Leste du hvordan ubeleilig vitenskap “parkeres”?

Nettstedet Bindersinitiativet, og siden Steigan.no, publiserte nylig artikkelen “Å «parkere» ubeleilig vitenskap“, en artikkel av Louis Slesin. Slesin har vært redaktør gjennom mer enn 40 år av Microwave News, en bunnsolid nyhetstjeneste om forskningen på mikrobølgers helse- og miljøvirkninger, og er fortsatt aktiv. 

Har du ikke lest denne artikkelen, så bør du gjøre det!

Artikkelen, som er nydelig oversatt av Ingrid Wreden Kåss og Therese L. Engh, beskriver i detalj hvordan mobilbransjen og dens forkjempere fikk “parkert” forskningen som viste at selv ganske svak eksponering for mikrobølget stråling åpner blod-hjerne-barrieren som skal beskytte hjernen mot fremmedstoffer. Den ene studien etter den andre hadde da påvist slike virkninger, som innebærer økt risiko for lette, så vel som alvorlige, helseproblemer, bl.a. fra mobilbruk når mobilen holdes til hodet.

Slesin viser i artikkelen at mye av denne saken omtales i detalj i boka “The Microwave Debate” fra 1984, skrevet av professor Nicolas Steneck ved University of Michigan. Det er en bok som er ekstra interessant, for i 1984 hadde politikken for USAs strålevern “satt seg”, og har etter hvert blitt den politikken som selv WHO forfekter. Tidlig på sommeren kommer denne boka på norsk, sammen med en oppdatering som gir status for kunnskapen nå i 2022, og beretter i detalj om hvordan de gamle eksponeringsgrensene fortsatt forsvares. Tillegget er skrevet av professor Tom Butler, University of Cork, Irland, spesielt for den norske utgivelsen. Jeg legger siste hånd på oversettelsen nå om dagen og så skal den ferdigstilles for trykk. Mer om denne boka kommer om få dager. 

 

Einar Flydal, den 20. april 2022