AMS og skitten strøm: Vil du klage til RME over avslag fra nettselskapet?

Denne teksten gjelder for de spesielt interesserte eller berørte som ikke vil gi etter for nettselskapenes krav om å slippe til for å installere ny elektronisk måler – selv om de har fått fritak fra AMS, altså radiodelen.

Her får du en mal du kan bruke dersom nettselskapet også avviser din klage over at avslaget.

De som søker nettselskapet om fritak både fra AMS (radiodelen) og fra skitten strøm, får så langt jeg kjenner til, avslag fra nettselskapet, selv om de bruker en mal formet for å samsvare med den rettskraftige lagmannsrettsdommen fra november 2022. Dommen gir en oppskrift som gir rett til fritak når det foreligger dokumentasjon av helseplager og legeattest, og uten å skille mellom AMS og skitten strøm. Nettselskapenes forening, Fornybar Norge, hevder at søkerne feiltolker dommen, og at den bare gjelder AMS. Dermed gir nettselskapene avslag.

Flere har klaget til bransjens øverste kontrollorgan, RME, som forbereder vedtak som vil være generelt og få generell gyldighet. Dersom du ikke vil akseptere at nettselskapet installerer en slik kilde til skitten strøm i boligen, er det nå du har anledning til å påvirke.

I samarbeid med advokat Hugo P. Matre, som er partner i Advokat Schjødt AS, har jeg derfor gjort klar en generell mal som du kan bruke for å klage til RME etter at nettselskapet har gitt deg avslag. Du finner den i menyen under Smartmåler- og annen EMF-info.

Dette er altså en mal for deg som er spesielt var for skitten strøm. Det heter i malen blant annet:

«Mine plager knytter seg både til AMS-funksjonen i strømmåleren (radiokommunikasjonsenheten) og til ledningsbundet spenningsstøy (skitten strøm) produsert av elektroniske målere uten AMS-funksjon. I min bolig er det derfor truffet diverse tiltak for å redusere/fjerne slik støy. At ny elektronisk måler produserer slik støy – særlig utenfor det frekvensområdet som er lagt til grunn for CE-godkjenning – er godtgjort gjennom målinger og ikke motsagt. (EMF Consult AS, Hjortland, OM: Test av ledningsbundet spenningsstøy («skitten strøm») fra forskjellige generasjoner strømmålere, rapport 13.10.2021, pdf[1]) At enkelte er spesielt vare for slik elektromagnetisk påvirkning, har stadig vært dokumentert siden 1700-tallet. Det har ikke vært erklært uriktig av ICNIRP eller av WHO, kildene til dagens grenseverdier, kun ikke påvist tilstrekkelig godt til å legges til grunn for generelle retningslinjer, og da utfra ekstreme beviskrav som måler oppvarmingspotensialet i energien – et irrelevant parameter i denne sammenheng. Det foreligger omfattende dokumentasjon av dette og tekniske og biofysiske forklaringer og ekspertuttalelser samt forskning som viser at skitten strøm fra elektronikk er et økende helseproblem i flere land, og da spesielt for de som er el-overfølsomme. Jeg viser til Einar Flydal og Else Nordhagen: Smartmålerne, skitten strøm, pulser og helsa, Foreningen for EMF-reform, 2021, for slike kilder[2]. Disse kildene og deres funn og vurderinger er ikke gjort til gjenstand for behandling hittil i noen norsk rettsinstans og heller ikke påvist som uriktig av norsk forvaltning, men kun generelt avvist med henvisning til ICNIRPs og WHOs autoritet, som altså kun gjelder befolkningen generelt og uttrykkelig begrenser seg til vurdering av oppvarmingsfare (ICNIRP Statement, General Approach to Protection Against Non‐Ionizing Radiation Protection, Health Physics 82(4):540‐548; 2002) og åpner for tilpasninger til helsevirkninger som ikke dekkes av ICNIRP, til lokale sosiale og individuelle hensyn og risikoavveininger (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection. Principles for Non-Ionizing Radiation Protection. Health Phys 118(5):477–482; 2020). WHOs enhet for ikke-ioniserende strålevern legger ICNIRPs retningslinjer til grunn og har ikke noe syn i konflikt med dette.

[1] https://einarflydal.com/?sdm_process_download=1&download_id=69465

[2] https://einarflydal.com/?sdm_process_download=1&download_id=64602