Blinde og døde kyr: 3G- og 4G-mast stengt i Frankrike

Her har vi bonden med familie og ei av kyrne. 40 er døde på få år. Og kalver er blinde. Foto: Mathias Souteyrat

Fra en liten fransk lokalavis, l’Éveil de la Haute Loire, kommer denne nyheten som nå vandrer rundt i verden. Flere har tipset meg om den, og takk for det!

Egentlig er denne nyheten slett ikke oppsiktsvekkende, for blind-fødte kalver og senket trivsel blant kyr som beiter nær mobilmaster er kjent materie, blant annet fra Sveits. Grafen her, fra en avhandling ved Universitetet i Zürich, viser at da masta ble tatt ned, ble ikke lenger kalver født med grå stær. Det hadde da vært 50 av dem.

Graf over antallet kalver født med grå stær før, under og etter at mobilmast ble fjernet (kilde: prof. Ulrich Warnkes foredrag for Europaparlamentet 17.9.2010)

Men nå gjentar altså historien seg, denne gangen i Frankrike. Her har du den, hentet fra den store franske avisa (og nettstedet) Oest France.

Einar Flydal, den 14. juni 2022

PDF-versjon: EFlydal-20220614-Blinde-og-dode-kyr-3G-og-4G-mast-stengt-i-Frankrike.pdf

En 4G-sender “frakoblet” ved rettslig kjennelse etter at dusinvis døde kyr 

(https://www.ouest-france.fr/economie/agriculture/elevage/une-antenne-4g-debranchee-sur-decision-de-justice-apres-la-mort-de-dizaines-de-vaches-a54cfb42-da98-11ec-933c-01630d860ee9)

Publisert 23.5.2022 i Ouest-France.fr

Gaec du Coupet, i Haute-Loire, ventet utålmodig på denne avgjørelsen. 4G-masten som er satt opp 250 m fra gården vil bli frakoblet i noen måneder, etter rettslig kjennelse. Oppdretteren mistenker masten for at rundt førti av melkekyrne hans er døde.

I Haute-Loire, i Mazeyrat-d’Allier, skal en 4G-antenne kuttes ut i noen måneder, etter at en oppdretter har erklært at han mistenker at den er årsaken til at dusinvis av kyrne hans er døde. Forvaltningsdomstolen i Clermont-Ferrand avsa sin dom mandag 23. mai 2022, som rapportert av lokalavisen L’Éveil.

Staten og de dømte operatørene
Staten og [mobiloperatøren] Orange ble derfor pålagt å stenge ned all aktivitet fra 3G- og 4G-masten i en periode på to måneder. De har tre måneder på seg [før det må skje].

“Det er en ubeskrivelig lettelse, meddelte Frédéric Sagères over Zoom d-ici. Vi vet godt at det hele [problemet] kommer derfra. Eksperten har gjort alle mulige og tenkelige analyser […] Absolutt ingenting [annet] forklarer dette blodbadet.»

På spørsmål fra AFP ønsker ikke operatøren Orange å kommentere denne avgjørelsen.

Høringen ble holdt fredag ​​20. mai. Eksperten som ble oppnevnt for saken av domstolen i Puy-en-Velay uttalte seg i favør av et midlertidig avbrudd, slik at han kunne fortsette sine ekspertundersøkelser.

Mer enn 40 dyr funnet døde
Oppdretteren fra Gaec du Coupet i Haute-Loire hadde klaget over
at rundt førti av kyrne og kalvene hans var døde siden masten ble tatt i bruk, 250 m unna, i juni 2021.

Melkeproduksjonen hadde også gått ned og noen kyr var blitt blinde. Flokken så også ut til å samle seg i det hjørnet av beitemarken som var lengst borte fra masten.

Det ble oppnevnt en sakkyndig veterinær for å fastslå dødsårsakene.

Ordføreren i Mazeyrat-d’Allier, Philippe Molhérat, som hadde godkjent installasjonen av masten, vitnet om flokkens alarmerende tilstand, og sa at han fryktet “en katastrofe også på det menneskelige plan” og viste til “bekymringen” som vokser blant de 1500 innbyggerne i landsbyen.

Advokater for de tre berørte mobiloperatørene, Orange, Free og Bouygues Telecom, fremholdt at det mangler vitenskapelige bevis som slår fast en sammenheng mellom dyrehelse og elektromagnetiske felt.

(slutt)