AMS og «skitten strøm»: – Skift til ny måler eller vi kutter strømmen!

«Vil du ikke, så skal du!»

Nå aksjonerer nettselskapene igjen og vil ta strømmen fra dem som har klaget til RME – kontrollorganet for energimarkedet. De har klaget over at nettselskapet ikke vil bøye seg for gjeldende rett og gi dem fritak også for «skitten strøm» som de nye målerne lager, og som disse ganske få klagerne har erfaring med at de ikke tåler.

Nettselskapene vil ikke vente på at RME fatter vedtak om disse ganske få klagene, for det tar fort noen måneder. De regner tydeligvis med at RME vil gå imot gjeldende rett, og i praksis påtvinge folk målere som kan gjøre dem syke og som må stå på døgnet rundt.

Er du en av dem som har klaget til RME, får du her formuleringen du kan bruke overfor nettselskapet om du velger å gi etter. Er du ikke en av dem, får du her litt info om hva saken gjelder.

Det er bare ganske få som har erfaring med at de får akutte helseplager av «skitten strøm», og enda færre som klager til RME over at fritak fra AMS (altså senderen i den nye strømmåleren) ikke er nok, men at de heller ikke kan ha en ny måler i huset fordi den er kilde til «skitten strøm». (Kanskje er det så mange som 15-20. Jeg vet ikke.) 

Nettselskapene ser ikke skitten strøm – eller «linjebundet spenningsstøy», som det heter på fagspråket – som et helseproblem de behøver å bry seg med. Så selv om saken ikke gjelder mange husstander, setter de hardt mot hardt:

At de må levere ren strøm inn i huset fra måleren, vil nettselskapene ikke høre tale om, De er vel kjent med at skitten strøm kan være et stort problem rent teknisk. De vil bare ikke akseptere at skitten strøm også kan være et problem for mennesker, selv om stråling er stråling og pulsing er pulsing, hva enten den kommer fra en antenne bygd for å være en antenne, eller fra de elektriske feltene rundt husets strømledninger.

Nettselskapene velger derfor å mene at de etter gjeldende rett ikke er pliktige til å ta hensyn til de ganske få som får akutte helseplager av skitten strøm, og godt kan installere målere som skaper pulsing i strømnettet – «for det gjør jo så mye annet utstyr også».

I stedet henviser de klagerne til den løsningen som klagerne selv lenge har vært kjent med: at de selv må koste på seg en dyr filterløsning om de vil ha strømmen utenfra og fra måleren renset. Det ville vært helt unødig om nettselskapene lot de gamle analoge målerne stå, slik forskriften gir dem full adgang til, eller satte inn nye analoge målere.

Og nå vil de ikke vente til RME har fattet vedtak i sakene og pukker på jussen: At du har klaget til RME, har ikke oppsittende virkning.

Hvor dette ender er ikke så godt å si:

Vil RME fatte vedtak om at det er nettselskapene som bestemmer hva slags utstyr som skal stå i sikringsskapet, og dermed gå i brudd med lagmannsrettens dom, som ikke skjelner mellom helseplagsom stråling fra antenner og fra ledningsnettet, men sier at har du søkt rett, har du krav på fritak? I så fall blir det klager til Sivilombudet om at RME og nettselskapene bryter gjeldende rett. Og så blir det strid om hvordan dommen skal tolkes.

Eller vil RME gi nettselskapene beskjed om at de må ta helsemessige hensyn og ikke kan påtvinge folk en strømmåler som er kilde til skitten strøm som ikke kan slås av uten å miste strømmen, og som noen får akutte helseproblemer av?

I så fall kunne det lett bli en løsning som tilfredsstiller de få det gjelder, men som ville innebære en stille aksept for at skitten strøm er et helseproblem, om ikke for alle og over tid, så i alle fall for dem det gir akutte plager.

(Vil du vite mer om hvordan i all verden slik svak stråling kan være et helseproblem, så ta for deg boka «Smartmålerne, skitten strøm, pulser og helsa«, som du kan kjøpe eller laste ned gratis på min blogg, HER. Der finner du også referanser til forskningen, om du ønsker det.)

Det som i alle fall er klart, er at dette ikke er en kamp om å få beholde gammel måler: De som krever det, taper sin sak, for nettselskapet eier måleren og har rett til tilkomst, det er utvilsomt og slått fast i en rekke rettsaker. Det saken gjelder, er om nettselskapet kan installere utstyr som gir folk helseplager, selv når de har søkt om fritak og dokumentert det slik dommen i lagmannsretten anviser. Den dommen og anvisningen er gjeldende rett. (Oppskriften finner du i menyen, HER.)

Strømmen kuttes når som helst

Nettselskapene har varslet at strømmen kuttes om de ikke slipper til. Slik sett har de rett til å stenge strømmen hos dem som fortsatt nekter dem adgang, eller om nødvendig med namsmannen som hjelper tvinge seg inn i boligen for å skifte måleren.

De som venter på vedtak etter klage til RME over at de ikke fikk fritak for skitten strøm, må derfor nå se i øynene at strømmen kuttes om de ikke godtar at ny måler (uten AMS) blir installert. Dersom de ikke får så store akutte helseplager av skitten strøm at de heller velger å leve uten strøm, tvinges de altså til å bytte måler. 

Slik gir du nettselskapet beskjed om at de kan komme

Sist i bloggposten finner du advokat Hugo P. Matres og mitt forslag til teksten som du kan bruke om du velger å melde fra til nettselskapet at du aksepterer bytte av måler, og samtidig tar de nødvendige forbehold, uten å motsette seg bytte av måler. Da har nettselskapet ikke adgang til å kutte strømmen.

Hva gjør du så om du er blant de antakelig særdeles få som blir akutt dårligere etter at ny måler (uten AMS) er installert? Det har vi ikke noen gode løsninger på, og kan ikke gi noen garantier.

Det beste jeg da ser for meg er:

  1. Slå av hovedsikringen inntil videre og lev uten strøm så lenge.
  2. Meld fra til nettselskapet og be om at gammel måler eller en annen måler uten digital trafo installeres (noe som sikkert ikke fører fram).
  3. Få elektriker til å sjekke at huset har god jording.
  4. Klag til Sivilombudet! En advokat-skrevet mal vil bli lagt ut HER på bloggen. 5. Installér skille-trafo (som renser strømmen før den går ut i husets ledningsnett. Vi snakker fort titusener.)
  5. Let etter andre tiltak som kan redusere el-overfølsomheten.
  6. Vent på Sivilombudets behandling.

For deg som er spesielt el-overfølsom, er denne avveiningen altså ikke lett. Men slik gikk det altså da nettselskapene, NVE og RME lot seg forlede av et fossilt Strålevern (DSA) og store planer om å rasjonalisere strømnettet ved hjelp av en billig teknologi som ikke viste seg å være så uskyldig som man først trodde. Nå siver forståelsen inn og det dreier det seg om å rake kastanjene ut av glørne.

 

Einar Flydal, den 24. april 2024

PDF-versjon: EFlydal-20240424-AMS-og-skitten-strom-–-Skift-til-ny-maler-eller-vi-kutter-strommen.pdf

PS. Noen spør meg om hva jeg selv har gjort og om jeg er el-overfølsom. Her er svaret: Som de fleste, får jeg vondt i hodet av mobilbruk, blir sliten kjøpesentre. Jeg har fritak fra AMS. Ny måler ble installert i 2018. Jeg lever utmerket med kablet bredbånd og uten WiFi, selv om det er plenty i nabolaget. Jeg har ingen akutte plager fra skitten strøm, men har like fullt gjort diverse små tiltak i huset for å redusere slikt, siden det er skadelig på sikt, i likhet med mange andre miljøgifter vi omgir oss med.  Men jeg har ikke gjort noe med måleren. Jeg tenker at fritak fra skitten strøm er en menneskerett for de få. For alle oss andre er redusert skitten strøm noe vi bør arbeide for som miljøtiltak i sin alminnelighet, og at det antakelig er sterkt undervurdert som generelt helseproblem.

TEKSTFORSLAG

Under finner du teksten som du kan sende som epost til Kundeservice i nettselskapet. Du skifter ut <nettselskapet> med navnet på selskapet ditt, og retter alle andre <tekster> til det som passer.

Dersom du ikke har fulgt oppskriften for dokumentasjon som lagmannsretten har angitt (se side 3 og 4 i Framgangsmåte per 3.11.2022 for å søke fritak fra AMS-måler, både sender og skitten strøm), tilpasser du teksten tilsvarende og da kan du jo fylle ut disse to sidene og legge dem ved som bilde.

Emne: Aksept av målerbytte med forbehold om videre oppfølging

————————————————————————————–

Fra
<navn>
<adresse>
<målernummer>

Evt. saksnummer hos nettselskapet: <saksnummer>

Til nettselskapet

Jeg har klaget  til RME over nettselskapets avslag på min søknad om fritak for skitten strøm, og venter på RMEs vedtak i saken.

Jeg har bedt nettselskapet om å utsette iverksettelse av stengning til RME har fattet sitt vedtak.

Nettselskapet har derimot varslet meg om at RMEs behandling ikke har oppsittende virkning, og at nettselskapet vil iverksette varslet stengning etter sin plan selv om RMEs behandling ikke er avsluttet.

Jeg gir herved nettselskapet beskjed om at jeg aksepterer bytte av måler til ny måler uten AMS, utelukkende for å unngå stenging. Aksepten gis med forbehold om videre oppfølgning.

Borgarting lagmannsrett har i dom av 3. november 2022 avgjort at det skal gis fritak for både radiokommunikasjon og skitten strøm dersom relevante helseplager dokumenteres på den måte lagmannsretten angir. Jeg har levert legeattest og dokumentasjon for helseplager i samsvar med lagmannsrettens dom ved å benytte meg av en anvisning utarbeidet for å sikre et slikt samsvar.

Jeg tar derfor forbehold om at et målerbytte i strid med lagmannsrettens dom kan bli fulgt opp med klage til Sivilombudet og eventuelt rettslige skritt.

Alle kostnader i den forbindelse vil bli krevd dekket av nettselskapet.

Navn