iPhone 12, iPhone 15 og alle de andre… Hvem skal man tro på?

Alle mobiler gir strålefare, sier regulatøren. (Oppslag i “upålitelig kilde”, RT, sept. 2023)

Hvem skal man tro på når de som leverer åpenbart mest saklig og korrekt informasjon stemples som farlige av dem som skal beskytte oss mot “fake news”?

Spørsmålet dukket opp da en leser sendte meg en lenke til RT – Russia Today. Da jeg klikket på lenken, dukket det opp en advarsel – fra Gud vet hvem som sensurerer der ute i internettet – om at “kilden er upålitelig”. Den er jo hos vår fiende Russland, må vite!

Saken gjaldt at iPhone 12 nå er forbudt solgt i Frankrike etter at myndighetene har testet og funnet at strålenivået overskrider grenseverdiene når telefonen brukes slik folk faktisk bruker den – altså tett på hodet, i lomma eller andre steder på kroppen. (Nyere iPhone-modeller er ikke testet ennå.)

Norske medier er så godt som tause om saken. Hvorfor? Stoler de for mye på dem som har størst interesser i saken? Setter de seg ikke inn i temaet? Har de ikke tid til å gjøre skikkelig arbeid?

I Norges medier finner jeg saken knapt nevnt. Bare tek.no, itavisen.no og Børsen.no (som Dagbladet formidlet) gir tilslag når jeg søker. Omtalene er svært korte, og preget av at journalistene ikke setter seg inn i saken selv, men bare refererer kort med en viss mistro. (For hvem ønsker vel å miste sin tro på at dette med stråling bare er noe tull?)

Internasjonalt har konflikten Frankrike-Apple gått verden rundt i media. Alle store mediehus fra CNN til Al Jazeera har omtalt saken etter at den lille aksjonsgruppa Alerte Phonegate, med legen Marc Arazi i spissen, presset myndighetene til å reagere på testresultatene.

Apple var selvsagt raskt ute med en nettside, også på norsk, der saken bortforklares med at strålenivået er godt under myndighetenes grenseverdier, og derfor – angivelig – slett ikke skadelige. 

Den franske kommunikasjonsministeren mener at det hele kan fikses med en programvareoppdatering – som nå alt skal være gjort, men bare i Frankrike. Han har til og med truet med at Apple må trekke tilbake alle sine iPhone 12 fra det franske markedet. Alerte Phonegate mener derimot at en programvareoppdatering slett ikke er nok, og at alle iPhone 12 må tilbakekalles. En rekke europeiske forbruker- og miljøorganisasjoner, også et par norske, har sluttet opp om dette kravet.

Saken har også spredt seg til andre land og til EU-systemet

Her finner du mer stoff om disse tre sidene ved saken: https://phonegatealert.org/en/

Som de tre oppslagene på Phonegates nettsted viser, gjelder saken slett ikke bare iPhone 12: Nyere Apple-modeller er ennå ikke testet og mange andre mobilmerker fins også på listen over mobiler som stråler kraftigere enn grenseverdiene.

Men det viktigste er at grenseverdiene er satt utfra den foreldede forestillingen om at bare oppvarming kan skade. Den forestillingen er klart feil og bringer forbrukerne, helsepersonell, produsentene og salgsleddene og reguleringsmyndighetene på villspor:

All biologi er følsom også for stråling som er for svak til å varme opp. Og slik svakere stråling øker skaderisikoen. Man må altså sette grenseverdier utfra andre mekanismer enn oppvarming om de skal beskytte mot skader. Men det gjør ikke de som tester utfra SAR-verdier (Spesifikk AbsorbsjonsRate, et mål på hvor raskt energien fører til oppvarming av vev).

Her testes om en smarttelefon skaper farlig oppvarming. Det brukes en væske i plasthodet som skal simulere hjernemasse og vil varmes opp omtrent med samme hastighet. Slike primitive målinger er grunnlaget for dagens SAR-baserte grenseverdier, og selvsagt finner de null farlig oppvarming, for strålingen er jo for svak. (foto: Wired 2009)

At Alerte Phonegate slår ned på mobiler som overskrider grenseverdiene, berører derfor bare toppen av isfjellet: Mobilbruk er skadelig også om grenseverdiene overholdes.

Hvor fant jeg det mest brukbare oppslaget i media om saken utfra hva forskningsresultatene viser? Jo, denne gangen var det i den kilden som jeg ble tipset om, men altså ble advart mot: i RT. Og det var kanskje ikke så rart. For Russland har en meget lang historie inne forskning på elektromagnetisk stråling, helse og miljø – både hva gjelder helsefarer og bruk i terapeutisk sammenheng.

Ambisjonen i Sovjet-tida var både å bruke slik svak stråling til å utvikle bedre behandlingstilbud, nye og bedre nytteplanter ved å endre genetiske koder, og å ta fram strålevåpen. Samme ambisjoner hadde man i USA. I USAs forsvars arkiver ligger det fullt opp av oversatte russiske rapporter med oversikter over skadevirkningene som ble påvist.

Artikkelen fra RT får du her, på norsk:

Alle mobiltelefoner utgjør en strålingstrussel – sier regulatør

Advarselen fra Russlands direktorat for forbrukervern kommer etter at Frankrike forbød iPhone 12 på grunn av dens elektromagnetiske stråling.

Stråling fra alle mobiltelefoner er farlig for menneskers helse, og enhetene bør brukes sparsomt, uttalte Russlands direktorat for forbrukerrettigheter og menneskers velferd mandag. Direktoratet besvarte spekulasjoner om at Russland ville følge Frankrikes ledelse og forby iPhone 12.

Stråling fra alle mobiltelefoner er farlig for mennesker, spesielt for barn. Det er viktig å følge sikkerhetsreglene når du snakker i mobiltelefon: Samtalen bør ikke vare mer enn to minutter, og pausen mellom samtalene bør være minst 15 minutter,” sa en talsmann for Rospotrebnadzor, ifølge det russiske nyhetsnettstedet Gazeta.

Talsmannen la til at mobiltelefoner bør legges vekk når brukeren sover, og bør ideelt sett bæres i vesker i stedet for lommer.

Tidligere denne måneden krevde Frankrikes nasjonale frekvensmyndighet, ANFR, [som tilsvarer norske NKOM, o.a.] at Apple skulle trekke iPhone 12 fra salg i landet etter at ANFR fant at enheten avgir mer elektromagnetisk stråling enn EU-forskriftene tillater.

ANFR opplyste at tester ved et akkreditert laboratorium hadde avdekket at telefonen overskred den spesifikke absorpsjonsrate-verdien (SAR) som er satt som grense av EU. Denne er fire watt per kilogram (W/kg) når mobilen holdes i hånden eller er i en bukselomme. “Full-kropps” SAR-verdi – målt når telefonen er i en jakkelomme eller en veske minst 5 mm unna – var imidlertid innenfor grensen på 2 W/kg.

Rospotrebnadzor overveier ikke å gå til et slikt forbud. Regulatørens talsmann sa at Russland måler elektromagnetisk stråling ved å bruke PES-skalaen i stedet for SAR-systemet. Resultatene “kan ikke sammenlignes”.

iPhone 12 ble introdusert i oktober 2020 og har fortsatt å være populær på grunn av lavere pris enn de påfølgende modellene. Apple bestrider de franske funnene og hevder at modellen har en SAR på 0,99 W/kg målt etter EU-standarden.

Den amerikanske teknologigiganten har imidlertid blitt anklaget for brudd på strålingsgrenser tidligere. I USA ble Apple og den koreanske produsenten Samsung saksøkt i 2019 etter at forskning fant at iPhone 8, iPhone X og Galaxy S8 overskred føderale strålingsgrenser med opptil 500 %.

–o–

Så langt RT.

Hvem skal du tro mest på? De som advarer deg mot å la deg bli informert av noen andre? De som har det mest beroligende, men også mest tilslørende budskapet? Eller de som forteller deg det ubehagelige, og som gir konkrete opplysninger som slår kraftig tilbake dersom de ikke stemmer?

I en tid der folkeforførere og ryktesmeder har fått en global og lynrask arena, er sensur basert på overfladiske holdninger og utdatert kunnskap det siste vi trenger. Det beste er å sette seg inn i sakene – så pass grundig at man kan vurdere kildene selv. Det krever ikke all verden for å forstå hvilke kilder som er etterrettelige innen et saksfelt. Litteraturen ligger og venter. Helst bør man aldri stole bare på én part uten å sjekke påstandene hos motparten, og så sjekke svaret hos den første igjen…

 

Einar Flydal, den 25. oktober 2023

PDF-versjon: EFlydal-20231025-iPhone-12-iPhone-15-og-alle-de-andre.pdf

PS. I en billedtekst i artikkelen hos RT står det en lenke til en tidligere artikkel om saken, fra 12. september. Den kom da saken ble kjent første gang. Også denne artikkelen er ganske refererende, utførlig, etterrettelig og så objektiv som man kan ønske seg. Du finner den her: https://www.rt.com/news/582870-france-iphone12-radiation-ban/

PS 2. Alerte Phonegate sendte meg allerede en time etter at denne bloggposten kom på lufta, følgende kommentar (min oversettelse):

“Kjære Einar Flydal,

Det er alltid en glede å lese de velskrevne artiklene dine.

Et oppklaringspunkt: Vår frivillige organisasjon tvinger produsenter og regulatører til å håndheve eksisterende forskrifter. Hvilket de ikke gjør…

Videre innebærer dette på ingen måte at vi frikjenner gjeldende regelverk, som på ingen måte beskytter brukere.

Som vi gjentar i intervjuene våre, er ingen mobiltelefon som selges i dag trygg for brukere (heller ikke de som overholder regelverket).

Neste uke slipper vi ut en kalkulator som vil gi brukerne en idé om den virkelige SAR-en til smarttelefonen deres. Det bør være av interesse for deg. Vi minner også alle om at SAR kun måler oppvarmingsvirkninger…

Vi har nylig skrevet et brev til norske NKOM der vi etterlyser at NKOM offentliggjør sine tester og vurderinger av SAR-nivåer på de mobiler de har testet.

Med vennlig hilsen

Marc Arazi”