Nå snakkes det om “Den usynlige regnbuen” over alt

Forside-v0.1Nær sagt over alt når vår tids nye og kanskje viktigste miljøsak diskuteres, henvises det til Arthur Firstenbergs bok “Den usynlige regnbuen – Historien om elektrisiteten og livet”. I det siste har jeg hørt boka omtalt i flere videoer der medisinere snakker om årsaken til korona-epidemien.

“Den usynlige regnbuen” forteller både morsomt, vakkert og interessant om vår elektriske klode, vår elektriske kropp, og om forskningen på og utbredelsen av elektromagnetisk forurensning. Boka spenner fra før 1750-tallet og fram til WiFi, AMS-målere og 5G. Dette er aktuelle og spennende populærvitenskap, krydret med interessante sidespor. 

Biologen Iver Mysterud, anmeldte boka våren 2019 i Helsemagasinet VOF. Der skrev han blant annet: “Dette er kanskje den viktigste boka som er skrevet om dette emnet og om framveksten av alle moderne sykdommer. Dette er sterke ord, men dette er en usedvanlig velskrevet,  oversiktlig og tankevekkende bok…” 

2. opplag nærmer seg slutten, så skal du sikre deg et eksemplar…

“Den usynlige regnbuen” kom ut i USA i 2017, og på norsk høsten 2018, med støtte fra Det Faglitterære Fond. Både jeg, som oversatte boka, og Z-forlag trodde dette ville være “smal litteratur”, men det har ikke manglet på tilbakemeldinger som viste at vi tok feil – for eksempel av typen “Jeg skulle legge meg tidlig, men ble sittende oppe nesten hele natta gjennom!” Eller “Dette er den beste boka jeg noen gang har lest!” Også danskene har fått øynene opp for den og leser den på norsk. Og fagfolk har funnet den meget interessant. I USA er den nettopp kommet ut i heftet utgave på nytt forlag.

Oppsiktsvekkende i disse korona-tider er ikke minst de delene som handler om influensa som en “elektrisk sykdom”. Dette var den delen av boka som jeg hadde vanskeligst for å tro kunne stemme, for det stred mot alt jeg hadde vendt meg til å tro. Men etterhvert har jeg vært nødt til å innse at Firstenberg antakelig har rett her også, og har moderne vitenskap på sin side, mens Faktisk.no og deres kilder og brukere systematisk havner på uvitenskapelighetens banehalvdel når disse temaene tas opp. (Se mine bloggposter 18.02.2020, 24.02.2020.17.03.2020.)

Ikke mindre oppsiktsvekkende er det hva en av mine lesere kunne fortelle meg var reaksjonen fra en ansvarlig for feltet i Helse- og omsorgsdepartementets folkehelseavdeling: – Jeg har lest boka, men tror ikke noe på det som står der. Hvorfor kom han med et slikt svar? Jo selvsagt fordi dersom Firstenberg har rett, er det som Folkehelseavdelingen står for på dette feltet, ganske enkelt feil, og omvendt. Det samme gjelder for telekom- og trådløsbransjen, som later som om all den forskningen som Firstenberg gir leseren innblikk i, ikke eksisterer eller er tvilsom.

Så les og gjør deg opp en mening selv!

Hele Iver Mysteruds anmeldelse av boka finner du HER som PDF . Den sto i Helsemagasinet VOF (Vitenskap og Fornuft) våren 2019. Anmeldelsen erstatter ikke boka, men gir god oversikt over den.

Vil du bestille den, finner du HER bestillingsskjema som går rett til forlaget.

 

Einar Flydal, 13. april 2020