Dropper Japan 5G-utbyggingen? Nei.

Det tsjekkisk-russiske nettstedet inosminews.ru meldte i juni i år at Japan slett ikke vil bygge ut 5G – det nye mobilnettet som lover oss gull og grønne skoger. Begrunnelsen fra Japan er hensynet til befolkningens helse. Andre urovekkende meldinger om 5G kommer det også fra samme kilde. Er det fakta eller fiksjon?

Slike meldinger strider mot de oppfatninger som dominerer i våre medier. Kan det være derfor at det plutselig startet en kampanje mot russiske medier med anklager om at de drev med «falske nyheter»? Her må man tydeligvis tenke selv. Nettstedet er et sted for satirer – mer eller mindre lett gjennomskuelige. Og jeg må innrømme at jeg gikk fem på inntil jeg ikke klarte å få verifisert opplysningene om at det fins noe slikt høyteknologiministerium, noen minister Nobunari Kabato, eller noen slik uttalelse. Men slike studier som det vises til, fins det jo nok av, så her står vi overfor en blanding av fakta og fiksjon som er ganske komplisert: Det kunne godt vært slik.

Oppslaget på det tsjekkisk-russiske nettstedet bruker formuleringer som viser at journalisten roter sammen omtaler av trådløse nettverk og kablet nettverk. Men adressen er likefullt klar: Det er 5G . med trådløs teknologi det siste strekket ut til kunden – det gjelder. Her får du hele teksten:

Japan vil ikke utvikle og investere i etableringen av femte generasjon mobile nettverk. Dette blir opplyst på den offisielle nettsiden til Japans Departement for høyteknologi. Representanter for departmentet har gitt uttrykk for det syn at etableringen av høyere hastighet på Internett enn man allerede har, er farlig for befolkningen, og kan påvirke folks helse og arbeidsproduktivitet.

En studie utført ved Universitetet i Nagasaki gir tall som bekrefter at der er en økning i antall psykiske lidelser og tretthet blant brukere av høyhastighets bredbånd. Ifølge forskere finner man at jo mer en person klarer å gjennomføre av tankeoperasjoner per minutt, jo mer er han utsatt for utvikling av stress, åndsfraværelse og økning i nervøs anspenthet.

Det japanske Helsedepartementet supplerer sine kolleger med forsikringer om at bruk av 5G nettverk kan komme til å redusere den gjennomsnittlige levealderen i landet for første gang på 60 år, og at virkningen av høyhastighets Internett er sammenlignbart med effekten av bestråling av menneskekroppen.

“Vi trenger å tenke på helsen til den japanske befolkningen. Vårt land har allerede hatt en slik økonomisk utvikling at vi i dag ikke har noe behov for å haste avsted. Det er behov for å stabilisere denne tilstanden. 5G innebærer store farer. Slik tenker ikke bare vi, for i går ble dette bekreftet av USAs ambassadør til Japan. Selv om Amerika, Kina eller EU-land er villig til å risikere sitt folk på framskrittets alter, er en slik strategi uakseptabel for vårt velferdssamfunn, “sa Nobunari Kabato, minister for høyteknologi. Lovforslaget om å forby femtegenerasjons mobilnett i landet har allerede blitt sendt til den Japanske parlamentet.

Så langt altså den russiske kilden. Søker vi litt på nettet, finner vi raskt ut at japansk IKT-industri lenge har tenkt å være i front på 5G-markedet, med Japans kommunikasjonsminister i front som næringens talsmann (f.eks. investopedia.com 9.9.16). Her kunne det altså ligget an til samme konflikt mellom næringsinteressene og helseinteressene som utspiller seg i flere andre land. Men helsesektoren er nok for uinformert og dens stemme er nok for svak. Innføringen skjer dessuten gradvis, så helsevirkningene vil også først komme gradvis: i førsten brukes det ikke høyere frekvenser. De kommer etterhvert, og da kan vi forvente større virkninger. Det har forskere kloden rundt advart mot lenge.

Om du syns det virker urimelig å tro at 5G-teknologien skulle kunne gi skader når den er svakere enn grenseverdiene, kan du følge med på Else Nordhagens 20-minutters kræsjkurs i hvordan biofysikken virker. Det er ett av foredragene under 5G-seminaret på Litteraturhuset i Oslo den 26.10. Det fins ikke ledige plasser igjen i salen, men du kan følge det på nettet fra kl. 11:15 – 14:15. (Sendingen slås på noen minutter før.)

Så lørdag den 26. oktober kl. 11:10 er det bare å sette seg til foran PCen med hodesettet tilkoplet, eller finne fram på din SmartTV som du har koplet til ruteren med en Ethernet-kabel (eller trådløst dersom du ennå ikke har lært nok om temaet EMF og helse). Eller du arrangerer et møte på nærmeste bibliotek eller pub som også andre kan være med på.

For å finne sendingen lettest på en smartTV, velger du YouTube, og så søker du fram kanalen EMFacets (skriv emfacets litteraturhuset i søkefeltet).

Bruker du en PC, kan du klikke på adressen, som er:  https://www.youtube.com/channel/UCEy2OjHdyyLZbuLJf0CxUlw

 

Einar Flydal, den 18.10.2019

PDF-versjon: EFlydal 20191018 Dropper Japan 5G-utbyggingen