Mitt lille sammendrag fra EMF Hazards Summit 2024, dag 1

Her får du mitt svært korte sammendrag fra serien EMF Hazards Summit 2024, som startet i går, torsdag 11.4.2024.

Rundt 20 foredrag – eller rettere sagt samtaler eller presentasjoner – vil foregå over de neste dagene. De er korte, lette i formen, ganske konsentrerte og svært varierte. Dette er ikke forskningsforelesninger, men holdt av folk som kjenner sine felt.

Presentasjonene foregår som en samtale med «møtelederen», fransk-kanadieren Nick Pineault, «The EMF guy«, en journalist og skribent som selv lever av å drive opplysning om helseskadelige virkninger fra menneskeskapte elektromagnetiske felt (EMF). 

Jeg summerer opp – særdeles knapt – de fire foredragene jeg hørte i går.

Robert F. Kennedy, jr., som er presidentkandidat i USA i år og håper på komme i en vippeposisjon så han kan påvirke valget, leder nå organisasjonen Childrens’ Health Defense, som er meget aktiv på en rekke områder som gjelder miljøforurensning og bl.a. den enorme overvaksineringen som er «big business» i USA. Han har vært med på en rekke store miljørettsaker, blant annet mot Monsanto og duPoint.

Kennedys budskap er at de føderale myndighetene som setter agendaen for strålevernet, først og fremst FCC, FDA og EPA (tilsvarende vårt NKOM, FHI/Helsedirektorat og Miljødirektoratet), er «overtatt» av de store aktørene i næringslivet. De ledes av folk fra – eller med sterke bindinger til – næringslivet, de er bygget ned fordi bransjen har overtalt politikerne til å bygge dem ned, og de mangler kompetanse og mandat til å gjøre noe fornuftig. Bransjen bruker enorme midler på et illusjonsmakeri som får el-overfølsomme og andre til å tro at strålevernet er i trygge hender og at det er tilstrekkelig og fornuftig å basere strålevernet på for lengst antikvert tankegods, og på en forestilling om at skadevirkninger ikke er påvist. Dette er ganske enkelt feil.

Resultatet av denne forføreriske virksomheten er at stadig flere blir syke av elektromagnetisk forurensning som påvirker alt liv på cellenivå, og at stadig flere blir el-overfølsomme. I stedet for å forstå hva som feiler miljøet, tror de fleste som blir syke at det er dem selv det er noe i veien med, uten at de finner ut årsaken.

Det pågår en mengde rettssaker om utbygging av 5G i USA, og det pågår utredninger og forskning. Men imens bygges det ut infrastruktur på bakken og i verdensrommet, uten at helsevirkningene er utredet og realistiske og nødvendige restriksjoner er besluttet.  

For å gjøre noe med dette trengs det en skikkelig «utlufting» og nytt personell. Etatene må styrkes. Dette får man bare til gjennom aksjonisme og politikk og rettssaker. 

Prof. em. Magda Havas, pensjonert miljøtoksikolog som har forsket på EMF og akutte helsevirkninger i mange år, snakket først og fremst om fem «forløpere» for el-overfølsomhet, og om hvordan man kan redusere el-overfølsomheten ved å angripe nettopp disse fem faktorene:

1. fysisk traume (f.eks. hjernerystelse, nakkesleng, …), 2. kjemisk overbelastning (f.eks. kvikksølv fra amalgam, …), 3. elektromagnetisk overbelastning, hva enten kraftig kortvarig eller svakere og langvarig, 4) biologisk overbelastning (flått, mugg, …), og 5) svekket immunsystem (på grunn av ekstra lav eller høy alder, eller medisiner).

Disse faktorene kan hver for seg eller sammen utløse flere ulike overfølsomheter. El-overfølsomhet er en av dem. Med slike overfølsomheter følger naturlig nok angst, og angsten i seg selv bidrar til at man rent fysisk blir mer overfølsom. Mange kan derfor få redusert sin el-overfølsomhet ved å

  1. fjerne eller redusere belastningen (fjerne kilden, svekke kilden, skjerme seg mot kilden, skape avstand til kilden),
  2. ved å styrke immunsystemet, og
  3. ved behandlinger som svekker angsten og anspenthet som gjør en mer sårbar.

Magda Havas viste til enkelte rent fysiske terapier som utfra hennes erfaring har forbausende sterk virkning, også på angsten og anspentheten, gjerne uten at man har gode forklaringer på hvordan. De finner du mer om her:

Milena Ràfols, ingeniør bosatt i Barcelona, fortalte om hvordan hun opplevde å få stadig mer «diffuse» helseplager uten å forstå hva de kom av. Plagene ble stadig verre og etter hvert helt funksjonshemmende. Det tok henne 15 år med besøk hos en rekke leger før hun forsto at hun var blitt el-overfølsom.

Følsomheten hennes var så høy at hun kunne merke mannens mobiltelefon på 15 meters avstand og det var umulig for henne å bevege seg fritt.

Men så begynte hun å skjerme seg, endret kosthold og bygge seg opp med opphold i naturen, måle med et enkelt måleapparat så hun kunne sjekke omgivelsene for stråling, jobbe hjemmefra, sove i skjermingstelt, osv. Nå er Milena bortimot normaltfungerende, men må passe seg for eksponering. Alle besøkende må slå av mobilen før de kommer. Det var flaut i starten, men er nå blitt det normale.

Hennes budskap er derfor at det er håp: Man kan få redusert sin el-overfølsomhet. Legen som hjalp henne til et bedre liv, leder en enhet for overfølsomhetssyndromer ved en klinikk i Barcelona:

Jack Kruse sto for dagens siste innlegg. Han driver med kvantebiologi, og dermed havner vi fort så dypt inn i biologien og fysikken at jeg faller av, i alle fall i første omgang. Men noen små poeng tror jeg at jeg fikk tak i, sånn noenlunde:

Kruses hovedbudskap er dels evolusjonsbiologisk og handler om at melanin, et stoff vi har mye av i kroppen, ikke minst rundt våre nervetråder, har en kapasitet til å fange opp elektriske ladninger over hele frekvensregisteret fra under radiobølgenes frekvenser via lysets frekvenser og helt opp til gammabølgenes (8 oktaver). Melanin ble formet i de tidligste tider som del av livets beskyttelse mot strålingen som den gang fantes på jorda.

Siden den gang har kloden fått en beskyttende «hylse» mot det aller meste av radiobølgene og strålingen med høyere frekvenser enn lys, og dermed kunne nye livsformer, blant annet pattedyrene som oss, bli utviklet. Når vi får redusert melanin i kroppen og samtidig pøser på med radiobølger som vi selv skaper, blir vi syke, i følge Kruse. Og han begrunner det ikke minst med å vise til den andre forklaringsrekken:

Ungareren Albert Szent-Györgyi varslet i et foredrag i 1941 en kommende omveltning i biologifaget. Jg skrev om dette for mange år siden (bloggpost 22.10.2025), og du finner mer i Arthur Firstenbergs bok «Den usynlige regnbuen – Historien om elektrisiteten og livet»:

Szent-Györgyi lanserte den tanken at proteiner fungerer som halvledere, altså transistorer: De regulerer de elektriske strømmene som går gjennom kroppen og styrer all verdens informasjon og energi som kroppen trenger. Dette var en banebrytende tanke i 1941, og er fortsatt fremmed for mange og åpnet for en helt ny forståelse av biologien som langt mer enn bare kjemiske prosesser.

Ved å endre ladninger i halvledere kan de åpnes og lukkes for å slippe strømmen videre. Proteinets ladninger kan påvirkes utenfra. Menneskeskapte elektromagnetiske felt kan påvirke selv ved svært svake styrker, fordi ladningene kommer koherent (positive og negative ladninger hver for seg i stedet for kaotisk som i naturen) og polariserte (i samme plan). Derfor blir påvirkningskraften langt større selv om energien i eksponeringen er svært lav. Og dermed kan kroppens elektriske systemer forstyrres, siden vi ikke er naturlig utstyrt med god nok beskyttelse mot slik stråling. Dersom melanin-beskyttelsen dessuten er svekket, blir vi ekstra dårlig beskyttet.

Kruses terapi er derfor ganske enkel: Sørg for at melanin-laget er best mulig! Det krever at du kommer deg ut av huset og blir eksponert for dagslyset og for naturens elektriske kretsløp. Gå barbeint av og til! Sol deg! Gå tur i skogen! Selv om strålingen ute blir verre før den blir bedre, har du fortsatt godt av å komme deg ut i lyset! Kanskje må du ta det gradvis, og så vil du merke at du blir bedre etter hvert.

— o —

Det var det hele jeg fikk med meg fra første dag.

 

Einar Flydal, den 12. april 2024

PDF-versjon: EFlydal-20240412-Mitt-lille-sammendrag-fra-EMF-Hazards-Summit-2024-dag-1.pdf

PS. Skal du følge presentasjonene, kan det være lurt å skru på teksting. Det gjør det lettere å følge med.

PS2. Det var dessuten et foredrag av Ryan Blaser om luftkvalitet og mugg og fjerning av slikt. Det passer jo godt til budskapet fra Magda Havas (over), men det valgte jeg å hoppe over. Slikt er det jo mange i Norge som kan noe om. Men kanskje er det ikke så mange som vet at det kan være sterke samspillseffekter: Har du f.eks. mugg i huset, kan el-overfølsomhet bli utløst, eller allerede el-overfølsomme kan bli enda mer følsomme.