Heller ikke veddeløpshester tåler trådløs kommunikasjon …

Kjenner du noen som driver med hest? Her er en nyhet som du kan videresende. Den bør havne i hesteblader og tas opp i hestesportens ulike organisasjoner.

Det er Arthur Firstenberg, en veteran innen sitt felt, som har snappet opp historien om hestene som dør på veddeløpsbanen Churchill Downs, og kastet nytt lys på hva årsaken kan være.

Arthur Firstenberg er forfatteren av boka Den usynlige regnbuen – Historien om elektrisiteten og livet (2018). Boka fins nå på åtte språk og kan få samme betydning som Rachel Carsons bok Den tause våren (1962). Den startet den moderne miljøbevegelsen. Firstenbergs bok har bidratt sterkt til å starte den moderne miljøbevegelsen som nå bygger seg opp kloden rundt mot  uvettig og overdreven menneskeskapt elektromagnetisk stråling. (Firstenbergs bok får du nå bare kjøpt HER, i 3. opplag, etter at Z-forlag har innskrenket driften.)

Her får du historien om hestene, som Arthur Firstenberg sendte ut som rundbrev for få dager siden.

 

Einar Flydal, den 11. juni 2023

Hva skjedde med veddeløpshestene på Churchill Downs?

av Arthur Firstenberg
(Oversatt fra engelsk av Harald Wibye og Einar Flydal. Engelsk versjon sendt ut som nyhetsbrev den 8. juni 2023.)


Veddeløpshester er blant de mest finstemte og utsøkt følsomme skapningene på Jorda. Så hva skjer når man plasserer mobilsendere på dem som de har på under løp? Jo, da faller de om som … Vel, som hester.

Det var nettopp det som skjedde i våres på Churchill Downs i Louisville, der Churchill Downs er vertskap for det verdensberømte Kentucky Derby, som har tre “stevner” i året. Det arrangeres hesteveddeløp fire til fem dager i uken – en vårperiode som varer hele mai og juni, en periode i september, og et høststevne som varer hele november. Vårstevnet på Churchill Downs begynte i år den 29. april og skulle fortsette fram til 3. juli. Fra og med  29. april, ble hver hest utstyrt med en mobilsender i alle løpene.

Dette er en trådløs enhet, i likhet med en iPhone, som passer inn i salteppet som ligger over hesteryggen under salen. Denne våren begynte hestene å bruke disse enhetene også under morgentreningen.

Enheten, som heter STRIDESafe, overvåker hestens bevegelser 2400 ganger per sekund gjennom hele løpet, og sender 2400 pulser med radiofrekvent stråling (RF) hvert sekund gjennom hestens kropp. Enheten inneholder også en GPS-komponent som kommuniserer med GPS-satellitter. Den kommuniserer også med RFID-brikken som er implantert på venstre side av hver hests hals, og sørger også for at brikken sender ut stråling under hele løpet. Og fordi hver veddeløpshest har hestesko som er laget av aluminium, er en av de beste lederne for strøm, blir frekvensene som ledes fra både STRIDESafe-enheten og RFID-brikken gjennom hele hestens kropp, fanget opp og strålt ut igjen fra de fire hesteskoene. Under hvert eneste løp på Churchill Downs bar altså hver hest ikke én, men seks antenner som strålte kontinuerlig. Så med 14 hester som normalt konkurrerer i hvert løp, er det 84 antenner blant dyrene som løper rundt på banen – i umiddelbar nærhet av hverandre.

Den samme dagen, den 29. april 2023, begynte hester som deltok på Churchill Downs å dø under løp, eller å få så alvorlige skader under løpet at de ble avlivet. Så mange hester har dødd denne våren at den 2. juni ble det kunngjort at vårstevnet på Downs kom til å bli avsluttet fra og med 10. juni. De ansatte ved Churchill Downs er i panikk fordi det har dødd hester der i mye større antall denne våren enn noen gang før. I 2022 skjedde det på landsbasis omtrent 1,25 dødsfall for hver 1000 hester som deltok i løp. Men siden 29. april 2023 har det skjedd hele 12 dødsfall blant 1600 startende hester ved Churchill Downs. Det er en plutselig og enestående 8-dobling i dødeligheten blant veddeløpshester.

Ansatte har inspisert anlegget og hver enkelt del av selve løpebanene og har ikke funnet noen forandringer på noe punkt i forhold til tidligere stevner, og ingen grunn til at hester skulle være mer utsatt for skader eller kollaps. Men de er like blinde som resten av samfunnet: de behandler trådløse enheter og strålingen de sender ut, som om de var luft.

En hest som het Parents Pride kollapset, ganske enkelt. Den døde uten noen åpenbar grunn under et løp den 29. april. Ingen narkotika ble funnet i kroppen hennes og heller ingen giftstoffer. Hun løp normalt før løpet. Ingen avvik ble funnet i hjertet, hjernen eller lungene.

Code of Kings “tverrvendte” og brakk nakken i paddocken rett før et løp og ble avlivet, også dette den 29. april. Paddocken er der hestene paraderes før et løp slik at folk kan få sett nøyere på dem.

Take Charge Briana fikk katastrofale skader på høyre forbein under et løp den 2. mai og ble avlivet.

Chasing Artie fullførte løpet sitt 2. mai og kollapset deretter og døde på vei til salingsområdet, uten noen åpenbar grunn.

Chloe’s Dream fikk en “katastrofal skade” i høyre kne under et løp på «Derby Day», den 6. mai, og ble avlivet.

Freezing Point brakk venstre forben under et løp, også på «Derby Day» den 6. mai, og ble avlivet. Jockeyen hans sa at han ikke ble hindret av noe under løpet og at banen var i god stand.

Bosque Redondo fullførte løpet sitt 13. mai, men ble ført bort i en hesteambulanse og ble avlivet på grunn av uspesifiserte skader.

Rio Moon pådro seg en “katastrofal skade” på venstre forbein på målstreken i et løp den 14. mai og ble deretter avlivet.

Swanson Lake fullførte løpet sitt 20. mai, men ble umiddelbart ført til en veterinær hvor han ble avlivet på grunn av en “betydelig skade” på venstre bakbein.

Lost in Limbo, avbildet øverst i dette nyhetsbrevet, ble fjernet fra banen nær slutten av et løp den 26. mai. Han hadde gått med nesen først ned i banen og lå og hev seg rundt. Han var så nervøs allerede før løpet at han hadde kastet av jockeyen før start. Etter løpet fant en veterinær en “betydelig skade” på venstre fremre ben og han ble avlivet.

Kimberley Dream sprakk et leddbånd i venstre fremre ben under et løp 27. mai og ble avlivet.

To dager før vårstevnet begynte, mens han trente banen 27. april, brakk Wild on Ice venstre bakbein og ble avlivet.

Vi har visst i flere tiår at hesters liv blir ødelagt av radiobølger. Det ble holdt høringer om dette i Christchurch, New Zealand, og veddeløpshesttrener Penny Hargreaves uttalte seg om dette i et intervju som ble publisert i 1998. En radiomast for FM-radio i Ouruhia hadde hatt så ødeleggende virkninger på hennes 90 hester at hun ble nødt til å flytte dem til en annen del av Canterbury. Alle hestene hennes ble rammet, noen mer enn andre, og to døde.

“De var veldig nervøse og spratt omkring,” fortalte hun. «De lot til å ha såre føtter alle sammen. Erfarne hester, som hadde reist i hestevogn i årevis, mistet balansen underveis. Vi har flere «hot spots» rundt på gården vår der hestene blir veldig urolige og skader seg selv og oss.

Vår svært verdifulle hingst hadde alvorlige helseproblemer og gikk som om føttene hans gjorde vondt. Han tålte ikke å bli skodd. Vi fikk mange veterinærer til å se på ham for å prøve å løse problemene hans, men uten noen tilfredsstillende svar. Vi plasserte ham til slutt ute i en innhegning der det var en stor høyløe og trær mellom ham og masta. I løpet av en måned var alle problemene borte. Da vi tok ham tilbake til den gamle innhegningen hans kom problemene tilbake.

Smeden avla vitneforklaring under vår høring om virkningene av radiobølgene på hestenes føtter. Aluminiumet leder elektrisitet og føttene deres hadde endret form, hadde enorme sprekker der neglene gikk og var meget følsomme innvendig.

Hver uke hadde vi problemer med infeksjoner, noe vi aldri har hatt før. Veterinærregningene våre var astronomiske.»

Nervøse og sprettende veddeløpshester med vonde føtter og manglende koordinasjon. Dette var nettopp det som skjedde på Churchill Downs.

Da jeg fikk vite hva som skjedde på Churchill Downs i våres, sendte jeg en e-post til dr. Jennifer Durenberger, og antydet til henne at STRIDESafe-enhetene, som er blitt utplassert på Churchill Downs som en sikkerhetsanordning for hestene, i stedet dreper dem. Hun har ikke svart. Dr. Durenberger, som er veterinær, er direktør for avdelingen for hesters sikkerhet og velferd i myndighetsorganet Horseracing Integrity and Safety Authority (HISA). Hun har ledet en gjennomgang av registreringene av hestene som døde.

Hvis du er veterinær eller har erfaring med hester og ønsker å hjelpe, send meg en e-post til arthur@cellphonetaskforce.org. Hvis vi kan få Churchill Downs, HISA og eierne av veddeløpshestene som deltar i Kentucky Derby til å innse hva som skjer og kvitte seg med disse nye trådløse enhetene, er dette en mulighet til også å opplyse resten av verden og få i stand en retningsendring til fordel for oss alle.

Arthur Firstenberg, President, Cellular Phone Task Force
P.O. Box 6216, Santa Fe, NM 87502, USA
phone: +1 505-471-0129, arthur@cellphonetaskforce.org
8. juni, 2023

De siste 57 nyhetsbrevene, inkludert dette, er tilgjengelige for visning og deling på nyhetsbrevsiden, Newsletters page,  til Cellular Phone Task Force. Der kan du også abonnere på dem. Del dem – eller denne teksten gjerne på Substack og Facebook!

PDF-versjon: Firstenberg-A-Hva-skjedde-med-veddelopshestene-pa-Churchill-Downs.pdf