Sammendrag fra EMF Hazards Summit 2024, dag 4

 

Her får du mitt sammendrag fra serien EMF Hazards Summit2024, søndag 14.4.2024.

De fem siste foredragene – eller rettere sagt samtaler eller presentasjoner – avslutter serien, også disse korte og lette i formen – altså ikke forskningspresentasjoner, men holdt av folk som kjenner sine felt godt og er gode formidlere.

Møtelederen og arrangøren av det hele, Nick Pinault, har gjort en kraftprestasjon med denne serien, år etter år. Han  har vist seg å være særdeles godt orientert i helsespørsmål knyttet til menneskeskapte elektromagnetiske felt (EMF), og har fått samlet en rekke kunnskapsrike folk.

Jeg summerer opp – særdeles knapt – søndagens fem foredrag.

Julian Gresser (bildet)– pensjonert jurist og aktivist på nesten 80, som har undervist og forsket ved Harvard, ved MIT og ved Kyoto-universitetet, med vitenskap, teknologi, samfunn og erstatningssaker som spesiale:

Han er aktiv mot 5G og for fiber i California og har vært i front internasjonalt i kampen mot store selskaper og myndigheter som slipper løs helse- og miljøskadelige stoffer som asbest, krom, bly etc. og skadelige teknologier de siste 45 år. Har dannet Broadband International Legal Network, som organiserer jurister og andre som er opptatt av EMF, helse og miljø. Og han har, gjennom sin tid i Asia, praktisert asiatisk filosofi og kampsport og lært seg Østens tankesett rundt strategi og egenutvikling. Det gir ham styrke, innsikt i forhandlinger, tro og håp.

Gresser fortalte mye om arbeidet i USA, overfor kongressen, delstater, m.m., på jussens område. Hans budskap er at motparten er sterk, men ikke uovervinnelig. Nick spør: Hvordan beholder du troen på at det nytter? Gresser svarer: Situasjonen er svært mørk, media har ikke våknet, virkningene er kjent men selskapene som setter opp senderne skjuler seg bak jussen og blir ikke tatt. Og verre blir det med alle de små senderne som nå sprer seg. Men det er håp: La oss se på det som en hage som ikke har vært stelt. Det er vår jobb å stelle den. Vi trenger ikke være så mange for å snu situasjonen til vår fordel. Jeg beskriver hvordan i min selvbiografi, som nettopp er kommet ut. Slike taktikker kan vi lære.

Gresser ser for seg en slags bevegelse der frivillige mobiliseres og organiseres til å gjøre en samlet innsats for det de brenner for. Da kan man få til store endringer i stedet for å sitte med hendene i fanget og være oppgitt. Og de kan leve av det, slik at de slipper å gå på jobben til arbeid de egentlig ikke brenner for. De behøver ikke tjene seg søkkrike, men kan leve greit av det, med en jobb som gir mening. Da kan vi sammen få til underverker. Dette er Gressers visjon, og Gresser har laget et eget kurs der han underviser i tankesettet bak.

Jeg tror jeg stopper der. Gresser snakker utfra forhold i USA, først og fremst. Der er Gresser og hans nettverk en slags vakthunder som følger opp saker og får etater og politikere i delstater og føderalt til å skjerpe seg og gjøre litt mer av jobben de er satt til – riktignok langsom og for lite, men steg for steg. Internasjonalt arbeider de med å fremme en egen barnekonvensjon for beskyttelse av barn mot miljøødeleggelser – et langsomt og langsiktig prosjekt, og de har fremmet en lang rekke lovforslag i USA. For tida er det kampanjer mot satellitter og 5G som står øverst. Nettverket leverer juridisk bistand rundt i USA.

I Norge har aktivister innen ulike områder lang og god erfaring med å organisere seg i alt fra FAU og idrettslag til menigheter og politiske partier. Dette kan vi nok selv like godt. Det gjelder bare å «få ut fingeren» og sette i gang i stedet for å fortvile over sin avmakt. For maktspillets første trinn er nettopp dette: å fortelle deg at du er maktesløs. Du blir mer robust og får større krefter av å samarbeide om det du er overbevist om er viktig for deg selv og for andre.

Rob Metzinger, elektronikkingeniør med elektromagnetiske felt som spesiale: – «Hva er de verste kildene til elektromagnetiske felt for el-overfølsomme?»

Metzinger arbeidet i store selskaper som spesialist på elektromagnetiske felt. Nå har han 20 års erfaring som bygningsbiolog, en egen spesialutdanning som han selv skriver kurs for, med å identifisere og fjerne eller redusere EMF-belastninger slik at folk slipper helseplager. Han har et eget selskap som driver med dette. (I Norge har vi flere som driver med det samme. Se gårsdagens bloggpost.)

Først og fremst er det viktig å forstå hvilke nivåer på de elektriske feltene man må ned til for at el-overfølsomme skal slippe plager. Mange ler og tror at så lave eksponeringsnivåer er umulig å få til. Jeg har drevet målinger hos folk flere ganger i uka over 10-12 år. Jeg skal forsøke å summere opp: Vi har å gjøre med vekselstrøm og likestrøm og litt skitten strøm og radiofrekvente sendere. Alle er viktige. Sendere som står på 24/7, som mobiler, mobilmaster og WiFi, er viktige kilder til plager. Mobiler er aktive selv om de ikke er i bruk, og særlig hvis bredbånd står på. Avstand er viktig. Sendere i TV’er, lydsystemer, bokser som virker som konsentratorer, som Apple TV, og stadig flere hvitevarer, målere, dataspill, kameraer, er viktige kilder. Man må skaffe seg en måler for å sjekke.

Magnetfelt er også viktige. De dannes rundt strømkilder, motorer og ledninger. Når man eksponeres for dem dag ut og dag inn, kan de skape betydelige helseproblemer. Man kan regne med at de rekker et par meter ut fra ledningene og fra utstyret. Alt digitalt utstyr skaper skitten strøm som sprer seg i ledningsnettet. Det kan også gi helseplager. Smartmålere har ført til at mange som ikke var el-overfølsomme før, er blitt det. Her i Ontario ble målerne innført uten at folk flest var klar over det. Vi forsto det ikke, bare registrerte at mange ble el-overfølsomme. Hvordan kan disse små og svake pulsene skape så store virkninger?, undret vi oss over. I noen tilfeller skjermet vi vegger mot naboen, fordi vi tenkte at det var naboens måler som var problemet. Men hver måler har to kilder: senderen og strømforsyningen. Den sistnevnte sprer skitten strøm rundt i huset. Smartmålerne endret livet for mange folk. (Smartmålere for strøm ble innført rundt 2010. Rundt i USA fins det mange ulike regler: noen steder er installasjon frivillig, andre ikke. De monteres på ytterveggen. Man kan dermed skjerme baksiden, og dermed redusere mengden stråling som går inn i huset.)  Siden senderne står så nær ledningene, kan de også skape skitten strøm i ledningsnettet, forteller Metzinger.

Hva er viktigst? Det er vanskelig å svare på. Hva som gir akutte virkninger, ser ut til variere fra person til person. Jeg har hørt mange klager over 5G. Det fins folk som kan merke forskjell på ulike 5G-varianter og som merker 5G langt kraftigere enn selv ganske sterke radiosignaler av eldre type. Andre reagerer på ledningsnettet i hus – skulte anlegg uten skjerming. Smarte ovner, Google Nest, smartmålere – for ikke å snakke om folks egen mobil. Dårlige elektriske anlegg i huset, sikringsskap og hovedledninger, gamle kabler for gulvvarme, elektriske varmelakener – der er så mange kilder. Alt slikt er en belastning, men hva folk reagerer på, er individuelt. Derfor trengs det kartlegging gjort av kvalifiserte folk.

Her slutter jeg å referere til hva Metzinger har å fortelle. Interesserte vises til nettsidene som er omtalt i sendingen, og til norske firma som driver kartlegging (gårsdagens bloggpost). Av folk i Norge med kurs i bygningsbiologi, kjenner jeg bare til Odd-Magne Hjortland, EMF Consult AS, men det er kanskje flere.

Et måleapparat er en god start. Metzinger begynte å interessere seg for temaet EMF og helse, da en venn lånte ham et slikt og han fant ut at det lyste rødt nesten over alt i huset han nettopp hadde bygd. Men å tolke målingene og finne fram til kildene og hva som er viktigst å gjøre noe med, er ikke så lett. Til det trengs det oftest ekspertise og mer avanserte apparater.

 

Dr. Melanie Smith – Ta kontroll over stressnivået ditt med energimedisin: Hennes utgangspunkt er at et EMF-forurenset miljø krever nye strategier for å håndtere belastningen. Dr. Melanie snakket om enkle, gratis energimedisinske teknikker. Smith har vært lege i nesten 30 år og har praktisert mange «alternative» behandlingsformer: akupunktur, oljer, refleksologi, m.m, kort sagt en rekke teknikker jeg kan lite eller ingenting om og som benytter seg av forklaringsmåter jeg kan enda mindre om.

Men jeg skjønner såpass at dette er ulike metoder for å påvirke kroppens energinivå og at det ser ut til å virke for mange. Og det er hovedsaken i denne sammenhengen: Det har ikke noe spesielt med EMF og helse å gjøre, men dreier seg rent generelt om teknikker som skal styrke ens energinivå. Og slik kan det være nyttig for å få ned opplevelsen av stress, og for å bryte de onde sirklene som vedlikeholder oksidativt stress og et lavt energinivå, og langsomt bygge seg opp igjen.

Smith forteller at hun stadig kontaktes av folk som får opp energien når de får fjernet ørepropper, slått av Bluetooth, legger bort mobilen, slår av WiFi, osv. Som hun sier: – Jeg får lyst til å skrike når jeg ser en mor med barnevogn der barnet tygger på kanten av en mobil. Jeg kastet ut mikrobølgeovnen. Det er så mange kilder folk ikke er klar over. Og de skaper biologisk stress. Strålingen påvirker alle organer. For vagusnerven påvirkes når folk bruker mobiler ved øret, og det kan forklare at virkningene forplanter seg til hvor som helst i kroppen. De som tror de kan slippe hjernekreft ved å holde mobilen foran munnen i stedet, eksponerer skjoldkjertelen.

Så første trinn er selvsagt å få disse vekk. Dernest kommer vi til det generelle som er de energimedisinske teknikkene som altså spenner fra valg av matvarer til pusteteknikker, akupunktur og mange andre terapier. Smith demonstrerte noen av dem.

Her havner vi i en verden av kunnskap og erfaring som jeg ikke er den rette til å formidle noe om. Her anbefaler jeg derfor at de interesserte går til norske kilder for sunnere kosthold og for energimedisin.

Prof. André Vander Vorst, en pensjonert ingeniør, både innen elektronikk og mekanikk, og har som pensjonist kastet seg over forskningen på hva som skaper el-overfølsomhet: – «Forskningsoppdatering: diagnose av el-overfølsomhet og hva vitamin E kan utrette». Vander Vorst har publisert 400 forskningsartikler, sju bøker og er et fremtredende medlem av IEEE. Hans spesialfelt er mikrobølger og biologiske og biofysiske virkninger.

Professor Vander Vorst orienterte om de siste 20 års forskning rundt el-overfølsomhet og om terapeutisk bruk av vitamin E, som virker lovende for å svekke el-overfølsomhet. Vander Vorst forteller: Vi forsket bl.a. på rotter rundt 2009, i forsøk med langtidseksponering. Vi så bl.a. på deres mentale evner. Vi fant vesentlige forskjeller i de hvite blodlegemene, men særlig i dødsrater. De eksponerte hadde dobbelt så høy dødsrate. De lot til å eldes raskere. Vi trenger en slags objektiv testmåte, i stedet for å holde oss til folks egenerklæringer. En slik objekt testmåte har vi ikke i dag. Vi finner påvirkning av blod-hjerne-barrieren, med virkning for spinalvæsken. Vi finner åpning av kalsiumkanaler, som kan skape oksidativt stress. For å motvirke dette, er vitamin E spesielt bra. Dette kjenner vi til fra behandling mot skadelige virkninger fra ioniserende stråling. Vi har så vidt gjort noen enkle, små forsøk og funnet el-overfølsomme ser ut til å få svekket reaksjonene sine av E-vitaminer. Her kan det skje ting i forholdsvis nær framtid.

Det er interessant at selv topp-ingeniører innen IEEE – USAs og klodens fremste maktfaktor når det lages retningslinjer for strålevern – erkjenner at el-overfølsomhet er et reelt fenomen, at det har en biofysisk sammenheng med eksponering for EMF, og dermed at dagens retningslinjer for grenseverdier ikke fanger opp dette og derfor ikke gir tilstrekkelig vern.

 

Derrick Broze, journalist og aktivist: – «Hvordan være aktivist og forandre verden – uten å ta livet av deg selv». Broze er aktiv i ulike grassrotbevegelser  og -prosjekter og «alternative» medier. Han er fra Texas, havnet i fengsel for stoffbruk, og fant ut han måtte gjøre noe bedre ut av livet når han kom ut. Og slik ble det. Han befinner seg altså et sted ute i alternativbevegelsene som gravejournalist og aktivist mot krefter som sentraliserer makt, svekker folks selvstendighet og ødelegger helse og miljø.  Blant de tema han er opptatt av å sloss mot, er 5G. Han har sin egen YouTube-kanal og er på Facebook, Twitter, etc., har laget dokumentarer, og går rett på politikere med kamera med nærgående spørsmål.

Så, hvordan får han det til? Hvor får han krefter og mot fra til så intenst arbeid? Han er opptatt av at vi må slutte å tro at øvrigheten, politikere, er så mye smartere enn andre. De er bare vanlige folk, som oss. Han forteller at han vil rive ned slørene som skjuler makten. «For alle vet nå at mobiler er skadelige. De bare later som om det ikke er sant. Slik er det også med 5G.»

Dette hadde Nick Pinault like mye å si om. Dette ble i det hele tatt en slag intern samtale mellom journalister, både om intervju- og graveteknikker, og om behovet for å kople av av og til, holde seg selv motivert, stenge ute viktige ting som du ikke selv kan gjøre noe med. Osv.

Derrick Broze advarer også mot å havne i den mentale «osteklokken» på nettet, der man slutter å lese vanlige aviser, bare får sin informasjon fra steder på nettet som dyrker grandiose teorier uten solid forankring i virkeligheten. – Det fins en del kyniske der ute som dyrker fram sammensvergelser og dikter opp fantasifulle verdensplaner. Glem det! Hold deg til det konkrete på bakken. Det er stort nok.

En del av det som Derrick Broze driver med, får du innsikt i ved å titte på lenkene under.

–o–

Takk til Nick Pineault for en flott rekke presentasjoner, de aller fleste ganske så interessante! Det går an å kjøpe alle presentasjonene på en minnepinne og som bok, samt få diverse tilbud fra alle firmaene som har vært med på å sponse seminaret. (That’s the way they do it over there…)

 

Einar Flydal, den 15. april 2024

PDF-versjon: EFlydal-20240415-Sammendrag-fra-EMF-Hazards-Summit-2024-dag-4.pdf