Hvor risikovillig er du – på hele din families vegne?

Risiko defineres gjerne som sannsynlighet ganger konsekvens. Føre-var-prinsippet er laget for å ivareta situasjoner der vitenskapen ikke har fullt ut sikre bevis, men konsekvensene antas å være vesentlige.

 

Vi må ta forholdsregler nå for å redusere folks eksponering for trådløs stråling og beskytte folks helse, skriver en gruppe forskere i den nyeste utgaven av tidsskriftet Environment: Science and Policy for Sustainable Development.

(Denne teksten er en oversettelse av et rundbrev fra EMR Australia den 23.03.2024.)

Forfatterne av forskningsartikkelen peker på at vi i dag blir utsatt for mer trådløs (radiofrekvent) stråling enn noen gang før: «Det skapte miljøet i hjem, kontorer, skoler, sykehus og i kommersielle og private lokaler tilgjengelige for allmennheten er nå utsatt for sterk radiofrekvensstråling (RFS) – i noen tilfeller en feltstyrke på over 7 V/m, tilsvarende 130 000 µW/m2 – fra 2, 4G, 5G, og 6G Wi-Fi og Bluetooth-enheter, herunder «tingenes internett» (IoT). Selskaper som Space X og Amazon har til hensikt å omslutte jorden med satellitter som overfører 5G-tjenester. Smarttelefoner, smartklokker, trenings- og medisinsk utstyr, nettbrett og bærbare datamaskiner kan også gi spesielt intense eksponeringer fordi de er så tett på kroppen. Alle disse trådløse kildene utsetter mennesker og miljøet døgnet rundt for menneskeskapt, modulert, pulsert, polarisert og biologisk aktiv radiofrekvent mikrobølgestråling.»

Det er rikelig med bevis på at denne strålingen skader kroppen og miljøet:

  • Studier viser at trådløs stråling «forstyrrer levende cellers normale funksjon» og øker produksjonen av frie radikaler, som er forbundet med alvorlige helseproblemer.
  • Barn er mer sårbare for trådløs stråling ettersom de har livslang eksponering foran seg.
  • «Eksponering av fostere for mobilstråling har blitt rapportert å føre til livsvarige atferdsendringer, så vel som til både kvantitative og kvalitative endringer av hippocampus – en hjernekomponent som er kritisk for langtidshukommelse, balanse og evnen abstrakt tenkning.»
  • WHOs kreftforskningsinstitutt IARC har klassifisert trådløs stråling som «mulig» kreftfremkallende, og det fins belegg for at det er «sannsynlig» kreftfremkallende.
  • Trådløs stråling har skadelige virkninger på insekter «herunder påvirkning på flukt, søking og fôring, korttidshukommelse og dødelighetredusert eggleggingshastighet og redusert kolonibestand [hos bier]»

Likevel er retningslinjene og grenseverdiene som skal beskytte oss basert på den utdaterte antakelsen (fra 1950-tallet) at det bare er varmevirkningene fra stråling vi trenger å bekymre oss for, og de ser bort fra beleggene på at dette ikke stemmer, skriver forfatterne.

Dette er selvsagt svært nyttig for bransjen:

«Det ligger store økonomiske insentiver for bransjen i å være tilhengere av de gjeldende retningslinjene som baserer seg bare på den termiske siden ved eksponeringen. Å holde seg til retningslinjer basert på ikke-termiske virkninger vil sannsynligvis føre til høyere kostnader forbundet med plassering av mobilmaster og omforming av utstyr. I tillegg, rent praktisk, kan akutte termiske virkninger måles og modelleres nøyaktig og pålitelig.»

Forfatterne nevner et eksempel på hvordan bransjen blander seg inn i i forskningsresultater. De beskriver det slik:

«… Cellular Telecommunications Industry Association (CTIA), en Washington, DC-basert lobbyist for den trådløse telekomsektoren, hentet inn tjenestene til George Carlo for å motvirke negativ mediedekning og vitenskap. Derfor ledet han i 1995 prosjektet Wireless Technology Research (WTR) med en finansiering på 28,5 millioner dollar. Carlo ble sett på som en «trygg medhjelper», ettersom han tidligere hadde hjulpet papir- og klorindustrien med å bekjempe tiltak for å regulere dioksiner, som er svært giftige. Hensikten med dette initiativet var blant annet å motvirke funnene til USAs Miljødirektorat (EPA), ved å «avkrefte» den økende forskningen fra uavhengige forskere, og håndtere den negative mediepublisiteten som ble knyttet til mobiltelefoner med hjernekreft.

Men WTR-forskningsprogrammet gikk ikke som forventet: Carlo hevder at programmets studier avslørte at det var godt belegg for risikoen for skadelige helsevirkninger på mennesker fra RFS, og at disse funnene ble avvist av bransjen.»

Det er ikke overraskende. Carlo fant økte forekomster av akustiske neuromer (godartet svulst i hørselsnerven), sjeldne svulster i nervers omkringliggende vev, dødsfall fra hjernekreft og tegne på genetisk skade fra bruk av mobiltelefon.

Forfatterne av artikkelen ber om at kursen nå må endres:

«I dag er vi med radiostrålingen fra trådløse enheter der vi var med asbest og tobakk på 1970-tallet. Det har samlet seg opp tilstrekkelig vitenskapelig belegg til å påvise risikoen for at det oppstår skadelige helsevirkninger på mennesker ved eksponering for RFS ved de tillatte eksponeringsnivåene. Barn og fostre er spesielt utsatt, det samme er ulike insektarter i miljøet. Det er på tide å handle nå for å redusere eksponeringen, i stedet for å insistere på flere bevis på menneskelig eller miljømessig skade. Stadig nye studier av barn og trådløse enheter gir faktisk belegg for alvorlige atferdsmessige og kognitive virkninger som godt kan være knyttet til både fysiologiske og psykiske følger av eksponering.»

«Kort sagt: Det er bedre å være på den trygge siden enn å angre i etterkant,» konkluderer de.

Med hilsen fra

Lyn McLean
Leder av EMR Australia PL
som i 28 år har formidlet uavhengige og pålitelige nyheter om elektromagnetisk stråling

PDF-versjon: EFlydal-20240325-Hvor-risikovillig-er-du.pdf

Referanse

Paul Ben Ishai, Hillel Z. Baldwin, Linda S. Birnbaum, Tom Butler, Kent Chamberlin, Devra L. Davis, Theodora Scarato & Hugh Taylor (2024) Applying the Precautionary Principle to Wireless Technology: Policy Dilemmas and Systemic Risks, Environment: Science and Policy for Sustainable Development, 66:2, 5-18, DOI:10.1080/00139157.2024.2293631, https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00139157.2024.2293631

Hva kan du gjøre selv?

1. Bruk mest mulig strålingsfrie tilknytninger – altså kablet bredbånd. Det fins ingen grunn for å eksponere deg selv og familien når du kan komme på nett uten noen trådløs tilknytning overhodet. Som første tiltak, se tips for mindre bruk av mobildata i bloggpost 23.03.2024.

  1. Skaff deg kunnskap! Den får du her: https://einarflydal.com/utredninger-boker-m-m-a-laste-ned-bestille/
  2. Dersom du har helseplager fra stråling, f.eks. hodepine ved mobilbruk, så skaff deg hodesett med kabel, søk fritak fra AMS-senderen i strømmåleren om den ikke står langt unna, fjern dimmere slå av sendere fra utstyr der det er mulig. Skaff deg en måler, evt. også skjermingsutstyr eller -klær. Meld deg inn i FELO (Foreningen for el-overfølsomme, tilknyttet FFO) og i Folkets strålevern.
  3. Fortell om det til andre! Lag en lesesirkel eller en studiering! Arranger et foredrag og invitér meg eller andre som foredragsholder – og be gjerne Strålevernet om å stille! Ta temaet opp i FAU, i klubben, miljøgruppa, partilaget eller der du er med! Velg noe innen dette temaet til kurs- eller semesteroppgave, for her blir det stort behov for fagfolk!