Fremtidens DnB: en “skoeskebank”?

Sparebanklederen1996Februar 2016: Sjokkmelding:
DnB legger ned ytterligere 59 kontorer, etter nylig å ha fjernet 70 kontorer. I Dagsrevyen forsvarer en talsmann seg mot en nesten aggressiv intervjuer som etterlyser samfunnsansvaret, med å si at “banken må tilpasse seg kundene, og det er stadig færre av dem som møter opp i lokalene”.

“Sparebanklederen” 1996: Selvsagt!
For kundene er jo på nettet. Men hvor er egentlig banken? Og hvor kommer den til å være i framtida? Jeg måtte finne fram en gammel eske på loftet. Der lå klippet fra Sparebankforeningens interne lederblekke, nr 3, side 24. Det er 20 år siden. For oss som jobbet med hvordan telekom og Internett, liberalisering og globalisering kom til å endre forretningsdrift, arbeidsliv og – ja – verden, var det temmelig klart hvorhen det bar. Og det var tilsiktet av de som gikk foran, hva enten de var ingeniører, økonomer, forretningsfolk eller politikere. Dette var “forging the future” og “political engineering”.

Nedenunder får du altså framtida sett fra 1996. Da hadde Oslo og Aker Sparebank, seinere ABC Bank, gått foran og åpnet NOR24, en døgnåpen telefonbank, drevet med framtidas automasjon á la telecom: * og #-tastene. Det var omtrent det året Internett ble åpnet for allmenn og kommersiell bruk og at mobilbruken for alvor tok av i Norge. I Televerket/ Telenor drev vi både forsknings-, utviklings- og krystallkuleprosjekter om nettverksøkonomi og verdinettverk – det som i dag løselig og positivt fortegnende kalles “delingsøkonomien”, og om konsekvensene for såvel tele- og IKT-bransjen, som for annet næringsliv. (En kortversjon kan være: lave etableringsbarrierer, behov for rask vekst og å ta høy risiko, store muligheter, og “winner-takes-it-all!”)

Mye av det vi mente å se i krystallkula den gang, er blitt selvsagt. DnBs annonsering virker som et déja-vu. Noe så vi klart – f.eks. problemet til fagforeningene. Noe fikk for lite oppmerksomhet, f.eks. det trådløse samfunn. Noe er fortsatt nyheter, så som:

Hvor vil DnB drives fra i framtida?

Hvorfor i all verden tror vi for eksempel at den butikken vil drives fra Norge? Hva ellers er vitsen med TTIP og TISA, om ikke å få åpnet opp for en mest mulig friksjonsfri “delingsøkonomi” innen tjenestesektoren?

Einar Flydal, 5. februar 2016

PDF-versjon finner du her: EFlydal03022016-DnBenSkoeskebank

Fremtidensbank-en-skoeskebank-s1

Fremtidensbank-en-skoeskebank-s2

Fremtidensbank-en-skoeskebank-s3