To tyske byer slår av WiFi om natta så folk sover bedre

Byen Wangen (foto: Gregor Lengler)

Siden starten av mars i år har den sydtyske byen Wangen/Allgäu, helt ved grensa til Sveits, slått av byens offentlige WiFi om natta – av hensyn til nattesøvnen.

Og snart følger Ravensburg etter. Det er et borgerinitiativ støttet opp av forskningsrapporter som har ført til dette.

Den følgende teksten sto å lese i Schwäbische Zeitung den 29. mars 2023.

Einar Flydal, den 4. april 2023

PDF-versjon: EFlydal-20230404-To-tyske-byer-slar-av-WiFi-om-natta-sa-folk-sover-bedre.pdf

Byen Wangen slår av det offentlige trådløse nettet om natta

Et innbyggerinitiativ anser tiltaket som byens forvaltning har truffet som en suksess fordi den erkjenner helserisikoen. Så på natta er byens internett slått av.

Borgerinitiativet for ansvarlig mobilkommunikasjon i Wangen har fått det til: I følge denne gruppen har byen siden begynnelsen av måneden (mars 2023) slått av offentlig WLAN [trådløst nett/WiFi] om natta. Borgerinitiativet hilser tiltaket meget velkomment, snakker om et kompromiss, takker kommunen og skriver i en uttalelse: «Dette inngikk i et forslag med en plan om å være føre-var med mobiltelefoner, en plan som innbyggerinitiativet har fremmet for å gjøre livet i Wangen mindre utsatt for stråling og dermed sunnere.»

Borgerinitiativet støtter seg til studier

I forhandlinger med ordfører Michael Lang og bygningsetaten var det anbefalinger som avgjørende for at administrasjonen bestemte seg for å ta dette steget. I følge BI er det basert på føre-var-hensyn, siden utallige studier har vist at WLAN utgjør en helserisiko.

Dette gjelder alle mennesker, men spesielt barn, spedbarn, eldre og de som lider av el-overfølsomhet. Som en forholdsregel anbefaler Det føderale stråleverndirektoratet også å slå av WLAN om natten. Også privatpersoner kan følge dette rådet siden det enkelt skal kunne gå an å slå hjemmeruteren av ved å programmere en tidsbryter.

“Brukeren kan bestemme selv”

Annette Rappmann, talskvinne for borgerinitiativet, forklarer i uttalelsen: «Vårt borgerinitiativ er av følgende oppfatning: Den beste løsningen er at WLAN er slått av. Dette betyr at alle brukere kan bestemme selv om de vil utsette seg for strålingen fra smarttelefonen eller iPhone’en. Hvis du ikke vil ha internettet påslått, eller ikke trenger det for øyeblikket, vil du da heller ikke bli utsatt for WiFi-strålingen.»

Avtale også i Ravensburg

Også byen drar nytte av tiltaket: Ifølge Rappmann sikrer det ikke bare sunn søvn å slå av offentlig WiFi «midt på natta». Byen sparer også strøm, noe som er fornuftig av kostnads- og bærekrafthensyn. Lokalnettet forsyner i hovedsak et område rundt gamlebyen.

Ifølge borgerinitiativet er det også inngått en tilsvarende avtale i nabobyen Ravensburg. Der vil det offentlige trådløse nettverket bli slått av om natta mellom 22.00 og 06.00 så snart det er teknisk mulig.

Original:

«Stadt Wangen schaltet öffentliches WLAN nachts aus», Schwäbische Zeitung, 29.03.2023, https://www.schwaebische.de/regional/allgaeu/wangen/stadt-wangen-schaltet-oeffentliches-wlan-nachts-aus-1501079). Oversettelse: Einar Flydal.