Høyere strømpris for å verne om egen helse? Høringsfrist i dag 25.05.2020

Kart sign 202005-1I dag, 25. mai, er høringsfristen for den nye kontrollforskriften. Forskriften er under revisjon og skal tilpasses nye tariffer for strøm, AMS-målerne, nye krav fra EU, etc.

I løpet av de 9 dager det vi åpnet for det, sendte rundt 2800 personer inn navn og adresse for å med-underskrive høringsuttalelsen fra advokat Hugo Matre, advokatfirmaet Schjødt. Høringsuttalelsen argumenterer for at ingen som har fritak for AMS, skal behøve å betale ekstra gebyr for dette. 

Helseskader fra slik mikrobølget pulsing som AMS-målere sender ut, er omfattende dokumentert i en rekke forskningsstudier, og viser seg også i praksis.

Strålingen er dessuten langt sterkere enn fra mobiler – motsatt av hva nettselskapene forteller oss, og det har de visst lenge (bloggpost 03.05.2018).

Mange tusen – NVE oppgir ikke hvor mange – har søkt og fått fritak fra disse “smarte” målerne. Folk som får akutte helseplager fra dem, fins i alle kommuner i landet. De kalles el-overfølsomme, til tross for at de reagerer rent fysisk og ganske normalt, i pakt med hva forskning og erfaring tilsier at mange vil gjøre. Andre merker ingenting, men har økt helserisiko på sikt. Det er også normalt og veldokumentert. Vil du vite mer, kan du lese deg opp ved å laste ned Smartmålerne, jussen og helsa, Z-forlag, 2018 og starte på Del 2, etter den juridiske delen. Du finner den HER.

Alle daglige ledere i nettselskapene er informert om helseplagene. De fikk Smartmålerne, jussen og helsa i posten sommeren 2018. Og de har fått klagesaker fra sinte og fortvilte kunder. De forstår at de presser sine kunder til å akseptere en økt helserisiko. Likevel forsøker de å innbille kundene at “målerne stråler langt svakere enn mobiler” (feil!), at Justervesenet har pålagt utskifting (feil!), at det er en slags plikt å ta imot AMS-målere med trådløs kommunikasjon (feil!) – som om det var en slags dugnad vi skal gjøre til nasjonens beste. Og i tillegg vil de ha ekstra betalt fra dem som får fritak av helsegrunner.

Dette kan vi selvsagt ikke akseptere. Vi forventer derfor at NVE skal gi netteselskapene klar beskjed at det er uaktuelt. Derfor venter vi – dvs. aksjonen Vi tar smartmålerne for retten!  fortsatt på tydelige svar på klager som er til behandling, og derfor sendte vi inn en fyldig høringsuttalelse spesielt om gebyrene. Du finner den – med omtale – i bloggpost 08.05.2020.

Verden rundt avsløres det nå hvordan trådløsnæringen har ført både myndigheter, strålevernetater og folk flest bak lyset om skaderisiko fra mikrobølgene (se f.eks. bloggpost 20.05.2020 for et norsk bidrag). Faglige skylapper, tradisjoner, ukyndighet, manglende oversikt – og “det-er-ikke-mitt-bord!-holdninger” – har gitt bransjen et stort handlingsrom. Det har gitt oss fantastiske tjenester på mobilen, men det har en stor pris for mange. Ca 150 historier finner du HER. Det har også en helt uholdbar pris for miljøet. Stadig flere forstår nå at økt bruk av trådløst – hva enten til AMS-målere eller andre deler av “tingenes internett” – er en utviklingsmessig blindgate og må stanses. Å stanse at man skal straffes for å ta helse- og miljøhensyn er en liten bit i dette arbeidet.

Jeg har ikke tall på hvor mange lidelseshistorier jeg har fått per epost fra folk som har fått helseplager da AMS-målerne ble montert – noen fikk plagene som lyn fra klar himmel, andre som forventet, noen først etterhvert. Her får du én av flere liknende beretninger (epost fra N.N. 22.05.2020) om hva innføring av AMS-målere i boligblokken og i hyttefeltet førte med seg:

Vi fikk installert smartmålere i blokka der jeg bor den 6. desember 2017. Jeg husker det som om det var i går. Fra den dagen ble mitt liv snudd på hodet. I 2017 var jeg sprek som en ungdom og frisk som en fisk. Alle prøver hos legen var helt topp. Nå er jeg bare et vrak.
Etter 3 dager fikk jeg flimring for øynene og tåkesyn. Etter 6 dager mistet jeg nattesøvnen. Jeg sov ikke et minutt de neste 6 døgn. Jeg ristet og skalv hele natten. Jeg fikk hjertebank/flimmer, jeg fikk blodtrykksstigning, jeg fikk ekstrem øresus, jeg fikk fortsatt flimring for øynene.

Den 7. dagen fikk jeg fritak. Etter å ha fått fritak og måleren ble passivisert på et vis, og det ble noe bedre i 5 dager. Etter den 6 . dagen var det full stråling igjen, og jeg sov ikke et minutt om natten igjen. Det var oppdateringer som førte til at min smartmåler satte i gang igjen. Etter ny krangel med nettselskapet, kom de og fjernet kommunikasjons-enheten. Da ble det bedre igjen, men aldri bra nok. Jeg bor i blokk. Den ene naboen i oppgangen ble og hjertesyk (som meg) , og fikk fritak. Den andre ville ikke gjøre noen endring.

Siden har jeg levd i et helvete som jeg ikke engang unner min verste fiende. Jeg har blitt brutalt vekket opp midt på natten og til forskjellige tidspunkter [Slikt opplever en del folk når målerne “melkes”, EF], og har ligget og skjelvet i timesvis, natt etter natt, natt etter natt, natt etter natt i det uendelige med de symptomer som beskrevet ovenfor. Til slutt ble jeg så desperat at jeg flyktet ut på gaten midt på natten, ned i kjelleren i blokka, eller til en iskald bil midt på natta. Slik har jeg levd siden 2017. Jeg har hittil brukt mer enn kr. 100.000 på skjerming, strålebeskyttende klær, kosttilskudd etc. etc.

Som om ikke det var nok, har jeg hatt det samme helvetet på hytta. Også der ble jeg brutalt vekket opp midt på natten til forskjellige tidspunkter, og lå og ristet og skalv i timesvis. Etter noen timers tortur , måtte jeg flykte ut på hovedveien i stummende mørke og trasket der til det ble lyst. Det ble til slutt bedre der, men ikke før 7 av 10 smartmålere ble stengt ned. Flere av naboene fikk problemer med strålingen og fikk fritak. Nattestrålingen er derfor blitt borte på hytta, men jeg merker fremdeles stråling fra oppdateringer etc.

Jeg har hatt en evig krangel med begge nettselskapene. Det er tydelig at de ikke bryr seg om menneskeliv, bare de tjener sine milliarder. Hvis ikke jeg hatte kjempet, kjempet og kjempet, hadde jeg vært død for lenge siden. … Jeg har ikke noe liv lenger. Strålingen har også gitt meg smertefulle betennelser som ødelegger nattesøvnen. De bandittene har ødelagt min helse, mitt liv, min økonomi og mine nerver. De har gjort meg ekstremt el-overfølsom. (Jeg har aldri vært el-overfølsom tidligere.) Derfor kan jeg ikke lenger reise med båt til utlandet. Jeg fikk nattesøvnen ødelagt på Kiel-fergen pga. strålingen. Jeg kan ikke lenger bevege meg i sentrum av større byer. Jeg kan ikke gå i større selskaper, jeg kan ikke gå i begravelser, jeg kan ikke besøke venner/familie hvis de har smartmåler. Jeg kan ikke lenger bevege meg i Oslo.

Jeg er blitt en fange og flyktning i eget land. Jeg frykter at hjertet mitt stopper en dag, eller at strålingen fører til andre sykdommer. Medisinske rapporter forteller nettopp om dette.
Strålingen har også ført til uvennskap med venner som er hjernevaskede og ikke skjønner at mikrobølger kan virke slik. Dermed er jeg blitt belastet med mange hånlige kommentarer fra besservissere. Håper at disse bandittene får sin velfortjente straff snart.

Forresten, dersom du ikke rakk å signere innen fristen vi trengte, som var 17. mai, kan du sende inn din egen høringsuttalelse i dag. Det holder med en kort beskjed om at du “tiltrer høringsuttalelsen til revisjon av Kontrollforskriften innsendt fra Advokat Schjødt den 25. mai 2020” samt navn og adresse. Du merker høringssvaret ditt med referansenummer 202001392 i emnefeltet på eposten, og sender den til rme@nve.no. Husk at formalitetene er viktige, så ikke eposten din går i kurven for elektronisk søppel!

Endringer i regelverket om nettleien skal vedtas av Olje- og energidepartementet (OED). Etter høringsfristen sender RME – det nye kontroll- og styringsorganet for energisektoren – en oppsummering av høringsinnspillene og anbefaling om endring av kontrollforskriften til OED.

Så får vi se om den nye Kontrollforskriften tar mest hensyn til næringens inntekter eller til forskningen og folkehelsen.

 

Einar Flydal, den 25. mai 2020

PDF-versjon: EFlydal 20200525 Høyere strømpris for å verne om egen helse