Hvordan hjelpe insektene – og oss selv – til et bedre liv?

Bier og blomster (fra diagnose:funk)

Nå er det solid påvist at elektromagnetiske felt fra mobilstråling, høyspentledninger, WiFi og liknende er en av miljøgiftene bak den voldsomme nedgangen i insektbestander. Det trengs en gigantisk opprydding og dugnad for redde dem – og dermed hjelpe oss selv.

Her får du noen tips om hva du kan gjøre – allerede nå i påsken.

Den 20. mars sto det her en bloggpost om den mest omfattende forskningsgjennomgangen som er gjort til dags dato om skadevirkningene fra elektromagnetiske felt (både mobilstråling og magnetiske felt fra høyspentledninger) på insekter. Den nye studien viser at man nå med all rimelig sikkerhet har påvist skadevirkninger fra svake elektro­magnetiske felt på insekter. Og det er gjort i laboratorieforsøk.

Det er dermed også sikkert at vår omfattende bruk av trådløs teknologi også påvirker insektene i naturen, slik observasjoner har tydet på verden over siden vi tok i bruk mobiltelefoner. Dermed vet vi også med rimelig sikkerhet at elektromagnetisk forurensning er en del av forklaringen på den store nedgangen vi har sett i insektbestandene i disse årene. (Søk på insekter her på bloggen, så finner du en mengde bloggposter med forskningsreferanser!)

Her kommer en del forslag til hva du selv kan bidra med for å hjelpe insektene. La oss sette i gang en dugnad! For vi trenger å redde insektene – fordi:

  • Redder vi insektene, redder vi fuglene, froskene og alle som lever av insektene – og de som lever av fuglene og froskene, ja hele næringskjeden.

  • Redder vi insektene, redder vi plantene som trenger insekter for bestøvning og de dyrene (også vi menneskene) som lever av disse plantene.

  • Redder vi insektene, bidrar vi også til sunnere natur, siden insektene har viktige funksjoner i naturen, som blant annet opprydding og hygiene ved å spise opp døde dyr.

Det er rimelig god grunn til å tro at insektene ute i naturen først og fremst skades av strålingen fra kommunikasjon mellom basestasjoner og mobiltelefoner, og med slike mobildataløsninger du kanskje har på hytta og bruker nå til å lese denne bloggposten på et nettbrett. Din andel av strålingen fra slike kilder kan DU SELV bidra til å minske ganske så mye!

For det forbruksmønsteret som de fleste har, er dette det viktigste du kan gjøre:

Redusér bruken av mobildata!

Selv når du ikke er aktiv selv på mobilen, er det stadig kommunikasjon mellom app’ene på telefonen og basestasjonen i nærheten. Derfor må du skru AV mobildata på telefonen, og heller samle øyeblikkene du sjekker Facebook og epost og leser aviser på nettet, og dermed bare ha mobildata er i bruk i korte økter. Det krever en tilvenning som går ganske fort. Og det er enkelt, bare man finner ut hvordan.

Sitter du på hytta nå i påsken, med en liten boks i vinduskarmen som leverer WiFi i hytta og bruker mobildata til å kommunisere med basestasjonen, bruker du ganske enkelt AV-knappen på den: Begrens bruken til bestemte tidsrom for skjermtid!

Slik gjør du det i praksis:

For iPhone og iPad: Sveip opp og klikk på antennesymbolet for å endre av/på: grønn er PÅ, grå er AV:

 

 


Android/Samsung: Sveip ned og klikk på riktig symbol – i det viste tilfellet er symbolet to piler (nede til venstre) hvor
blå er PÅ og grå er AV:

Her er tre enkle regler som hjelper insektene:

  1. Hjemme og på jobben hvor du har mulighet for kabling eller WiFi: skru av mobildata med en gang du kommer inn døra.
  2. Gjør det til en vane å ha mobildata skrudd av, skru på bare når du trenger det og skru av igjen med en gang etter bruk. Vi bruker stadig for mobildata til å betale billetter, betale med Vipps, se på kartet hvor vi er, etc.. Men skru av når det ikke er i aktiv bruk! Det blir fort en grei vane.
  3. Når du kun har mulighet for mobildata og ikke kabling eller WiFi, så ikke surf på nettet: Unngå sosiale medier, nettaviser, epost, video, strømmetjenester og nettspill. Du vil antagelig savne det noen dager, men man venner seg fort til å finne på andre ting (bok, strikketøy, dagdrømming, følge med på livet rundt deg, snakke med venner). Hvis du «må» ha tidtrøyte på mobilen når du er på farta, så sørg for å laste det ned til telefonen når du er på kablet nett eller WiFi.

Gjør du dette, sparer du samtidig masse strøm og reduserer ditt CO2-avtrykk både ved mindre bruk av mobilnettet og ved ikke å belaste alle datasentrene som leverer innhold. For eksempel er det disse tre grunnene til at TikTok og Google sine datasentre krever så uendelig mye strøm: 1) lagringen av alle dataene våre bruker strøm, 2) behandlingen av alle data som mottas og sendes ut bruker masse strøm, og sist men ikke minst 3) all datakommunikasjonen bruker strøm. Trådløs kommunikasjon bruker gjerne 10 ganger mer strøm enn kablet. Klodens bruk av databehandling har nå omtrent samme CO2-avtrykk som all flytrafikk i verden, og vokser svært mye raskere.

Det er dermed rett og slett et «kinderegg» å unngå bruk av mobildata: Du sparer insektene, du er med på å redde klimaet, og du får rikere opplevelser av virkeligheten rundt deg. Kanskje kan du også spare penger ved å gå over til et abonnement med mindre datapakke.

En liten advarsel til iPhone brukere som skrur av mobildata: Bruker du vanligvis iMessage og ikke SMS? iMessage virker ikke når du skrur av mobildata. For å gå over til vanlig SMS går du til Innstillinger -> Meldinger -> iMessage AV. (Husk eventuelt å gjøre det samme også på Mac, iPad o.l. dersom du har dem koblet til samme konto, ellers blir det rot i meldingene dine.)

Vil du være ekstra grei mot insektene?

Da setter du mobiltelefonen i flymodus så ofte som mulig og unngår mobiltelefonsamtaler.

I flymodus får du verken inn telefonsamtaler eller SMS, men du ser hva du har gått glipp av når du skrur av flymodus igjen. Du behøver derfor ikke være redd for å gå glipp av SMSer noen sender deg.

Her er noen tips for å unngå å bruke mobiltelefonen til samtaler:

  • Når du har tilgang til WiFi eller kablet nett, gå over fra å bruke mobiltelefon til å bruke andre kommunikasjonsløsninger. Det er mange gratis måter å møte andre på over nettet. Blant annet Teams, Zoom, Google Meet, Facebook Messenger og Snapchat har ringefunksjon.

  • Ringer en venn eller kollega deg på mobilen, så foreslå raskt å ta et lite «teamsmøte» (eller tilsvarende) hvis du tror samtalen vil vare i mer enn noen minutter.

  • Finn en god løsning for deg selv privat eller for din bedrift som alternativ til mobiltelefoni. Vanlige, gamle fasttelefoner kan brukes over kablet internett (kalles IP-telefoni eller VoIP). Da ringer man på vanlig måte. Telio er en slik leverandør. Skype kan også være et alternativ.

  • Er du hjemme med en bredbåndsruter, kan du kople mobilen med datakabel og en liten overgang til ruteren. Da har du tilgang til alle app’er som om du brukte mobildata, uten å bruke noe trådløst.

Du kan gjerne også skru av Bluetooth og WiFi på telefonen din når det ikke er i bruk. Hvorfor dette er mindre viktig for insektene er at disse teknologiene har mer begrenset rekkevidde og gjør derfor mer begrenset skade. «Stråletåka» fra Bluetooth kan vi tenke på som røyken fra en sigarett, WiFi som røyken fra et bål mens mobiltelefonen er en skogbrann som påvirker et stort område. Bluetooth og WiFi er dermed først og fremst et «lokalt problem» som nok skader deg selv mer enn insektene. (Men de er kanskje en viktig grunn til at husfluene nesten ikke lenger fins.)

Hjelp andre til å hjelpe insektene

Klarer du selv å redusere bruken av mobildata, bruke andre samtaleteknologier enn mobiltelefon, og bruke tiden til andre ting enn å «fikle med mobilen», vil du antagelig også gå foran som et godt eksempel i den vennekrets. Din oppførsel kan smitte over til de du omgås. Dermed spares enda flere insektliv.

Du kan også tenke smart og lure andre til å unngå å bruke basestasjoner uten at de vet det selv. Her er noen forslag:

  • Bruk Teams/Zoom etc. og ta kontakt når du vet de er hjemme/på jobben (der det er kabling eller WiFi).

  • Ikke svar umiddelbart til folk som tar kontakt på epost eller sosiale medier, men vent til de antagelig er hjemme eller på jobben og bruker nettet der og ikke mobilnettet.

  • Tenk over hva du sender videre: Trengs det virkelig? Leser de det trådløst på mobilen eller på nettbrett? Her kan du også bidra til å redusere CO2-avtrykket til dataleverandørene ved å begrense hvor mye du poster.

Spre budskapet!

Klarer du å redusere din bruk av mobildata kan du jo fortelle det til andre. De kan bli motivert til å følge ditt eksempel slik at de også bidrar til å redde insektene – og alt som er avhengig av dem, for eksempel oss mennesker…

Miljøskadene fra de usynlige elektromagnetiske strålene er fortsatt ukjente og virker urimelige for de fleste, selv om mange forstår at det nok «er noe i det». Her til slutt har vi derfor hengt på en plakat med bare «helt grønne» argumenter. De kan være lettere å bruke overfor venner og bekjente. for å få dem til å redusere sin bruk av mobildata. Husk at alle store endringer starter i det små!

Else Nordhagen og Einar Flydal, den 24. mars 2024

PDF-versjon: ENordhagenEFlydal_20240323_Hvordan-hjelpe-insektene-til-et-bedre-liv.pdf

PS. Bloggen var utilgjengelig i halvannet døgn. Flere har tatt kontakt og lurt på hva det skyldtes. Årsaken var en feil i programvare som var blitt oppdatert.