USA frigjør nye frekvenser for satellitt-bruk – uten å utrede konsekvensene

Tabell fra FCCs vedtak som viser hvordan de frigitte frekvensene disponeres.

 

I et vedtak fattet den 24. april 2024 har USAs myndighet for frekvensbruk, FCC (Federal Communications Commission), åpnet for bruk av nye og høyere frekvenser til satellitt-kommunikasjon og for radioastronomi – og heller ikke denne gangen har man utredet helse- og miljøvirkninger.

Mange biologer og en del fysikere som har sett spesielt på konsekvenser for livet på kloden, har lenge advart – men det er visst ingen som lytter …

Her på bloggen har jeg flere ganger summert opp kunnskapen om hvordan stadig flere kommunikasjonssatellitter forstyrrer de elektriske egenskapene til atmos- og ionosfæren, bryter ned det beskyttende laget som gjør livet på jorda mulig, og bidrar til klimaproblemene – uten at det er tatt med i dagens klimamodellene til IPCC, det internasjonale klimapanelet.

Dagens massekommunikasjon, radarer og høyspentledninger ser til og med ut til å ha virkninger på ozonlaget – i tillegg til hullene fra selve rakettene som de skytes opp med.

Den oversikten jeg kjenner til som er mest oppdatert om mulige miljøkonsekvenser av frekvensbruken, er den ganske omfattende beretningen som Else Nordhagen skrev for et par år siden. Den har til og med høstet anerkjennelse fra mannen bak «the broadcast theory», en viss Clark, som har fortalt henne at dette er «den beste oppsummeringen han har sett til nå». Her kan du lese den selv:

Kan vår bruk av elektromagnetisk teknologi påvirke værsystemene?

Hvordan er det mulig?

Hvordan er det mulig at slike frekvenser slippes fri uten at man tar inn over seg de mulige følgene for livet på jorda? Svaret er forbausende enkelt: Siden de første standardene ble laget og fastsatte grenseverdier basert på oppvarmingsfare som eneste aktuelle fare, har ingeniører og fysikere i bransjen forsvart slike grenseverdier, uansett hvor mye forskning som legges fram om at oppvarming slett ikke er nok å basere grenseverdiene på.

De som setter seg inn i den biologisk-medisinske forskningen og forstår at slike grenseverdier ikke er gode nok, forlater bransjen – eller blir sparket/presset ut når de begynner å si ifra om helse- og miljøfarene.

Så enkelt er det, og samtidig så dramatisk.

Behov for «Djevelens advokater»

Det er altså flere ting enn CO2-utslipp som det kan være grunn til å skjære ned på, og som aktørene, f. eks. Norsk Romsenter, Statkraft, det norske forsvar og norske politikere burde ansette noen «Djevelens advokater» med oppgaven å få fram motforestillinger til dagens politikk og praksis. For dersom advarslene er rett, er problemet atskillig større og viktigere enn gevinstene til de næringene som produserer problemet.

Kampanje mot «konspirasjonsteorier»

Og nettopp derfor – fordi nye forskningsrapporter som viser helseskader fra selv svake mikrobølger legges fram hver dag og  kunnskapen om dette nå brer seg internasjonalt med stor hastighet – ruster bransjens fanebærere seg nå til motoffensiv. Det skjer ved å blande sammen til en eneste røre vitenskapelig godt funderte undersøkelser med de mer spekulative og ville forestillingene som dyrkes i noen miljøer – f. eks. at «5G er laget for å kunne ta livet av folk», at «det står en ondsinnet verdenssammensvergelse bak», og at «Covid-19-vaksinen inneholder biter som setter seg sammen til en radiosender etter at de er kommet inn i kroppen».

Dermed får telekom-bransjen og folk som ikke vil la seg informere av forskning som kan forstyrre deres egeninteresser, en oppkonstruert men nyttig fiende å sloss mot – «stråmenn» som er tilstrekkelig dumme til at de lett kan utdefineres som «tullinger» som alltid dukker opp når ny infrastruktur utvikles.

En ny artikkel (Frith m fl 2023) skrevet av tre medieforskere gjør nettopp dette: Den sauser sammen den gode og kritiske forskningen både om 5G og Covid-19-vaksinen med alle slags ville teorier, og så angriper de denne sausen og omtaler den som resultat av frykt, overtro og kunnskapsmangel.

De tre slår til lyd for at «forskere allerede nå bør begynne å planlegge for hvordan de skal bekjempe de konspirasjonsteoriene som nærmest uunngåelig vil dukke opp når neste generasjon mobil infrastruktur blir koplet sammen med folkehelse.»

Deres budskap er altså at bransjen, og forskerne, må slå tilbake mot «uvitenheten».

Så da er det vel altså bare tull, dette at man bør være føre var så lenge de helse- og miljømessige konsekvensene av å ta i bruk de nye frekvensene som nå åpnes for store trafikkvolumer, ikke er testet ut? Eller …?

 

Einar Flydal, den 30. april 2024

PDF-versjon: EFlydal-20240430-USA-frigjor-nye-frekvenser-for-satellitt-bruk.pdf

Referanser

Modernizing and Expanding Access to the 70/80/90 GHz Bands; Report and Order, A Rule by on 04/29/2024, US Federal Register, https://www.federalregister.gov/documents/2024/04/29/2024-05390/modernizing-and-expanding-access-to-the-708090-ghz-bands-report-and-order

Jordan Frith, Scott Campbell & Leah Komen: Looking back to look forward: 5G/COVID-19 conspiracies and the long history of infrastructural fears, Mobile Media & Communication, 2023, Vol. 11(2) 174–192, DOI: 10.1177/20501579221133950