Mer om maur – og om hyttefolk som blir syke av AMS-målerne

opera07.02.2020 , 10.56.48 Halden Arbeiderblad - Opera

(oppslag fra Halden Arbeiderblad)

Her om dagen skrev jeg om forskning på maur som viste at de reagerer på mobiler, WiFi og annet trådløst (bloggpost 9.2.2020). Og jeg skrev om maur som forsvant fra en maurtue og om hvilken vekt man skal tillegge enkelthistorier – altså “anekdotisk stoff”.

En kar fra Drammenskanten, N.N., sendte meg straks en kommentar om sine egne og hyttenaboers erfaringer med maur og AMS-målere av typen Kamstrup: Maurene forsvant. Ni av 21 hyttenaboer ble syke.

Hans historie gir oss altså en hel liten rad med “anekdotisk stoff” og “positive funn” av negative helsevirkninger fra AMS-målerne. Der heter det blant annet:

 

Hei Einar
Husker du at jeg i 2018 skrev til deg at maurene forsvant fra hytteområdet mitt i sommerhalvåret dette året? På den tiden lå hytta mi mellom nettselskapets oppsamlingsantenne og naboenes smartmålere. Særlig om natta var det plagsomt. Jeg er sterkt el-overfølsom og har lenge brukt hytta som et “tilfluktssted” fra byens mange strålekilder som gjør meg dårlig. Det ble ikke lenger mulig da smartmålerne kom på plass. Jeg levde da i et strålehelvete hver natt i lang lang tid, selv om jeg selv hadde fritak.

Hvert år siden hytta ble bygd for drøyt 50 år siden har jeg hatt millioner av maur på tomta. Jeg har en fjelltomt med lite jord. Det var påfallende at maurene forsvant plutselig etter at målerne ble installert.

Sist sommer ble det vesentlig mindre stråling. Årsaken var at flere naboer ble smartmåler-syke og fikk seg fritak. Den sommeren begynte maurene å komme tilbake, men det var fortsatt langt færre maur enn normalt. Jeg er spent på hva som skjer i år.
Jeg har fortsatt plager av strålingen, særlig mellom 7 og 9 på morgenen. Da foregår det vel noen avlesninger eller oppdateringer. Men plagene om natta er heldigvis borte.

Jeg fortalte deg at mange ble syke da smartmålerne kom. Her er min oversikt:

I området finnes det 4 fritidsboliger, 3 hus og 5 utleieboliger. Utleieboligene er alle bebodd i sommerhalvåret, men om vinteren står noen tomme. Alle sogner til samme oppsamlingsstasjon for målerdata. Det er skog med mange trær i området.

  • 1 hytte har aldri fått smartmåler, de nektet tidlig. Der er ingen rapportert syke.
  • 2 hytter har smartmålere fortsatt. De sier at ingen er syke.
  • I den siste hytta, som er vår, er vi begge blitt syke. Jeg er blitt alvorlig syk.
  • 1 hus hadde 2 smartmålere. Eieren har fått fritak av helsemessige grunner og har fjernet begge. 2 besøkende merket plager der. 
  • 1 hus har 1 smartmåler fortsatt. Eieren hevder at han ikke er syk, men forteller at han har “merket noe unormalt av og til”.
  • 1 hus har 4 beboere, og alle har fått plager eller blitt syke. De har fjernet 3 smartmålere, 1 hjemme, 1 på kontoret og 1 i en utleiebolig.

Jeg har ingen konkrete rapporter fra utleieboligene.

Alt i alt har altså 9 fått plager eller blitt syke, og 7 av 10 smartmålere har blitt fjernet/stengt ned. 6 personer er fastboende. Ca. 13 personer bruker hyttene. 2 gjester til et hus merket plager. Summa summarum: ca. 9 personer eller flere av 21 har fått plager/sykdommer. Smartmålerne kom i november 2017.

Målertypen er Kamstrup. [De overfører som kjent til faste tider: kl. 24, 06, 12 og 18. Det passer godt med plagene kl. 6 om morgenen.] 

N.N.

Tilføyelse 12.02. fra N.N.: “Nattestrålingen kom ikke til eksakte eller faste tidspunkter. Den startet på forskjellige tidspunkter og varte ofte i mange timer. Jeg lå og skalv og ristet med hjertebank, blodtrykksstigning, flimring for øynene, kraftig tinnitus, verking og store smerter i hofter, ledd og bein, og måtte til slutt flykte ut på hovedveien i stummende mørke der det var bedre. Det var ikke noe mønstre, og det var derfor umulig å ta noen forholdsregler.

Jeg har levd i et helvete som jeg ikke engang unner min verste fiende. Jo, forresten. Jeg håper at alle everksdirektører, NVE-direktøren og alle andre som er ansvarlig for dette helvetet, vil komme til å oppleve det samme som meg. Da blir dette garantert stoppet.

I medisinfaget, antropologi, psykologi og pedagogikk kryr det av enkelthistorier som grunnlag for ny kunnskap. Det er anerkjent metode å bruke slikt stoff. For ofte er anekdotene det beste man har, særlig før man forstår alle detaljer og kan stille opp regulære forsøk eller foreta statistiske kartlegginger. Dessuten er mange sosiale og biologiske sammenhenger så komplekse at rigide eksperimentelle metoder i praksis ikke gir mer tydelige eller sikrere funn enn deltakende observasjon. Historier om “ikke-funn” – f.eks. av typen “Jeg merker ingenting, jeg!” – er derimot ikke brukbare som bevis på at en sammenheng ikke fins.

Mer anekdotisk materiale finner du her på bloggen under Smartmåler-historier, og jeg tar gjerne imot flere av dem.

For den som ikke er redd for å gi seg i kast med en dramatisk og særdeles velskrevet og underholdende, fryktelig tragisk og akademisk knallsterk selvbiografi på engelsk  – altså en eneste lang “anekdote”, anbefaler jeg Diana Crumpler: Prostituting Science – The Psychologisation of MCS, CFS and EHS for Political Gain, Inkling Australia, 2014 (ISBN 978-0-9876106-0-7).

Denne boka på 278 sider (medregnet omfattende litteratur- og stikkordsliste) handler om livet som ekstra følsom for kjemikalier og elektriske felt. Men den er også en fagbok og en analyse av hvordan et offentlig helsevesen og en helseforvaltning med for snever forståelse av miljømedisin svikter – i Australia og stort sett ellers i Vesten. For selv å forstå det som miljømedisinen forklarer, men som “pille- og skalpell-tradisjonen” stenger ute, griper helsevesenet i stedet til psykologisering, og avviser dermed denne pasientgruppen som vårt velferdssamfunn selv har skapt. Med tanke på verdien av anekdoter er boka en ren parademarsj. Den viser hvordan anekdotisk stoff kan brukes til å levendegjøre og underbygge generell kunnskap som allerede foreligger også fra andre kilder, og utvide vår kunnskapsbase og vår forståelse av hvordan og hvor den svikter.

Boka kan kanskje bestilles i din bokhandel. Men du kan like gjerne bestille den direkte fra forlaget ved å forhåndsbetale 49,05 AUD (australske dollar) med PayPal (http://PayPal.com), og så sende skjemaet utfylt til bernie.crumpler@gmail.com:

ORDER FORM
You may purchase copies direct from the publisher. Fill in and post this form to:
Inkling Australia
PO Box 422
Maryborough, Vic 3465, Australia
Please supply me with 1 copy of Prostituting Science, AUD 29.95 per copy, plus AUD 20.00 for postage to Europe.
NAME: ………………………………………..
ADDRESS: ……………………………………………….
POSTCODE: ………………………… Country:
Payment by AUD (Australian Dollars) to PayPal: bernie.crumpler@gmail.com

 

Einar Flydal, 12. februar 2020

PDF-versjon: EFlydal 20200212 Mer om maur – og om hyttefolk som blir syke av AMS-målere