så han brød seg ikke om faresignalene – borelia, utmattethet, tanketåke, smerter – før han ble alvorlig syk med alt mulig på en gang, uten at legene kunne finne noen årsak. Han var nær selvmord.

Så begynte han å grave selv. Pawel Wypychowski leste på nettet. Han fant om Schumann-frekvensen og hvor viktig den er for livet. Så kartla han sammenhenger mellom der han følte smerte og hvor han var, begynte å måle elektriske spenninger gjennom egen kropp, og isolerte dem bort. Som ved et mirakel kunne han nå sitte foran PC’en i to timer uten å bli syk!

Hvordan kunne det ha seg? Dagens grenseverdier er satt utfra den forutsetningen at vi kan bruke EMF så lenge de er for svake til å ødelegge vev gjennom oppvarming, og – for lave frekvenser – de ikke kan skape skade ved å skape signaler i nervesystemet. Men dette er for primitivt, sier Pawel W. Da ser man ikke på informasjonen i de elektriske feltene. Og den er vesentlig:

Kloden er et gigantisk informasjonssystem, mer eller mindre kaotisk. Og vi har interne elektriske systemer i kroppen. Og vi er avhengig av at de henger sammen. Pawels budskap er det jeg har vært inne på noen ganger på min blogg: Alt liv er avhengig av intern kommunikasjon innen- og mellom celler og mellom de biologiske organismene og omgivelsene. Livets prosesser samordner seg med og styres etter naturens elektromagnetiske signaler. Når disse overdøves, forstyrres livsprosessene. (Se og lytt: bloggpost 15.02.2021, les om forskningen på «værsyke», epilepsi og pulsing: bloggpost 03.11.2020.)

Styrken i Schumann-frekvensen, som dannes av lynene til enhver tid på kloden, er på bare noen millivolt per meter. Dette er nok til å påvirke og samordne livsprosessene. Uten den faller de fra hverandre. Vi er altså følsomme for bare noen millivolt per meter. Pawel K målte 1000 Volt mer meter hos seg selv, mens alt sterkere enn noen millivolt per meter kan altså påvirke biologien. Og slik er det også med magnetfelt.

Menneskeskapt EMF fra telekom overdøver og forstyrrer denne kommunikasjonen. Kroppsfunksjoner blir utsatt for feil styringssignaler. Dermed blir folk og miljø skadet og får akutte eller langsiktige reaksjoner når kroppen ikke lenger klarer å motvirke påvirkningen. Noen blir, andre ikke. Den typiske utviklingen for utvikling av sykdom fra vedvarende forstyrrelser som fører til oksidativt stress, er beskrevet av Karl Hecht, som også Pawel K viser til (graf etter Karl Hecht, her hentet fra Flydal & Nordhagen: Smartmålerne, jussen og helsa, en bok du kan laste ned her: https://einarflydal.com/utredninger-boker-m-m-a-laste-ned-bestille/

Hva kan den el-overfølsomme gjøre med dette? Legene klarer ikke gi noen diagnose på dette, noe som Pawel mener er helt meningsløst og skyldes kunnskapsmangel. Hva skal den el-overfølsomme gjøre med dette? Den første tanken er å fjerne/redusere eksponeringen. Ja, det er vel og bra. Men det er ikke nok for å bli kvitt følsomheten for disse omgivelsene. Og det kan være svært vanskelig. Man kan ikke alltid flykte unna all strålingen. Går det an å helbrede seg utfra en informasjons- og kontrollsystemstrategi? Den beste modellen jeg fant så langt, er knyttet til klassisk homeopati-tradisjonen om miasme (at smitte ble spredt gjennom lufta om natten):

BLÅ TEKST RETTET 15.04.2024: [På Ullevål univ.sykehus i Oslo står det fortsatt flere miasmetårn. Disse ble brukt til å hente inn frisk luft utenfra, sier de norske historiske kildene. Ellers har man i miasmeteoriens navn spredt røyk om natta for å fange opp smitte, noe som passer med kunnskapen om hvordan luftbåren virus kan spre seg og fanges opp av røyk. Om denne mekanismen, se artikkelen om Dr. Schnabel, som du kan laste ned her, men der jeg tydeligvis feilaktig skriver at miasmetårnene på Ullevål ble brukt til røyklegging av området: https://einarflydal.com/?sdm_process_download=1&download_id=77037).]

Miasmetårn, Ullevål univ. sykehus (foto: E.Flydal)

Pawel Wypychowski henter altså inspirasjon fra homeopatien. For tankegangen i homeopatien dreier seg om informasjon: Han er mer bekymret over informasjonssiden enn over energiens styrke, og mener at det er på tide å ta tak i den: Vi måler bare styrken ved ulike frekvenser. Men det er ikke nok. Vi må regulere utfra andre skalaer. Når vi oppgraderer til WiFi 6, som bruker høyere frekvenser, øker vi informasjonsmengden og frekvensregisteret som tas i bruk. Det kan være langt viktigere enn styrken, som er omtrent den samme.

Det nytter derfor heller ikke bare å skjerme seg. Vi er avhengige av å kople oss til naturens signaler og bør ikke skjerme oss fullstendig mot dem. Vi bruker nå hele det radiofrekvente spekteret. Det kan vi ikke fortsette med. Egentlig er det forbausende at det fortsatt går bra for så mange, men stadig flere får problemer med det.

Det Pawel K forteller om, er en situasjon som likner den man har med jammere: Sender du med samme frekvens som noen andre, bare like sterkere, blir de andre signalene uforståelige. Og, understreker han, modulering av signalet er viktig: For å overføre innhold kodes det skiftende, langsommere frekvenser inn på bærebølgen. Det er derfor ikke bare bærebølgen (f.eks. 1800 MHz eller 2 GHz) som er relevant frekvens, men en hel mengde lavere frekvenser – uten at det er mulig å forutsi dem. Grenseverdier som bare knyttes til bærebølgens frekvens er der for meningsløse.

Og helt på slutten legger han til at det er viktig å forstå at i biologien er ikke sammenhengene linjære. Det vil si at virkningen øker ikke jevnt når dosen øker. I stedet skjer det i sprang, som om man plutselig kommer over en terskel. Men det kan også gå motsatt: at økt dose får virkningen til å senkes. Dette omtales f.eks. som «vinduer». Slik kan det også være med inflammasjoner. Vi bør derfor ikke bare være opptatt av styrken. Tenk om det gikk an å finne noen «lommer» uten virkninger! Men det er ikke sannsynlig.

Vi trenger ikke flere studier, sier Pawel, for det er så opplagt at vi påvirker og skader med EMF vi produserer. Likevel trengs det mer forskning for å finne ut hva som kan gjøres. Polen var et av de mest avanserte landene med hensyn til forskning på EMF og helse. Derfor la WHO en stor kongress hit i 1977. Nå er alt vi kunne feid under teppet fordi det ikke passer med næringslivets behov. I stedet kjører man kampanjer for å rulle ut 5G og digitalisere samfunnet. Det er fryktelig trist og alvorlig. Kunnskapen går tapt gjennom spesialisering. Det var hans personlige historie som gjorde Pawel tverrfaglig. Og uten denne tverrfaglige forståelsen havner man fort på ville veier.

Du finner mer om dette her:

 

Einar Flydal, den 14. april 2024

PDF-versjon: EFlydal-20240415-Sammendrag-fra-EMF-Hazards-Summit-2024-dag-3-KORRIGERT.pdf

PS. Skal du følge presentasjonene, kan det være lurt å skru på teksting. Det gjør det lettere å følge med.