Praktisk nedtrappingsplan for å redusere strålingen

Else Nordhagen

Denne teksten er skrevet for deg som til daglig bruker mobiltelefon, nettbrett og/eller PC trådløst, og tenker at det kunne være lurt å redusere strålingen.

Teksten er skrevet av Else Nordhagen, forsker og seriegründer med doktorgrad i IT. Hun har jobbet med programvareutvikling og trådløst hele sitt voksne liv. Og hun tilhører de etter hvert mange IT-folk jeg kjenner som motvillig, med stor skepsis og etter nøye utprøving måtte innse at deres “diffuse” helseplager som legene ikke fant ut av, kom av elektromagnetiske felt fra trådløst utstyr. Det måtte Else gjøre noe med.

Her får du en praktisk og grei nedtrappingsplan for hvordan du uke-for-uke reduserer strålingen fra din bruk av trådløs kommunikasjon – uten at du må slutte å bruke verken mobiltelefon, nettbrett eller PC. Allerede etter tre uker er det viktigste gjort! Etter 6 uker er nivået på din eksponering  for skadelig stråling blitt svært redusert.

(Originalteksten finner du på Elses blogg. Der finner du også mer stoff om stråling, fysikk, biologi og helse. Du finner også flere praktiske råd om hvordan du går videre med å fjerne stråling fra omgivelsene:
For kanskje vil du i neste omgang stenge ned WiFi’en helt, kable huset og fjerne senderen i strømmåleren…

Nedenfor er det Elses tekst du leser.

Einar Flydal, den 8. november 2021)

Fordi vi bruker trådløs kommunikasjon mye, er det lurt å lage en nedtrappingsplan. Å fjerne alt med en gang kan bli for mye av det gode. Og husk «alle monner drar» så om du ikke greier å redusere på alle måter og til enhver tid, så bare det å klare å redusere noen ganger og på noen måter er med på å redusere faren for uheldige virkninger av strålingen.

Med mottoene “Det viktigste først” og “det enkleste er ofte det beste” foreslår jeg følgende ukesplan (Last ned en side med planen som kan skrives ut):

UKE 1: Det viktigste først: Venn deg til å bruke kablede ørepropper og høyttaler når du snakker i mobiltelefonen.

Dette er det absolutt viktigste du kan gjøre for å redusere strålingen du er utsatt for. Det er klart bevist økt fare for hjernesvulster på den siden av hodet hvor man holder mobiltelefonen. Det er ingen tvil om dette! Legg også gjerne mobiltelefonen litt unna deg når du snakker. Jo mer du pleier å snakke i mobiltelefonen, jo viktigere er dette!

Trådløse øreplugger er IKKE løsningen siden de bruker blåtann som bare er en annen form for elektromagnetisk stråling.

UKE 2: Avstands-uka: Hver centimeter teller!

Sjekk om du kan skape større avstand mellom kroppen din og dingsene som stråler. Selv en forskjell fra 1 til 2 cm hjelper! Dette gjelder når du ringer, surfer, sender meldinger eller bare bærer mobiltelefonen med deg.

Kan du holde mobiltelefonen lenger vekk fra deg? Hvis du MÅ holde den til øret – kan du da øke avstanden med 1 cm? Kan du legge mobilen i en veske og ikke ha den tett på kroppen? Kan du ta ut mobilen og legge den litt unna deg når du sitter stille?

Dette er spesielt viktig for forplantningsorganene hvor neste generasjons mennesker skapes. Det er klart påvist at stråling gir redusert sædkvalitet og økt DNA-skade i fostre i ulike dyr, så hvorfor ikke i mennesker også? Så for gutta er det bedre å ha mobilen i baklomma enn i forlomma rett ved “juvelene”.

Når du laster opp eller ned video, lyd eller store filer så stråler mobilen ekstra mye. Da er det ekstra viktig å legge den langt unna deg.

Mobilen stråler også ekstra mye når det er dårlig dekning og når du er i bevegelse, jo raskere jo mer stråling. Så kjører du bil i tynt befolkede områder og bruker mobilen til for eksempel å prate i eller å streame radio blir alle i bilen utsatt for meget sterk og kontinuerlig stråling.

Avstand gjelder også for PCen med WiFi eller mobil-data. Unngå derfor å ha den på fanget. Sett den heller på et bord!

UKE 3: Nattero-uka: Skru av WiFi, blåtann og mobildata om natta.

Da får kroppen hvile og kan lettere reparere eventuelle skader. Legg gjerne inn et varsel på telefonen din i passe tid før du pleier å legge deg, så er det lettere å huske. Vurder om du kan skru helt av mobiltelefonen om natta, eller legge den noen meter unna der du sover.

UKE 4: Bevissthets-uka: Bare ha på WiFi, blåtann og mobildata når du bruker det.

Start med mobiltelefonen din og skru av alt du ikke bruker, spesielt når du bærer den nære kroppen. Gjør så det samme med PC og WiFi-ruteren. Er det slitsomt å gå bort til WiFi-ruteren å skru av og på, så kan man få kjøpt lavt-strålende WiFi-rutere i spesialbutikker som EMF-consult, som ikke stråler når den ikke er i bruk – så slipper du å gå bort å skru av.

Et annet alternativ er å bruke kabel fra WiFi-ruteren til enheten du vil bruke på nettet og skru av WiFi-funksjonen. Da kan du surfe så mye du vil uten helsefare. Her er en måte å gjøre det på.

UKE 5: Lufte-uka: Gi kroppen fri ved å ta en tur inn i naturen

Kroppen er flink til å reparere seg selv, bare den får litt ro, så det å skape litt “strålefri lufting” kan være godt for kroppen. Det er flott om du kan skru helt av mobiltelefonen når du er på tur så får kroppen skikkelig fri! Men om du MÅ kunne kontaktes så har du innen denne uka selvfølgelig ikke på mobildata, blåtann eller WiFi siden du ikke bruker det. Dessuten har du tenkt over at du kanskje kan ta med en sekk og legge telefonen i den delen av sekken som skaper størst avstand til kroppen.

UKE 6: Sjekk tidsfordrivet-uka: Kan du finne på andre ting enn å være på nett hele tiden?

Mange av oss har vent oss til å være på nett når vi sitter på bussen, venterommet, før møtet starter etc. Kan du laste ned innhold du kan la deg underholde av så du ikke er på nett mens du underholdes? For eksempel laste ned musikk, podcasts, bøker og en del aviser som man så kan nyte uten å være på nett. Ha klar noen bra dataspill som kan spilles uten å være på nettet.

Det kan jo også finnes andre ting enn det du finner på mobilen som kan underholde deg, se på folk, lese et blad, en bok, en papiravis, strikke, tegne, notere eller hva med å prate med noen? Eller rett og slett tenke litt på noe hyggelig?

Bruker du trådløs nett-underholdning når du sitter hjemme kan du jo vurdere å ta en tur ut, besøke noen, se på noe, trene litt? Ta fram gitaren som står og støver ned? Eller er det noe annet du har lyst til å gjøre, men ikke funnet tid – fordi underholdningen på nettet har fristet mer?

UKE 7, 8, 9, 10…: Fortsett med de gode vanene!

Mennesker er vanedyr. Det tar tid å innarbeide vaner, men har man først holdt ut en stund så greier man å venne seg til ting. Så stå på – og hold ut – og gi deg selv en premie når du synes du fortjener det! Og den store premien kommer på litt lengre sikt ved at kreftrisikoen senkes.

Til slutt en liten advarsel:

Søker du på nettet vil du finne mange tilbud om dingser til å sette på mobilen, amuletter m.m. som skal redusere strålingen. Ikke tro på dette! Alle kan ta feil, til og med jeg … men per i dag har jeg ingen tro på dette etter å ha mislyktes i å finne plausible bevis på at det virker. I omtalen av disse produktene bruker de begreper som «torsjonsfelt» og «virtuelle partikler» som kan høres ut som vitenskapelig holdbare forklaringer. Når jeg har sett nøyere etter finner jeg at dette er pseudovitenskaplige begreper eller teoretiske begreper fysikere bruker i beregninger, man som man ikke har observert i virkeligheten. Jeg mener at det er solide forklaringer på hvorfor EMF er skadelig basert på helt tradisjonell fysikk og kjemi. Da mener jeg at det også er nødvendig å forklare hvorfor noe kan skjerme for de skadelige effektene ved å vise til tradisjonell fysikk og kjemi – ikke pseudovitenskap og/eller teoretiske begreper.