Tilbyr Altibox en fjernkontroll uten radiosignaler?

Stadig flere fjernkontroller bruker radiosignaler (med Bluetooth-signalering), mens de før brukte infrarødt lys (IR).

Disse nye fjernkontrollene sender stadig ut pulser, selv når utstyret, f.eks. TVen eller dekoderboksen) er slått av. De kan dermed skape merkbare helseplager for el-overfølsomme.

Altibox forteller på sine nettsider at de har en løsning for el-overfølsomme. Overskriften lyder nemlig som du ser på bildet: “Overfølsom for elektromagnetisk stråling? Slå av Bluetooth når fjernkontrollen ikke er i bruk”

Stemmer det?

Det var en av mine lesere som sendte meg beskjed om denne hyggelige, men noe forvirrende, meldingen fra Altibox for en tid siden. Da hadde jeg skrevet om noe liknende: en fjernkontroll til Samsung TV som jeg målte sendte radiopulser til stadighet, selv når TVen var slått av (bloggpost 05.10.2021). Den kunne jeg erstatte med en billig fjernkontroll som bruker IR (infrarødt lys), og beholde alle funksjoner. Så nå er den blanke, fine fjernkontrollen som sender Bluetooth-signaler hele tida, stedt til hvile etter at batteriene er tatt ut.

Hva er det Altibox egentlig tilbyr? Teksten er ikke klar. Min leser skriver:

“Kjekt å se at leverandør av nødvendige tjenester har fått mange spørsmål fra folk som ikke kan / vil ha trådløse løsninger og at de “godkjenner” el-overfølsomhet med tekst som dette: https://www.altibox.no/privat/kundeservice/tv/tv-dekoder/steng-bluetooth/
Det eneste jeg savner i teksten er (som jeg har fått bekreftet over telefon), at når Blåtann er avskrudd er det IR-signaler som sender. Jeg glemte å få svar på om den sender kun når man trykker på en knapp. Det skal jeg skrive til dem om.
Jeg får nå installert fiber fra Lyse / Altibox for telefon, internett og TV. Den nye hjemmesentralen er nå kun kablet. De leverer dekodere hvor trådløst kan skrus av, og som vist i lenken følger det med en fjernkontroll hvor en kan velge bort Blåtann.

Tenk at det skal være så vanskelig å få velge bort trådløs signalering fra AMS-målere … direkte skammelig er det.”

Men hva er det egentlig Altibox tilbyr? Bruker den IR når Blåtann er slått av, slik min leser har fått opplyst på telefonen? Det virker i det minste uklart, for det ser ut som om Altibox bare skriver om hvordan man kan slå av og på den Bluetooth-funksjonen som gjør at det går små pulser til stadighet fra fjernkontrollen og dekoderen, at dette bare gjelder når man ikke bruker fjernkontrollen, og ikke om fjernkontrollen fortsatt virker når denne Bluetooth-funksjonen er slått av, eller om det da er Bluetooth som er slått av, eller bare de stadige små sendingene.

Jeg kontaktet derfor Altibox sin kundeservice og spurte (redigert tekst i etterkant):

“Jeg viser til https://www.altibox.no/privat/kundeservice/tv/tv-dekoder/steng-bluetooth/ og spør: Når man slår av BLE på fjernkontroll og dekoder, hvordan signalerer fjernkontrollen da? Må man slå BLE på igjen for at fjernkontrollen skal virke? Bruker den fortsatt Bluetooth, eller bruker den ikke Bluetooth? Har den i så fall også IR? Og bruker dekoderen da bare IR?”

Etter litt venting fikk jeg følgende svar fra “Sveinung”:

Heisann! Når du slår av bluetooth så bruker dekoder og fjernkontroll IR signaler for å kommunisere”

Og jeg svarte:

“Da er vel opplysningene på den nettsiden feil eller uklare. Det framgår ikke at man slår av Bluetooth og at man da bruker IR. Men det er fint. Takk skal du ha! Vil dere rette litt på teksten så den blir klarere?”

Og slik avsluttet vi dialogen:

“Jeg skal få lagt inn en forespørsel til de som har med info på nettsiden å gjøre, slik at de kan få tatt en kikk på bedre klargjøring av teksten 🙂️”
“Takk! Det er flott! Over og ut.”
“Ha en flott helg videre Einar 😊️”

Dermed er det avklart: Har du Altibox, bør du slå av Bluetooth, slik Altibox anviser. Du kan likefult bruke fjernkontrollen, og den bruker da IR.

Altibox burde selvsagt sendt ut utstyret slik at avslått Bluetooth var standardinnstilling og at man måtte ta det bevisste valget å slå Bluetooth på om man absolutt ville (etter at man har satt seg inn i hvordan Bluetooth kan skape helseplager og øke sannsynligheten for helseskader).

Er man i tvil om man vil slå av Bluetooth, bør man sette seg inn i budskapet fra forskningen på feltet: Slik pulsing er biologisk forstyrrende. Se kortversjonen her: bloggpost 28.05.2022. Og vil du ha lengre forklaringer, finner du også det her på bloggen.

 

Einar Flydal, den 04. juni 2022 (revidert 5.6.)

PS. Husk at termineringsenheten på fiberen kan inneholde en WiFi-enhet og dessuten gi mye skitten strøm. Flere har fortalt om slike erfaringer. Dersom du vil minimere eksponeringen, så sjekk derfor at det ikke står WiFi på på denne boksen, og sjekk eventuelt også for skitten strøm (som krever et eget måleapparat).