Hodepine på Fornebu: 5G-utbyggingen følger sykelighetsprognosene

5G-Hodepine på Fornebu Resett

Oppslag i Resett.no 28.9.2019

Nå har Fornebu-ansatte blitt rammet av hodepine, melder nettstedet Resett.no i dag. Det er fullstendig som vi kan forvente utfra forskningen, spør du meg.

Men det kommer som julekvelden på kjerringa for Telenors 5G-prosjekt. For hos min gamle arbeidsgiver tviholder mine kolleger i forskningsenheten på den gamle forestillingen om at stråling under grenseverdiene ikke kan gi skadelige biologiske virkninger. Den troen holdt de også fast ved under 5G-møtet i våres for oss som har sluttet i forskningsenheten. De ble direkte sinte og irriterte da jeg overleverte  prosjektlederen en utskrift fra den nye 5G-boka som nå er i trykken:  «5G og vår trådløse virkelighet – høyt spill med helse og miljø» (590 sider, Z-forlag. Du kan lese mer om den og forhåndsbestille HER.) Disse forskerne er radioingeniører og fysikere og de har ikke satt seg inn i biologien og medisinen. Hadde de gjort det, hadde de skjønt hvorfor dette bare er begynnelsen. Deres påstander har derfor ingen vekt.

Så nå, kjære forhenværende kolleger og dere som holder til i nabolaget, er det bare å ta fram sjekklista: mer hjerteflimmer enn før? utmattelse? hudproblemer? dårligere nattesøvn? tidlig kreft eller grå stær? leddsmerter? tinnitus? depresjoner? tidlig Alzheimers? barn med andre nevrodegenerative virkninger som ADHD eller autisme eller ALS eller mutasjoner? hunder som piper eller plages av å være med på jobben? Lista er lang og forklaringen er enkel og så godt dokumentert som man med rimelighet kan forlange innen biologi- og medisinfagene:

Hos en del reagerer kroppens forsvarssystemer spontant, og det gir “diffuse helseplager”. En del virkninger skyldes nedsatt melatoninproduksjon og dårligere immunforsvar. Andre vil først få problemer med at kroppens reguleringssystemer bryter sammen etter en tids belastning – fra måneder til år. En hovedårsak er forhøyet oksidantproduksjon, som gir virkninger spredt utover en rekke diagnoser. Andre årsaker fins i tillegg. Symptomene sprer seg tynt utover diagnoser og livsformer, raskere hos smådyr med raskere stoffskifte, langsommere hos oss mennesker.

På toppen av dette kommer slike virkninger som ingen i dag kan forutse, fordi vi ikke har erfaring med så sterke stråleknipper, så tett med master, så kraftig og høyfrekvent pulsing (signalmodulering på radioingeniørenes språk), slike volumer, osv, osv. Og heller ikke med slike høye frekvenser der mye av energien avsettes i det ytterste hudlaget. Bransjens påstander om at strålingen “går ned” fordi det blir tettere med master, er tøv.

I Australia har et selskap så langt besluttet å droppe 5G-utbygging “på grunn av befolkningens bekymringer”, som det heter. I Bryssel har byens helseminister gitt klar beskjed om at befolkningen ikke skal være forsøkskaniner. Andre steder kloden rundt samler skepsisen seg opp. Mange leser seg opp – på nettet i forskningslitteratur – og forstår ganske enkelt at bransjen for lengst har gått over en grense, i ly av grenseverdier som ikke er satt for å beskytte befolkningen, men næringen.

Jeg tror ikke trådløsbransjens ledere har skjønt hva de har vært med på å sette i gang. De har vært for fjernt fra kunnskapen og har stolt på radioingeniørene og de gamle strålehygienikerne som bruker atomreaktor-tenkning på trådløs-teknologiens subtile biologiske virkemåter. Det er som å drive filigran-arbeid med slegge. De få i telekom-bransjens ledersjikt jeg kjenner som både har teknisk innsikt og har satt seg litt inn i hva forskningen forteller om biologien, har meldt seg som dypt skeptiske til den utviklingen vi nå ser med 5G-utbyggingen. De forstår hva som skjer. Nå gjelder det bare at de toner flagg og setter i gang en kursendring – i stedet for å dyrke fram den illusjonen at miljøproblemene skal løses med raskere og mer trådløs kommunikasjon.

Forresten er den nye boka skrevet for å gi forståelse og vanntett ammunisjon til både dem og andre – hva enten de er radiofysikere, medisinere, biologer, jurister, gravejournalister eller miljøvernere, eller bare opptatt av egen helse.

Savnet du forskningsreferanser i denne teksten? Du finner dem i boka og i mine bloggposter.

 

Einar Flydal, den 28. september 2019

PDF-versjon: EFlydal 20190927 Hodepine på Fornebu 5G-utbyggingen følger sykelighetsprognosene