Dr. Schnabel: Hva visste han egentlig?

opera
30.05.2020 , 15.38.27
VG - 30/05 - 2020 - Opera

Så du dette bildet på side 2 i VG pinseaften? De færreste kjente vel igjen doktor Schnabel, mannen med fuglemasken til høyre. “Nebbedoktorer” som bar slikt utstyr, jobbet på oppdrag i pestbefengte byer på det 17., 18. og 19. århundret. Det har med elektrisitet å gjøre, men mer røper jeg ikke ennå…

På Wikipedia kan du lese om hvordan påkledningen var basert på overtro – blant annet på den tåpelige miasme-teorien, som du fortsatt kan se spor av inne på området til Ullevål sykehus: Før bakteriene ble oppdaget, trodde man at sykdommene spredte seg med nattelufta, og brant røyk i miasmetårnene for å fjerne den.

Skjermdump-30.05.2020 , 16.13.05

Originalen, Roma 1656

Tro ikke på alle nåtidas forestillinger om hvor dumme folk var før i tida! Noen ganger går kunnskap tapt, og etterslektene – også de som forvalter vår kunnskapsarv – er faktisk tåpene når de ler fordi de ikke lenger forstår hva folk visste før og hvorfor de innrettet seg som de gjorde.

Da jeg så karrikaturtegningen i VG i går, var jeg for lengst i gang med oversettelsen av en artig artikkel om doktor Schnabels påkledning, og hvorfor den faktisk var ganske så effektiv, og nok også ville vært det i dag mot korona-smitte. Og det har med elektrisitet å gjøre, merkelig nok.

Artikkelen vil antakelig inngå i en samling om elektrisitet og stråling for de spesielt interesserte og nysgjerrige. Vi får se over sommeren.

I mellomtida kan du lure på hva det var for slags kunnskap disse pestdoktorene hadde. Eller kanskje var det bare erfaringsbasert kunnskap som hadde avleiret seg i denne påkledningen gjennom generasjoner – uten at noen egentlig visste noe om hvorfor en slik drakt kunne gjøre en forskjell?

 

Einar Flydal, den 31. mai 2020