5G: På tide å titte på trærne igjen!

Ta en titt på trærne der du bor. Ser de ut som på bildet over, som jeg tok for et par dager siden? Er de tynnere i greiner og bladverk og nåler jo nærmere de står masta? Hva kan det komme av? Er trærne skadet av stråling fra mobilmaster?

For å finne svaret, må du vite hva du skal se etter. “Det hjelper diplom-forstmann Helmut Breunig og jeg deg med,” skrev jeg i en bloggpost for snart 5 år siden (19.09.2017), og her kommer jeg tilbake til saken enda en gang. Breunig laget nemlig en hendig, liten veiledning som er til å bli klok av. Og jeg oversatte den til norsk. Her finner du den.

Veiledningen er gratis, den er full av bilder og enkle forklaringer, og den er så vitenskapelig presis og solid i sin metode at såvel kommuneadministrasjonen, Telenor, Telia, IceNet, Strålevernet og Miljødepartement bør ta saken alvorlig dersom du finner at trær i ditt nærområde er skadet og gir dem beskjed. For funnet ditt er nemlig ikke unikt, og sammenhengen styrkes hver gang du og andre gjør et liknende funn.

Heftet egner seg også som undervisningsmateriell i skolen, eller som kursmateriell i ditt lokale miljø- eller partilag.

Den lille veiledningen – “Skader på trær på grunn av stråling fra mobilmaster – en observasjonsveiledning” – gir altså starthjelp til alle som vil slå et slag for et sunnere miljø: Uten planter og trær, ingen mennesker. Skades trær ved den strålingen vi omgir oss med, kan vi trygt gå ut fra at også annet liv skades – mennesker for eksempel. Det er altså grunn til å slå alarm. 

Så lær deg hva du skal se etter, og se deg om i byrommet! Du vil bli forbauset over hvor lite som skal til før du ser på trærne rundt deg med nye øyne. Metoden er enkel og treffsikker – og observasjonene kan være ganske urovekkende: der er mange skader å finne.

Når du syns at du har dokumentasjon som virker rimelig sikker, kan du gi beskjed til lokalavisa og politikerne om at nå er det tid å starte med skadebegrensningen! Mener de at slike skader ikke er mulige, kan du be dem lese seg opp. Det begynner å bli en del litteratur å velge fra. Du finner litt av den omtalt i Firstenbergs fantastiske bok “Den usynlige regnbuen – Historien om elektrisiteten og livet”, blant annet i forbindelse med skogsdøden som herjet i Sentral-Europa inntil “jernteppet” falt og de mange radarene langs øst-vest-grensa ble borte, og du finner noe forskning referert i Breunigs veiledningshefte.

Dette har nok med 5G å gjøre. For 5Gs nye, høyere grenseverdier gir mer intense belastninger. På masta på bildet kom 5G-antennene opp for noen måneder siden – en gang i høst. Jeg har sett denne skauen jevnlig de siste 24 årene. Jeg tror nok ikke jeg har sett den så glissen i toppene før. Men dessverre har jeg ikke gjort som Breunig anbefaler og tatt bilder jevnlig. Det skulle jeg gjort…

Veiledningen laster du ned her, og du står fritt til å trykke den opp:
Breunig-2017_Observasjonsveiledning-V2.01_NORSK

God jakt!
Einar Flydal, 23. mai 2022

 

PS. Tidligere bloggposter der det er tale om trær finner du ved å søke i søkefeltet. Litt mer spesielt om trær – til og med om at de sover – finner du i denne bloggposten fra 19.05.2015.