Sugen på foredrag rett i sofakroken? Her får du to.

Skjermdump-15.03.2019 , 17.48.13

The Herland Report er en av disse nye, flerspråklige lavkost-kanalene som er elsket av noen, hatet av andre. Uansett gir denne og andre nye YouTube-kanaler plass til røster og tema som ikke slipper til i de store mediehusene.  Som f.eks. temaet om mobilstråling og helseskader. Det har visst de store mediehusene gått trøtte av – fordi de ikke har tid og råd til å følge med i utkanten av informasjonsstrømmen, og derfor tror at alt er ved det gamle, ingen farer er påvist, og myndighetenes budskap er til å stole på…

Eller ta f.eks. The Herland Reports intervju med muslimen Trond Ali Lindstad, en skriftlærd norsk muslim. Hans gjennomgang er uhyre interessant om hvordan Saudi-Arabia kloden rundt markedsfører en betydelig  omskrevet versjon av Koranen som er ekstremt antisemittisk og antikristen. Slikt viktig stoff tør visst ingen andre medier ta i av frykt for å bli anklagd for anti-islamisme. Hanne Nabintu Herland tør, fra sin base på Kypros og Oslo. (Rettelse 20.4.: London er det nå blitt.) Eller at de tenker at målgruppa er for liten, slik man selvsagt må tenke hvis man driver med papir eller driver en kommersiell kanal.

Det var nettopp denne muligheten for oss alle til å nå billig ut  – å “gå ut globalt” på nettet, som fostret drømmen om et nytt og mer direkte demokrati gjennom Internett og den internasjonale Verdensveven – The World Wide Web. Men i dette lå også faren for å få spektakulære drap og motbydelig hatpropaganda, lavpannet kvakksalveri og grov porno kringkastet direkte og uten sensur inn i de tusen hjem.

Bøkene med advarsler om dette andre globaliseringens Janus-ansikt har kommet jevnt og trutt. Fra min bokhylle kan jeg blant annet plukke ut Mark Slouka: War of the Worlds – Cyberspace and the high-tech assault on reality (1995), Paulina Borsook: Cyberselfish – a critical romp through the terribly libertarian culture of high-tech (2000), Lee Siegel: Against the machine – Being human in the Age fo the Electronic Mob (2008) og William H Davidow: OVERconnected – the promise and threat of THE INTERNET (2011). Også Theodore J. Kaczynski, alias The Unabomber, et av Behring Breiviks forbilder, var opptatt av dette globaliseringsproblemet som kom i takt med utviklingen av globale kommunikasjonsnettverk. Det framgår av hans “Manifest”, som Behring Breivik trakk på og som fikk fornyet aktualitet på New Zealand nylig (Theodore J. Kaczynski: Technological Slavery – The collected writings of Theodore J. Kaczynski, 2010). Ingen “mainstream media” har, så langt jeg kjenner til, videreformidlet hans advarsler om at friheten på nettet ville bli etterfulgt av stadig mer sensur og overvåkning, men har i stedet konsentrert seg om det personlige ansvar.

Vi har etterhvert lært oss at på nettet må vi selv være vår egen bibliotekar, vårt eget sensurorgan – eller overlate jobben til mainstream-medias tidspressede journalister der vi før hadde bibliotekarene som i ro og fred vurderte hvilke bøker som skulle gjøres tilgjengelige, og avisene med sin Vær-varsom-plakat. Nå er jobben overlatt til Google, Facebook, Amazon, som presses til å sensurere for at vi skal unngå å gjøre nettet til en søppelhaug og et politisk sett så farlig organ at ekstremister fra Oslo, Norway til Christchurch, New Zealand. Og de setter ut jobben, f.eks. til pressede journalister i Faktisk.no. Ikke trygt det heller.

Så hva enten du ser på The Herland Report eller på andre nye medier, bør du selv ta på deg de kritiske brillene. Det bør du både når lytter til dem som forfekter det mest lettvinte standpunktet – det som har autoritetene på sin side, og når du vil finne ut om de som opponerer, har godt begrunnede standpunkter. På Herland Report er de sistnevnte du får servert – de som har andre perspektiver som ikke har brutt igjennom ennå. Det gjør dem interessante og utfordrende.

Så hvis du vil ha et slikt show rett inn i sofakroken – for eksempel om trådløsheten og helserisikoen som følger med – eller rettere sagt et slags foredrag forkledd som samtale – er det bare å finne fram potetgullet, kople flat-TVen til ruteren med en Ethernet-kabel du får på Clas Ohlson eller der, søke opp YouTube og finne fram til The Herland Report. Eller trykke HER hvis du sitter foran PCen. Så kommer Hanne Nabintu Herland og jeg på besøk …

 

Einar Flydal, den 2. april 2019

PS. Jeg skrev “to”, men du finner bare én video. Del nr. 2 kommer seinere, har jeg fått vite. Dato er ikke berammet.