5G: 2019 ble gjennombruddets år i Europa for ulisensiert bruk av 60 GHz-utstyr

Solveig_SilverinI den følgende teksten har fhv. miljørådgiver Solveig Silverin hentet fram nyheten om en dramatisk endring som har gått under radaren for de fleste: Det er blitt fritt fram for radiosendere som bruker frekvenser i 60 GHz-området. Hun har publisert den på sin blogg Den Trådlösa Tekniken – Det Tysta Miljögiftet

Dette frislippet ser ut til å forsterke de betydelige helse- og miljøskadene vi alt ser fra mikrobølget kommunikasjon, og viser at vi har et “strålevern” og et NKOM som er gått ut på dato:

Men først: Hva betyr det at 60 GHz-frekvenser tas i bruk, og hvorfor er det et problem?

60 GHz-frekvensen er radioingeniørenes løsning for hvordan man skal kunne lage “små radioceller” tett i tett – det vil si skape radionettverk for Tingenes Internett – mange kommuniserende enheter i hvert sitt lille område, uten å skape radioforstyrrelser inn i nabo-cellene. 60GHz har nemlig så kort rekkevidde at cellene ikke så lett forstyrrer hverandre. Energien absorberes nemlig av oksygenatomene i lufta. Slike sendere rekker derfor toppen rundt 200 meter i godt vær. Og så slipper man fordyrende kabling.

Derfor bruker telekom-selskapene gjerne store mengder slikt utstyr i 5G-nettene. Og du kan kjøpe det til hjemmebruk – om du tør… Man setter bare opp de to platene mot hverandre, f.eks. fra en stolpe og bort til en husvegg, og vipps!, så har man en forbindelse, uten at man må kjøpe lisens på frekvensbruk. For denne frekvensen er blitt gratis. Derfor kommer den også snart til et hjem nær deg. Forbrukerversjonene er alt i handelen.

Skjermdump-15.04.2020 , 07.32.30

60GHz sender/mottaker til hjemmebruk.

Problemet er hva som skjer med alt det som rammes av insekter, fugler, husdyr og mennesker. Insekter som flyr inn imellom, rammes også. Tåler de det? Det er ikke undersøkt. 

Senderne sender framover med en åpningsvinkel på rundt 60 grader. De treffer derfor mye annet enn mottakeren. Og hva skjer med oksygenet og annet som absorberer energien? Det har ikke ingeniørene tenkt så mye på, og ikke har de testet det skikkelig ut heller…

Det fins for eksempel indikasjoner på at blodets røde blodlegemer blokkeres fra å ta opp oksygen når det eksponeres for 60GHz. Var det derfor man observerte at noen falt død om på gata i Wuhan? Det er det ingen som vet svaret på. Var det kanskje ikke så lurt å installere 5G på sykehusene der?

I forskning påvises det også påvirkning fra millimeterbølger i ulike frekvensområder (som dette er) på nerveaktivitet, på forplantning, cellers stoffskifte og på arvestoff. Annen forskning finner ikke noen skader, f.eks. har noen japanske forskere ikke funnet øyeskader på mus etter 24 timers eksponering. (Koyama S, Narita E, Shimizu Y, et al. Effects of Long-Term Exposure to 60 GHz Millimeter-Wavelength Radiation on the Genotoxicity and Heat Shock Protein (Hsp) Expression of Cells Derived from Human Eye. Int J Environ Res Public Health. 2016;13(8):802. Publisert 2016 Aug 8. doi:10.3390/ijerph13080802)

Å støtte seg til det lille mindretallet av forskningen som ikke finner noe, er en etter-snar-strategi framfor en føre-var-strategi. Å følge en slik etter-snar-strategi er i strid med f.eks. alle Europas grunnlover, miljøkonvensjoner, alle standarder for samfunnsansvar, og i strid med rimelig omtanke for egne barn og barnebarn. Men det er dette teleselskaper og trådløsnæringen nå gjør. Og det er dette vårt “strålevern” – Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – gjør når vi derfra får høre at “vi følger med, og selvsagt vil endre grenseverdiene dersom forskningsresultatene skulle tilsi det”.

Men så over til Solveig Silverin, og hennes tekst som forteller om hva som skjedde mens vi alle sov. Teksten er en oversettelse av en begeistret hyllest til utviklingen, skrevet av Anders Storm, en herremann med tittelen Group CEO i selskapet Sivers IMA Holding, som avslutter teksten med “And this is just the beginning…”

Einar Flydal, 15. april 2020

PDF-versjon: EFlydal 20200415 5G – 2019 ble gjennombruddet år i Europa for ulisensiert bruk av 60 GHz-utstyr

 

5G: 2019 ble gjennombruddet år i Europa for ulisensiert bruk av 60 GHz-utstyr

re-publisering fra Solveig Silverins blogg 14.4.2020, oversatt fra svensk av EF 

Når vi oppsummerer 2019, kan vi se at det har vært et svært viktig år for den nye og urovekkende ulisensierte 5G-teknologien i Europa.

I juli 2019 ble det tatt en svært viktig beslutning  på Conference of postal and telecommunications administrations (CEPT), en konferanse i regi av medlemsstatene i the European Communications Committee. Den banebrytende beslutningen var å tillate bruk av 57-71 GHz-båndet for ulisensierte 5G-tjenester, og dermed bane vei for at millimeter-bølge-teknologi skulle kunne rulles ut i Europa. Innen 1. januar 2020 skulle alle de 48 medlemsstatene i samsvar med CEPTs anbefaling la 57-71 GHz tas i bruk for ulisensiert 5G. For å sette dette i perspektiv: I 2008 holdt det svenske Post- og telekom-direktoratet (PTS) en auksjon for LTE (4G)-spektrum i 2,6 GHz-båndet, og en total på 2 × 70 MHz for FDD og 50 MHz for TDD ble tildelt, dvs. 190 MHz (lik 0.19 GHz), eller altså ~ 70 ganger mindre enn hva du har nå fått tildelt gratis i 57-71 GHz. I 2008 betalte altså svenske operatører € 226 millioner for 70 ganger mindre båndbredde enn det som nå er blitt tilgjengelig aldeles gratis!!! Urovekkende? Ja, det er det minste man kan si.

Denne beslutningen har ført til utrullingen av ulisensiert 5G i EU, for eksempel: med pris-vinnende MetNet Selforganizing-teknologi (SON) fra CCS (Cambridge Communication Systems) på markedet med full sertifisering i både USA og Europa. Deres teknologi er basert på den prisbelønte teknologien fra både Sivers IMA (IEEE-prisen) og Blu Wireless (priser), og resultatene av det dype partnerskap som Sivers IMA og Blu Wireless ha med IDT (et Renesas-selskap) og dets markedsledende RapidWave modemer 6050 og 6051. CCS med sin ledende ulisensierte 5G MetNet-teknologi har nå blitt lansert i flere nye områder i Europa, så som i London rundt Trafalgar Square av Ontix.

Selvfølgelig skjer ikke denne nye æra av ulisensiert 5G millimeterbølger bare i EU, det pågår svært store initiativer innen Telekom Infra-Prosjektet (TIP), som er en av de viktigste bestrebelsene for å fremme 60 GHz millimeterbølge-nettverk ved å få fram maskinvare og programvare til lav pris. Denne gruppen er ledet av Facebook og Deutsche Telekom som er gode støttespillere i 60 GHz-offensiven. Facebook Connectivity driver også Terragraph-prosjektet innen det samme feltet, med parolen “Vi Løser de Urbane Båndbredde-Utfordringene”. I USA har FCC allerede foretatt den samme reguleringen som EU nå har tilrettelagt for ulisensiert 5G i 57-71 GHz-båndene.

2020 vil være det året da denne teknologien begynner å slå til i markedet og vise sin virkelige kraft. Ikke bare for FWA- og Mesh-nettverk, men også i Track-to-Train-programmer, Smarte byer, Industri 4.0 og mer.