På tide å titte på trærne igjen?

Breunig 05-09-2017-12-54-34

Det går mot vår, og når løvet spretter er det ekstra lett å få øye på skader fra mobilmaster, kraftige WiFi-rutere eller andre radiosendere.

En rekke forskningsrapporter dokumenterer nå betydelige skader, både fra 5G og tidligere trådløs-generasjoner. For trærne absorberer energien i mikrobølger ganske effektivt og det tar de skade av.

Så her er en utfordring til Natur og Ungdom, 4H, speidere av alle slag – og til folk flest om å se seg omkring.

Men først må du lære litt om hva du skal se etter: håndboka du trenger, finner du gratis i bloggpost 08.06.2018.

Og hvordan blir dette med 5G?

Trær demper mikrobølger ganske effektivt, og bedre jo høyere frekvens som er i bruk. Dermed reduseres dekningen. Det blir særlig merkbart med 5G. I flere sydlige byer der trærne i dag gir svalende skygge, diskuterer man nå på fullt alvor hvordan man skal velge: god 5G-dekning eller skygge fra trær? eller skal man bevare trærne, men sette opp tettere med 5G-antenner så man får dekning også bak trærne? (EMFacts Consultancy 3.3.2020)

Myndighetene er klar over problemet, teleselskapene er klar over det, og folk engasjerer seg i dette. Noen – som jeg – vi si at slike valg kan vi ikke leve med. Da må vi heller gi avkall på fordelene ved 5G og strekke fiberkablene inn i huset, i stedet for å satse på at det siste stykket – altså fra gata og inn – skal være trådløst.

Når du har sett litt i håndboka, vet du dessuten at å pepre gata med små 5G-antenner for å la trærne stå, antakelig er en uholdbar strategi uansett: trærne kommer neppe til å like det særlig godt.

 

Einar Flydal, 20. mars 2020