Prioriterer Canal Digital bunnlinja framfor kundenes helse?

Skjermdump-07.08.2019 , 15.23.49Canal Digital har svart på brevet der jeg ba dem trekke en fjernkontroll tilbake fra markedet. Et høflig og vennlig svar fra teknologidirektøren viser at selskapet nok heller til å sette inntektene og konkurransen foran kundenes helse, men det vil vise seg: 

Mitt brev til Canal Digital kan du lese her i bloggpost 04.08.2019. Kort fortalt klaget jeg over høye, langvarige og ganske unødige stråleverdier fra deres nye fjernkontroll. Svaret kom i dag fra selskapets teknologidirektør.

For å ta det positive først: Det viser at deres nye dekoder også kan fungere med en fjernkontroll basert på IR – infrarødt lys, slik som i mer gammeldagse fjernkontroller. Så jeg tilbys en slik i bytte. Det byttet gjør jeg gjerne, og oppfordrer andre Canal Digital-kunder med OnePlace-dekodere til å be teknologidirektøren om det samme.

Positivt er det også at min henvendelse er spredt internt. Det er mange som trenger å lære om elektromagnetiske felt, helse miljø før det blir legitimt å ta hensyn til slikt.

Så til det negative: Brevet viser at teknologidirektøren er mer opptatt av teknologiske muligheter enn av risiko helse- og miljøskader. Det er jo ikke uventet i teknologimiljøer, men det er uholdbart når det er kundene som tar risikoen. Et mer positivt svar ville vært at selskapet ville gå over til å:

  • tilby en IR-basert fjernkontroll som standard,
  • gjøre kundene oppmerksom på helsefaren og tilby en radiobasert fjernkontroll som ekstrautstyr for selvskadere
  • la WiFi og Bluetooth være avslått som standardinnstilling, slik at det krever et aktivt valg å slå dem på
  • la signalstyrken i utgangspunktet være svært lav, slik at den bare rekker over stuegulvet, og ikke inn til naboene

Her finner du hele brevets innhold: Svar fra Canal Digital på brev til Ragnar Kaarhus 20190807-for PDF

Mitt svar på dette brevet var kort og enkelt:

Takk for svar,

Send meg gjerne en IR-fjernkontroll som er erstatning for den som fulgte med dekoderen.

Jeg vil gjøre deg oppmerksom på at min Philips fjernkontroll også har stemmestyringsmulighet, men langt kortere pulstog. Det er altså mulig å redusere signalet i betydelig grad selv om man beholder radiokommunikasjonen.

Jeg forstår ellers svaret ditt slik at Canal Digital velger å styre teknologivalget etter hva myndighetene tillater og hva man kan tilby markedet av tjenester, framfor f.eks. å fortelle sine kunder at forskningen tyder på at de kan få akutte helseplager og/eller varige helseskader av produktet Canal Digital leverer dem. Det er lett å forstå at det er fristende når man titter på bunnlinja. Men å utvise samfunnsansvar er det ikke.

Med vennlig hilsen

Einar Flydal

Nå har jeg nettopp fått et løfterikt svar også på dette, som viser at Canal Digital vil ta for seg problematikken og gjøre sine vurderinger. Der står det:

Hei Einar.
Da skal jeg ordne med at du får tilsendt fjernkontroll uten bluetooth. Vi har notert dine innspill og vi vil vurdere hvorvidt vi finner det er nødvendig å gjøre endringer på fjernkontrollen.

Med hilsen / Kind regards

Henke Erichsen
Vice President and CTO/CIO
Canal Digital AS

Så får vi se hvor det fører hen. Kanskje noen burde sende samme typen henvendelse til Altibox? Så kan de kanskje finne fram til en felles linje og så slipper vi at de skal konkurrere om “smartest” teknologi med kundene som laboratorie-rotter?

 

Einar Flydal, den 12. august 2019