Årets julegavebok? Historien om elektrisiteten og livet

Arthur Firstenberg har skrevet et banebrytende verk i klasse med Rachel Carsons “Den tause våren” – boka som skapte den moderne miljøbevegelsen. Nå er det ikke ødeleggende doser av DDT som er miljøgiften, men menneskeskapt elektrisk energi i form av strøm og stråling. Jeg har oversatt boka fordi den er nytenkende, viktig, spennende, forbausende lettlest, og fordi den holder vitenskapelige mål.

Boka er vakker – med kobberstikk, fotos, tegninger, grafer og tabeller.  Den er innbundet og med smussomslag. I alt er den på 665 sider. Prisen er NOK 439,-.

Den 5. desember 2018 ble boka lansert på Litteraturhuset i Oslo. Den i salg på nett og kan bestilles i bokhandel eller her. 

Mer om boka

“Den usynlige regnbuen – Historien om elektrisiteten og livet” forteller den spennende og underholdende historien om hvordan elektrisitetens virkninger på livet er blitt utforsket siden 1750-tallet, og om hvordan strøm, støt og stråling ble mote og behandlingsform – og en ny, ofte uforstått sykdomsårsak. Boka viser hvordan elektrisiteten og radiobølgene ble en vesentlig pådriver bak framveksten av våre fremste sykdommer  – kreft, diabetes, hjertelidelser, tinnitus, ME og diffuse helseplager – ja, til og med angstlidelser og influensa. Og at den nå er blitt en hurtigvirkende, global miljøgift som det haster å få under kontroll. Etter denne boka kan ingen fortelle deg at elektromagnetiske felt fra mobiler, målere, strømnett og WiFi er uproblematisk.

Syns du det virker sterkt overdrevet og urimelig? Det syntes jeg også. Så stol ikke på meg, men sjekk selv! Fagstoffet i boka er ekstremt godt dokumentert over 210 sider med noter, referanser, og stikkordsliste.

IKT-bransjen forteller oss at det bærekraftige samfunn skal skapes med mer strøm og trådløs kommunikasjon. Politikere og forvaltning slutter opp om den visjonen om “smart-samfunnet”. Arthur Firstenberg viser oss at det er å løpe mot et helse- og miljøpolitisk stup.

Utgivelsen har fått støtte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. En miljømedisiner, en radioteknolog og en vitenskapsjournalist har bistått underveis.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Hvem passer boka for?

Målgrupper for boka er leseglade voksne som ikke er redde for å gå inn i nytt stoff, og som tør utfordre gamle dogmer. Alle vil finne spennende  og nytt fagstoff:

foreldre, psykologer, almenmedisinere, miljømedisinere, birøktere, biologer, diabetikere, el-overfølsomme, elektroingeniører, fysikere, helseadministrasjon, bygg- og anlegg, arkitekter, miljøkonsulenter, HMS- og verneombud, fagforeninger, kreftforeninger, hørselshemmede, tinnitus-rammede, audiologer/-grafer, IKT-brukere, IKT-produktutviklere, IKT-bransjen, forsvaret, militære, byutviklere, landskapsutviklere, strålehygienikere, ansatte i telekom- og trådløsbransjen, innen kringkasting og radar, “smarthus” og “smartby” … og ikke minst politikerne, som har som jobb nr. 1 å sørge for et bærekraftig samfunn.

Dersom du ønsker å spre reklame for boka, finner du en A4 reklameplakat her.

  • Les boka selv! – Den er spennende, vakker, interessant og dramatisk.
  • Gi den som gave til venner og familie – Den er ren folkeopplysning.
  • Gi den til din fastlege, skolestyret, FAU, lokalpolitikere – som beslutningsunderlag.
  • Bruk den til å formidle vår tids helse- og miljøutfordringer til andre.

Bestill boka HER.

Einar Flydal, 24. oktober 2018