5G-markeringer kloden og Norge rundt: Elektrotåka er den nye klimasaken

Skjermdump-09.01.2020 , 16.05.22

Den 25. januar vil motstanden mot det nye trådløse kommunikasjonssystemet 5G (5. generasjon) bli markert jorda rundt og Norge rundt. I Norge vil det bli markeringer i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tønsberg og Elverum.

Den lange lista over arrangementer som holdes rundt om på kloden, finner du her: https://stop5ginternational.org/5g-protest-day/

Det er gode grunner til disse protestene. Du finner dem her, på norsk, oversiktlig presentert i den store The International Appeal to Stop 5G on Earth and in Space. De forteller om teknologisk utvikling på avveier, om IKT-næringens uvitenhet og benekting av selv de mest åpenbare skadevirkninger, om nasjonal og internasjonal svikt i de institusjoner som skulle holde denne utviklingen i tømme.

Det er slett ikke vitenskapen eller kunnskapen som er mangelfull og derfor ikke bør stå til hinder for utviklingen. Tvert om er det slik at når kunnskapen er mangelfull og de mulige skadevirkningene store, skal man være føre var. Men det egentlige problemet er at kunnskap som foreligger – og har foreligget lenge – hindres i å nå fram til beslutningstakerne på grunn av informasjons- og maktstrukturene.

Per i dag, 21. januar 2020, er det store 5G-oppropet signert av 193 500 personer og organisasjoner fra mer enn 200 land. Du kan selv sjekke hvor mange det er av ulike yrker. Du finner en god del forskere og andre spesialister innen telekom, stråling og biologifag.

Hvordan kan det ha seg at trådløs-næringen kan fremme teknologier som til de grader er påvist gang på gang å være skadelige for levende organismer? Når man har jobbet i store teknologi-orienterte bedrifter og organisasjoner er det ikke så vanskelig å forstå. Det krever ingen ondskap, det krever ingen vond vilje. Det er nok at man skaper organisasjoner og samfunn fylt av folk som spesialiserer seg og forholder seg til det som er dagens oppgaver og mål. I et samfunn av spesialister der teknologene ikke får kontakt med f.eks. biologene, og biologene på sin side arbeider innen så snevre felt at de ikke snakker med dem som vet noe om hvordan teknologiene påvirker biologien, kan utviklingen – både teknologiutviklingen og samfunnsutviklingen – fort bli styrt inn i en blindgate.

For å skape et mer robust samfunn trenger vi generalister – folk som jobber på tvers av alle spesialitetene. En av dem som spenner bredt, er biologen Iver Mysterud, i de seinere år som medredaktør i Helsemagasinet VOF. Ved siden av sin jobb, har han i rundt 30 år fulgt med på hvordan helse lar seg påvirke av naturlige og menneskeskapte elektromagnetiske felt. På tampen av året som gikk, sendte han en hilsen til sine fagfeller biologene gjennom fagtidsskriftet Biolog: “Våkn opp, biologer!” er den tydelige overskriften. Folkets strålevern har videreformidlet oppfordringen til oss alle. 

Ikke bare biologer, men alle faggrupper vil ha godt av å våkne opp og sette seg inn i hva andre fagfolk pusler med. Ja, pusler med. For svært ofte er de så spesialiserte at de ikke ser skogen for bare trær. 5G-visjonen dekker teknologi, forretningsmodeller, samfunnsutvikling, folkehelse, ja, det meste. Er du spesialist på noen av disse feltene, vil du fort anta at din egen forståelse og ditt eget fag er tilstrekkelig, og at den mest grunnleggende forutsetningen er ivaretatt ett eller annet sted av et kompetent fagmiljø og en ansvarlig etat: at hvordan teknologien gjør med helse og miljø holder seg innenfor akseptable rammer. Men så viser det seg stadig at slik er det ikke, og at beslutningsfatterne derfor føres på villspor av snevre interesser og snevre forståelser.

Lørdag holder jeg et foredrag om 5G på Tollboden i Tønsberg kl. 13 etter markeringen som foregår på torget. Deretter blir det en samtale med intervjuer Dan Hagen og meg på scenen og spørsmål fra publikum. Så får vi se hvor bredt og tverrfaglig vi klarer å favne…

 

Einar Flydal, den 24. januar 2020

5gGlobal_A5_plakat