Anken er levert! – og et katalansk dikt om veien videre

Visesangeren Lluis Llach slik jeg husker ham fra den fullpakkede stadion til Barcelona FC, Palau Blaugrana, med sivilgarden oppmarsjert på utsiden – i 1976 eller så

I går, den 19. august, sendte advokat Hugo P. Matre, Advokat Schjødt AS, inn anken til Borgarting lagmannsrett over Halden-dommen. Dette er et viktig steg videre for arbeidet med å få aksept for helse- og miljøvirkningene av elektromagnetisk stråling, selv om saken er kokt ned til noe som kan virke lite: om nettselskapet Elvia har rett til å stenge strømmen hos saksøkerne. De nekter Elvia å installere ny AMS-måler – med eller uten mikrobølgesender – og begrunner det med helseplager.

Retten må ta stilling til om helseinnvendingene er åpenbart grunnløse eller ei.

Dette betyr at vi går en interessant tid i møte. Og det gir anledning til å innlede helgen med et dikt som handler om at veien framover er selve målet …

Alle de ni saksøkerne tapte saken i tingretten, og står nå bak anken som er sendt inn. Både tingrettssaken og ankesaken er gjort mulig gjennom innsamling av store summer, i regi av aksjonen Vi tar AMS-målerne for retten!. I alt har mer enn et tusentalls personer bidratt til dette siden våren 2018 – etter evne, fra en hundrelapp til trehundretusen kroner, eller med gratis innsats. Det kan vi være dem alle takknemlige for.

Etter loven skal saken komme opp for lagmannsretten i løpet av seks måneder. Vi snakker altså om rundt 1. mars 2022. Saken blir i hovedsak en repetisjon av tingrettssaken, men med tre dommere, og ventelig også fagdommere. Vi har arbeidet med anken og med å skjerpe våre bevis gjennom sommeren, siden dommen fra tingretten kom i juni, og arbeidet fortsetter fram til saken kommer opp i lagmannsretten.

Anken er ikke et offentlig dokument. Heller ikke oversikten over bevisene som legges fram. De utgjorde i tingretten over 3000 sider, og flere vil bli lagt til. Essensen i bevisene finner du i boka Smartmålerne, skitten strøm, pulser og helsa (Flydal og Nordhagen, Foreningen for EMF-reform, 2021) som du kan bestille HER, eller laste gratis ned HER.

(For omtaler av dommen i tingretten, se bloggpost 08.06.2021 og de påfølgende dager. Hele tingrettssaken ligger ute på YouTube, på kanalen EMFacets.)

Nok om det. Her kommer noe ganske annet å innlede helgen med:

Fra «Itaka» – et symfonisk dikt om reisen til det forgjettede land

Katalaneren Lluis Llach skrev diktet «Itaka» under Spanias diktator Francisco Franco. Det var forbudt å agitere for katalansk selvstyre, så datidas protestviser (f.eks. «Bestefar Siset» («L’estaca») som er gått inn i mange norske sangbøker) måtte uttrykke det politiske målet om selvstyre for Katalonia indirekte. Det var også forbudt å snakke katalansk offentlig. Jeg var på flere reportasjereiser der for NRK Radio og TV og for Dag og Tid i perioden rundt Francos død i 1974. Vi filmet i skjul og smuglet film og utstyr inn og ut av Spania. Katalonia er i dag en selvstyrt region, ikke minst takket være den enormt populære Lluis Llach, som klarte å gi opinionen en stemme selv om sangene hans ble forbudt. Enhver katalaner kunne «Bestefar Siset» utenat.

Tittel og tekst i Lluis Llachs «Itaka» henspiller på Homers store dikt «Odysséen». Itaka var øya som grekeren Odyssevs skulle tilbake til etter kampene i Troya (en gresk by ved Dardanellene, nå Tyrkia), men hjemreisen ble full av farer og forviklinger. Lluis Llach forteller oss at selve reisen er målet, og at drømmen om å nå fram er drivkraften som vi må dyrke. «For det vil alltid finnes en Itaka lengre framme».

Lluis Llach tonesatte selv diktet for fullt symfoniorkester og stålgitar og sang selv. Det ble spilt inn på LP-plate (seinere på CD) og ble en megasuksess. Tekst på katalansk og musikk fins på https://genius.com/Lluis-llach-itaca-lyrics. Nedenfor får du bare første vers, oversatt til norsk av meg, med litt forsiktig gjendiktning.

Når du legger ut på ferden til Itaka
Må du be om at reisen vil bli lang
Full av opplevelser, full av ny erfaring
Du må be om at reisen vil bli lang
Om at du vil oppleve mange morgenrøder
At du vil nå havner dine øyne aldri før har sett
Vandre i fremmede byer for å få deres viten
Mens du bevarer drømmen om Itaka i hjertet
For du skal fram dit, det er din skjebne
Men du skal ikke forhaste deg underveis
Det er bedre at reisen varer i årevis
så du er gammel når du legger til land
Rik på alt du har vunnet på ferden og
Uten å håpe på mer rikdom
For Itaka har gitt deg den vakre reisen
Uten den drømmen ville du ikke lagt ut
Og syns du øya er fattigslig, er det ikke Itaka
som har lurt deg. Du vet selv hva godt den ga
Du har lært hvor viktige slike øyer er.

(katalansk original:)
Quan surts per fer el viatge cap a Itaca
Has de pregar que el camí sigui llarg
Ple d’aventures, ple de coneixences
Has de pregar que el camí sigui llarg
Que siguin moltes les matinades
Que entraràs en un port que els teus ulls ignoraven
I vagis a ciutats per aprendre dels que saben
Tingues sempre al cor la idea d’Itaca
Has d’arribar-hi, és el teu destí
Però no forcis gens la travessia
És preferible que duri molts anys
Que siguis vell quan fondegis l’illa
Ric de tot el que hauràs guanyat fent el camí
Sense esperar que et doni més riqueses
Itaca t’ha donat el bell viatge
Sense ella no hauries sortit
I si la trobes pobra, no és que Itaca
T’hagi enganyat. Savi, com bé t’has fet
Sabràs el que volen dir les Itaques

 

God helg!

Einar Flydal, den 20. august 2021

PDF-versjon: EFlydal-20210820-Anken-levert-–-og-et-katalansk-dikt-om-veien-videre.pdf