– Og hva er ditt siste ønske?

Hallberg-Andetag

– Er det noe spesielt du vil ha gjort før du trekker ditt siste åndedrag? – Sjekke mailen.**

Først i november 2015 satt jeg hjemme hos Örjan Hallberg i hans leilighet i Farsta utenfor Stockholm. Han var så syk av lymfekreft at det var nesten vanskelig å intervjue ham. Riktignok håpet han på at han skulle ri det av også denne gangen, men han var fullt på det rene med at det neppe gikk. Den 22. januar døde han.

Jeg tror at Örjan Hallbergs siste ønske var at hans to nye og siste artikler skulle bli lest av mange. Han hadde nylig fått dem antatt av betydningsfulle, internasjonale tidsskrifter. Bare titlene vitner om hans unike evne til å kombinere medisinsk statistikk med dyp teknologisk innsikt: «Cancer incidence vs. FM-radio transmitter density» og «Cancer vs. FM radio polarization types».*

Med bakgrunn som kvalitetssjef, seinere miljøsjef, hos telekomgiganten Ericsson – fram til hans statistiske funn om helsemessige konsekvenser ble for utålelige for ledelsen – beveget Hallberg seg over en tyveårsperiode fra å være den eksentriske outsideren hos Ericsson til å være en forsker med et femtitalls publikasjoner og flere internasjonale konferanseforedrag. Hans spesialitet ble en slags “IKT-sektorens epidemiologi” som dokumenterer statistiske sammenhenger mellom utbredelsen av mikrobølget trådløs kommunikasjon og sykdommer, særlig ulike former for kreft:

Hans teknologikunnskaper og unike faglige komibinasjon og erfaring med å feilsøking gjorde det nemlig mulig for ham å tenke i baner vi andre ikke kan. Hvem ellers ville finne på å undersøke om det hadde innvirkning på utbredelsen av malignt melanom og brystkreft om FM-senderne sender signalene sine loddrett eller vannrett? Han fant dem. Og hvem ellers skulle finne på å lete etter forklaringer på slike korrelasjoner – og finne dem – i folks madrasser, siden man sover på, kroppslengde, resonans i spiralfjær og antenneteori for signalenes polariseringsretning og resonans?

Hallbergs forskning ble for eksentrisk stoff for forvaltningen. Han finansierte det meste av sin forskning selv.

Det burde uroe enhver helse- og miljøpolitisk interessert litt ekstra at virkeligheten faktisk ser ut til å kreve slike eksentriske tankesett for å kunne forstås og styres i retning av smulere farvann.

Og det var det han gjerne ville.

Einar Flydal, 2. februar 2016

 

Denne teksten fins som PDF her: EFlydal02022016Hallberg-nekrolog

PS.
En tidligere bloggpost om Örjan Hallbergs lille, populærfaglige og sammenfattende bok «Innan bubblan brister…» finner du her: http://einarflydal.com/2015/05/07/sykelighet-i-takt-med-mikrobolgene/#more-465.

Örjan Hallbergs egne nettsider finner du her: http://hir.nu [Denne lenken fungerer ikke lenger. EF 2.3.2017]

* Bildet:
Örjan Hallberg skriver i epost om bildet ovenfor som han sendte meg 5. januar 2016: «HLB är mitt tidigare bolag som står för HLB-bilder (Hallberg Bilder). Det bildades när jag var ca 12 år och tecknade skämtteckningar och serietidningar tillsammans med två skolkamrater…»

 

** Örjan Hallbergs nyeste og siste artikler:

(Hentet fra http://hir.nu/Publications.htm)

Hallberg Ö.: Cancer incidence vs. FM-radio transmitter density. Electromagn Biol and Medicine. Accepted 2015-11-08. In press.

Abstract:

Background: In 2002, a strong association was highlighted between local melanoma incidence and the number of locally covering main FM transmitters in Sweden. This study investigated whether an association also exists between melanoma incidence and the average density of main FM transmitters in different European countries. Methods: Twenty-three different European countries were asked to disclose the number of main transmitters used for the FM broadcasting band (87·5–108 MHz) in the respective country. Incidences of melanoma, breast cancer, and all cancers together per country were correlated with their respective average density of transmitters per 10 000 km2 . Findings: Both melanoma and breast cancer, as well as all cancers together, appear to be significantly associated with the density of main FM broadcasting transmitters in the European countries examined. Interpretation: The findings present strong support to the earlier presented hypothesis that body-resonant broadcasting radiation emitted by horizontally polarized main FM transmitters has an immune-disturbing effect. Funding: This study was financed by internal funds within Hallberg Independent Research only. Keywords: Melanoma, incidence, breast cancer, FM radio, transmitters, correlation

 

Hallberg Ö.: Cancer vs. FM radio polarization types. European Journal of Cancer Prevention. Accepted 2015-12-24, In Press.

Abstract:

Background. In 2002, a detailed analysis of skin melanoma in 289 Swedish municipalities showed a strong association with the number of horizontally polarized main FM transmitters covering a municipality. Methods. Basic antenna theory says that body-resonant and standing waves cannot appear above a metal spring mattress unless the electric field is horizontally polarized. To test the hypothesis that body-resonant radiation can cause increased cancer risks in other European countries, I collected and analysed reported data from 24 countries, among which six were using vertical polarization. Findings. The results showed a strong association between cancer risk and the use of horizontally polarized FM broadcasting radiation while vertical polarization seemed to cause no health effects. Interpretation. This information should form the basis for initiating relevant corrective actions by responsible authorities. Funding. This study was financed by internal funds within Hallberg Independent Research. Keywords: Body-resonant; radiation; immune system; horizontal; vertical; polarization; FM