Wi-Fi stenges på grunn av helsevirkninger

Striden om WiFi i skolen foregår nå kloden rundt. Den foregår som en kamp i rettsapparatet, i skolestyrer og i FAUer om nettbrett i skolen, og om hvilke forskningsresultater om stråling og helseskader som er mest troverdige. Og nå har den også foregått i den lille norditalienske småbyen Borgofranco d’Ivrea. 

Borgofranco d'Ivrea

Borgofranco d’Ivrea har stengt ned WiFi i skolen

I rettsaler i Israel, USA, India, Frankrike, Australia stiller bransjefolk som holder seg til strålevernets varmeparadigme (at bare oppvarming er nødvendig å hindre for å sikre mot skadevirkninger) opp som sakkyndige vitner mot aktivister som har lest seg opp på forskning som viser at også langt svakere stråling over tid er skadelig, særlig på barn. Det er de siste som langsomt vinner terreng, om enn så lenge saktere enn WiFi bygges ut: De har ganske enkelt de mest solide forskningsresultatene på sin side, selv om dinosaurene ennå ikke mener det.

Kampen foregår ikke minst i media: Mens avisene mest gjengir ferdiglagde pressemeldinger om nye forskningsresultater som viser at WiFi ikke er helsefarlig, blomstrer det opp nye nettsteder som omtaler forskning som viser det motsatte.

Her får du et lite eksempel på hvordan striden foregår på lokalplanet. Og på hvordan det argumenteres: Føre-var-prinsippet står mot dem som sier at “barna får jo så mye stråling likevel”. De sistnevnte gjør altså “det beste til det godes fiende”, og glemmer at mye av denne andre strålingen – særlig den fra mobiltelefonen – kan man  jo enkelt redusere selv. I skoletida kan dessuten skolen lett regulere den med et såkalt “mobilhotell”, der alle elevenes mobil oppbevares. Så får man heller ringe til inspektøren – som i “gamle dager” – dersom en viktig beskjed absolutt må fram til poden i løpet av skoledagen.

Resten av denne bloggposten er min oversettelse av en nyhetsartikkel publisert 08.01.2016.(http://www.thelocal.it/20160108/italy-town-turns-off-school-wifi-over-health-concerns)

Einar Flydal, 19.5.2016

Italiensk småby stenger ned Wi-Fi på grunn av helsefrykt

Ordføreren i Borgofranco d’Ivrea, en by i Piemonte, har beordret at trådløse nettverk (Wi-Fi) skal slås av i to skoler på grunn av fare for helsevirkninger.
Ordfører Livio Tola ga byens videregående skole og grunnskole beskjed om å gå tilbake til å bruke kabler for å koble til Internett etter å ha lest at de elektromagnetiske bølgene som avgis av trådløse rutere var spesielt skadelig for små barn.
“Det er ikke det at vi er imot teknologi, vårt valg er bare en sikkerhetsforanstaltning,” sa ordføreren i følge La Stampa.
“Vi kan ikke si med sikkerhet om de elektromagnetiske bølgene er farlige for barn eller ikke,” la han til, og fraholdt at det fortsatt er vitenskapelig uenighet om saken.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har erkjent at der er “engstelse og spekulasjoner” rundt temaet eksponering for elektromagnetiske felt, men undersøker fortsatt om der er helsevirkninger.
Men noen studier tyder på at elektromagnetisk stråling fra trådløse rutere kan påvirke utviklingen av celler hos små barn, og det var nok til å overbevise Tola om å få stengt av Wi-Fi i de to skolene i byen på 3.800 innbyggere.
“Hvem vet? Om 20 års tid vil noen mennesker kanskje takke oss for at vi gjorde det, “ordføreren til.
Men den kontroversielle avgjørelsen utløste en reaksjon fra rådgivere og noen foreldre, som hevder at selv om trådløse signaler skulle vise seg å være skadelig, vil tiltaket bidra lite for å beskytte byens barn.
De framholder også at vedtaket hindrer trådløse enheter, for eksempel nettbrett, å bli brukt som pedagogisk verktøy i undervisningen.
Ex-ordfører Fausto Francisca fordømte beslutningen som nærsynt, og begrunner med at byens barn jo allerede er utsatt for elektromagnetiske bølger fra en myriade av ulike kilder hver dag, slike som deres egne mobiltelefoner og Wi-Fi-tilkoblinger hjemme.
“Hva er poenget? Vi har allerede Wi-Fi på to av byens torg og i vårt bibliotek, steder der barn også tilbringer mye tid,” sier Francisca.
(kilde: The Local (www.thelocal.it), oversettelse: Einar Flydal)

PDF-versjon: HER.