5G-stans i Trondheim? Hva vet rådmannen der som italienerne ikke vet?

5g_bryssel_diagram-beskaret fra Stralskyddstiftelsen

Venstre kolonne: så mye må eksponerings-grensen opp i Bryssel for å få plass til 5G. Høyre kolonner: grenser for DNA-brudd og andre helsevirkninger. (Graf: Strålskyyddstiftelsen.)

TomtbildeI Trondheim har lokalavdelingen til FELO, Foreningen for el-overfølsomme, fått 5G-utrullingen og helsevirkninger opp i formannskapet. Saken kommer opp tirsdag 9. juni kl 9-12.

Rådmannen har innstilt på at alt fortsetter som før, og på at saken bare håndteres som en klage over at fylkeslegen ikke har grepet inn for å stanse 5G-utbyggingen. Og det gjør han jo ikke, siden han er en del av helsevesenet. Slik kan rådmannen med en formalitet flytte ansvaret opp og bort.

Alternativet hadde vært å bruke lokal makt og myndighet til å sette foten ned, slik en rekke byer alt har gjort, og mange flere overveier. (Se liste nedenfor.) 

Hva er det rådmannen vet som 500 italienske kommuner to regioner i Belgia, en rekke byer i USA og flere kantoner i Sveits ikke har forstått? Og hva er det som gjør at ANSES, det sentrale franske utredningsinstituttet, etterlyser mer informasjon før beslutninger «av stor konsekvens for befolkningen» tas? Er de idioter?

Formannskapet har fått tilsendt mye materiale på forhånd, men jeg skal spise hatten min dersom formannskapet ikke gir oss en oppvisning der det

  1. lufter litt svake betenkeligheter som viser at de har bladd litt i dokumentasjonen, men forøvrig
  2. erklærer at de setter sin lit til Strålevernet og sentralmyndighetene og WHO, som “følger med, og selvsagt vil gripe inn dersom det skulle dukke opp problemer”, og
  3. hevder at “teknologien selvsagt må være trygg” siden myndighetene og næringen forteller oss at “ingen skadevirkninger er påvist”, og
  4. legger vekt på at Trondheim ikke bør sakke akterut som “smartby”, og
  5. forteller hverandre at “5G er så mangt”, og at det så langt ikke er registrert noen helseplager av utrullingen i Norge (noe de ikke vet).

Formannskapet i Trondheim kommer neppe heller til å ta det minste hensyn til de mange forskernes og medisinernes advarsler om helse- og miljøskader (f.eks. bloggpost 04.05.2020). De forfatter erklæringer der de sier klart Nei til 5G inntil forskning kan rimeliggjøre at teknologien er sikker for folk og miljø, men politikerne vil nok heller skyve ansvaret oppover, og la seg binde i tiltro til at Strålevernet vet hva det driver med.

Å vente på at teknologien er sikker for folk og miljø er jo ikke noe urimelig krav, skulle man tro. Det er tvertimot lovpålagt gjennom føre-var-prinsippet når man er i tvil. Ikke ville det medføre store forsinkelser heller dersom teknologien skulle vise seg rimelig sikker. Og er den ikke det, ønsker vel ikke formannskapet å innføre den? Og vel heller ikke å bli en “smartby”?

Hva bør formannskapet beslutte?

Jo, selvsagt å stanse utrullingen av føre-var-hensyn, og så få på bordet snarest en kort redegjørelse som er upartisk og skrevet av folk som må betraktes som upartiske og som forstår seg på biologiske og medisinske virkninger av mikrobølger – eventuelt en bred gruppe med velorienterte folk fra begge sider.

Den tydeligste og mest balanserte korte redegjørelsen om 5G jeg kan komme på, er den som kom fra Europaparlamentets utredningsstab, EPRS, tidlig i år – skrevet av en meget velorientert økonom. Den kan du laste ned her – i norsk oversettelse – og sende til medlemmene av formannskapet, eller du kan gå til omtalen i min bloggpost 12.03.2020:

Lokalpolitikerne behøver ikke feige ut og skyve saken oppover og vekk. De er slett ikke uten maktmidler og rådmannen står under, ikke over, dem. Her ser du litt av verktøykassa de rår over: bloggpost 20.08.2016 og bloggpost 08.12.2019.

På grunn av smittevernhensyn er det ikke åpnet for at publikum kan møte opp fysisk til møtet i formannskapet i Trondheim, men man kan jo selvsagt møte opp utenfor bygget der formannskapssalen er, og markere sitt syn, hva enten det er det ene eller det andre – bare man holder tilbørlig avstand…

Møtet pågår kl 9-12 og kan streames eller ses i opptak her: https://www.trondheim.kommune.no/aktuelt/videostreaming-i-regi-av-trondheim-kommune/.

Går det ikke slik jeg frykter, skal jeg så gjerne spise den hatten!

Under finner du en liste over byer (og land) som har vedtatt sine Nei til 5G – i litt ulike varianter, men i det minste inntil helserisikoen er skikkelig avklart.

 

Einar Flydal, den 7. juni 2020

PDF-versjon: EFlydal 20200607 5G-stans i Trondheim Hva vet rådmannen der

 

Referanser

Miroslava Karaboytcheva: Effects of 5G wireless communication on human health, European Parliamentary Research Service PE 646.172 – February 2020, Engelsk originaltekst: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2020/646172/EPRS_BRI(2020)646172_EN.pdf, for norsk oversettelse: se knapp over.

 

Liste over byer med vedtak mot 5G

Denne lista er selvsagt ikke komplett og kan inneholde feil. Den skal være temmelig ajour per 7.6.2020. Hadde vi tatt med alle byer der saken ligger på bordet og undersøkelser er satt i gang, ville den blitt en del lengre, også i Italia.

USA: Byer med resolusjoner for å stoppe 5G: Carmel City Indiana, Easton Connecticut, Farragut Tennessee, Nevada City California (avsluttende avstemming senere), Keene New Hampshire, Santa Barbara California, Hallandale Beach Florida,

USA: Byer med restriksjoner for 5G: Booneville Arkansas, Calabasas California (CA), Danville, CA,Encinitas, CA,Los Altos, CA,Marin County, CA, Mill Valley, CA, Palo Alto, CA, Palos Verdes, CA, Petaluma, CA, Ross Valley, CA, San Anselmo, CA, San Clemente, CA, San Diego County, CA, San Rafael, CA, Sebastopol, CA, Sonoma, CA, Suicin, CA, San Anselmo, CA, Westlake, CA, Walnut City, CA, Warren, Connecticut, Burlington, Massachusetts, Holyoke, Massachusetts, Pittsfield, Massachusetts, Little Silver, New Jersey, Hempstead, New York, Mason, Ohio, Lancaster, Pennsylvania,

Italia: Kommuner med vedtak mot 5G: Fjellsamfunnet Matese (Caserta, 17 steder), Fjellsamfunnene Monti Azzurri (Macerata, 15 steder), Acquaviva delle Fonti (Bari), Agnana Calabra (Reggio Calabria), Ailano (Caserta), Aliste (Lecce), Alife (Caserta), Alagna Valsesia (Vercelli), Arco (Trento), Amorosi (Benevento), Anacapri (Naples), Appiano sulla Starda del Vino (BolzanoArenzano (Savona), Avolasca (Alessandria), Baceno (Verbania-Cusio-Ossola), Bedizzole (Brescia)BellunoBolognaBolzanoBovalino (Reggio Calabria) (ordfører sendt merknad til teleselskaper)Bronzolo (Bolzano), Brunico (Bolzano), Bruzolo (Turin), Buttapietra (Verona)Calderara di Reno (Bologna)Caldaro on the Wine Route (Bolzano), Camponogara (Venice), Capri (Naples), Capistrano (Vibo Valentia), Capriati a Volturno (Caserta), Casalincontrada (Chieti), Cassano delle Murge (Bari), Castano Primo (Milan), Castello D’Agogna (Pavia), Catania, Cerreto Sannita (Benevento), Chieti, Chioggia (Venice), Cleto (Cosenza), Cinto Euganeo (Padua),Ciorlano (Caserta), Civita (Cosenza), Civita D’Antino (L’Aquila), Città di Castello (Perugia), Città S. Angelo (Pescara), Cervaro (Frosinone), Conca Casale (Isernia), Cuneo, Dorgali (Nuoro), Durazzano (Benevento), Egna (Bolzano), Feltre (Belluno), Flazes (Bolzano), Fabro (Terni), Filiano (Potenza), Finale Ligure (Savona), Filacciano (Rome), Florence, Foggia, Fonte Nuova (Rome), Fresagrandinaria (Chieti), Frosinone, Gallipoli (Lecce), Gallo Matese (Caserta)Gambugliano (Vicenza), Giussago (Pavia), Grottaglie (Taranto), Introdacqua (L’Aquila), Isasca (Cuneo), Ladispoli (Rome), Laghi (Vicenza), Lago (Cosenza), Laives (Bolzano), La Valle Agordina (Belluno), Livorno, Loiano (Bologna), Lonigo (Vicenza), Lauco (Udine), Limana (Belluno), Lipari (Messina), Lucca Sicula (Agrigento), Magrè on the Wine Route (Bolzano), Malles Venosta (Bolzano), Marigliano (Naples), Marino (Rome), Martinsicuro (Teramo), Marzabotto (Bologna), Misano Adriatico (Rimini), Mattie (Turin), Matino (Lecce), Melissano (Lecce), Modica (Ragusa), Modugno (Bari), Mola di Bari (Bari), Monchiero (Cuneo), Mongrando (Biella), Morciano di Leuca (Lecce), Montagna (Bolzano), Montegallo (Ascoli Piceno), Monteprandone (Ascoli Piceno), Montesilvano (Pescara), Monticelli Pavese (Pavia), Monte San Pietro (Bologna), Montesilvano (Pescara), Montescaglioso (Matera), Montemarzino (Alessandria), Monteverdi Marittimo (Pisa), Montorio al Vomano (Teramo), Nalles (Bolzano), Noli (Savona), Noragugume (Nuoro), Nova Siri (Matera), Ostiglia (Mantua), Ora (Bolzano), Oliveto Citra (Salerno), Palmi (Reggio Calabria), Pentone (Catanzaro), Pedavena (Belluno), Petrella Salto (Rieti), Pescia (PIstoia), Pitigliano (Grosseto), Pomarico (Matera), Pontestura (Alessandria)Prata Sannita (Caserta)Policoro (Matera), Quarto (Naples), Raviscanina (Caserta), Rasun-Anterselva (Bolzano), Riccione (Rimini), Robecchetto con Induno (Milan), Rocca di Papa (Rome), Rocca Imperiale (Cosenza), Roma Capitale (Municipio XII), Rosà (Vicenza), Sacile (Pordenone), Salorno on the Wine Route (Bolzano), Sambuco (Cuneo), San Candido (Bolzano), San Genesio Atesino (Bolzano), San Giovanni in Mirignano (Rimini), San Gregorio Matese (Caserta), San Pietro in Amantea (Cosenza),San Potito Sannitico (Caserta), San Salvatore Telesino (Benevento), San Severo (Foggia), Sant’Agata del Bianco (Reggio Calabria), Sant’Angelo D’Alife (Caserta), Santa Cristina e Bissone (Pavia), Sant’Ilario dello Jonio (Reggio Calabria), Savignano Irpino (Avellino), Serramazzoni (Modena), Servigliano (Fermo), Sesto Fiorentino (Florence), Solonghello (Alessandria), Sovizzo (Vicenza), Spadola (Vibo Valentia), Taviano (Lecce), Telese Terme (Benevento), Thiene (Vicenza), Teramo, Teremo on the Starda del Vino (Bolzano), Turin, Torremaggiore (Foggia), Tortoreto (Teramo), Trebisacce (Cosenza), Trento, Trovacò Siccomario (Pavia), Tuglie (Lecce), Vallepietra (Rome)Varazze (Savona)Vedelago (Treviso)Venaus (Turin), Venice – Town Hall Historic Center Murano and Burano, Villafranca Padovana (Padua), Villaromagnano (Alessandria), Volpago (Treviso)

Italia: Kommuner hvor ordfører har utstedt hastedekret om å stoppe 5G: Abetone Cutigliano (Pistoia), Aci Castello (Catania), Acri (Cosenza), Agira (Enna), Alanno (Pescara), Alba Adriatica (Teramo)Albano Vercellese (Vercelli), Albignasego (Padua), Alezio (Lecce), Alessano (Lecce), Altavilla Milicia (Palermo), Altavilla Vicentina (Vicenza), Altidona (Fermo), Alto Reno (Bologna), Aradeo (Lecce), Arpaia (Benevento), Apricena (Foggia),Asolo (Treviso), Azzano Decimo (Pordenone), Badolato (Catanzaro), Bagno di Romagna (Forlì-Cesena), Bagnoli di Sopra (Padua), Balocco (Vercelli), Banchette (Turin), Baone (Padua), Baronissi (Salerno)Belforte del Chienti (Macerata)Belmonte (Fermo)Belvedere Marittimo (Cosenza), Bianzano (Bergamo), Bordighera (Imperia), Botrugno (Lecce), Borgo Veneto (Padua), Bornasco (Pavia), Bovolenta (Padua), Brianzano (Bergamo), Burolo (Turin), Buscemi (Syracuse), Busto Garolfo (Milan), Buttapietra (Verona), Cadoneghe (Padua), Calasetta (South Sardinia), Calatabiano (Catania), Caldarola (Macerata), Cammarata (Agrigento), Campoifilone (Fermo), Camporotondo di Fiastrone (Macerata), Campo San Martino (Padua), Cardinale (Catanzaro), Cesara (Verbania Cusio Ossola), Cessapalombo (Macerata), Castenedolo (Brescia), Chiaromonte (Potenza), Comumamza (Ascoli Piceno), Caneva (Pordenone), Canicattini Bagni (Syracuse), Canosa di Puglia (Barletta – Andria – Trani), Camigliano (Caserta), Cannole (Lecce), Caorso (Piacenza), Caresana (Vercelli), Cardito (Naples), Carinola (Caserta), Carisio (Vercelli), Carmignano di Brenta (Padua), Carovigno (BrindisiCartura (Padua), Casal di Principe (Caserta), Cassano delle Murge (Bari)Casier (Treviso)Casoria (Naples), Castelcucco (Treviso), Castel San Giorgio (Salerno), Castellana Grotte (Bari), Castellabate (Salerno), Castelmola (Messina), Castro (Lecce), Castropignano (Campobasso), Camponogara (Venice), Castiglione Cosentino (Cosenza), Castel Castagna (Teramo), Cavarese Santa Croce (Padua), Cavezzo (Modena), Cento (Ferrara), Ceranova (Pavia), Cervarese Santa Croce (Padua), Chioggia (Venice), Cefalù (Palermo), Civita (Cosenza), Civitavecchia (Rome), Cocquio Trevisago (Varese), Colmurano (MacerataCollepasso (Lecce), Collesano (Palermo), Copertino (Lecce), Corbola (Rovigo), Cornedo Vicentino (Vicenza), Cosseria (Savona), Costabissara (Vicenza), Creazzo (Vicenza), Cremenaga (Varese), Cursi (Lecce), Delia (Caltanissetta), Diamante (Cosenza), Diso (Lecce), Dozza (Bologna), Enna, Erchie (Brindisi), Falcone (Messina), Falerone (Fermo), Farindola (Pescara), Fermo (Fermo), Ferrandina (Matera), Finale Emilia (Modena), Fisciano (Salerno), Flesso d’Artico (Venice)Fontanarosa (Avellino)Fossalta di Portogruaro (Venice)Fossalto (Campobasso), Francavilla d’Ete (Fermo), Frattaminore (Naples), Frosinone, Furnari (Messina), Furtei (South Sardinia), Isola della Scala (VeronaGalzignano Terme (Padua), Galliera Veneta (Padua), Garbagna Novarese (Novara by the prefective commissioner), Galatone (Lecce), Giardini di Naxos (Messina), Giavera del Montello (Treviso)Giovinazzo (Bari)Giulianova (Teramo), Grosseto, Grottazzolina (Fermo), Grumolo delle Abbadesse (Vicenza), Gualdo (Macerata), Guardistallo (Pisa), Guidonia Montecelio (Rome), Giurdignano (Lecce), Laghi (Vicenza), Lagosanto (Ferrara), Lapedona (Fermo), Lappano (Cosenza), Lattarico (Cosenza), Legnaro (Padua), Lendinara (Rovigo), Leonforte (Enna), Lizzanello (Lecce), Longare (Vicenza), Lonigo (Vicenza), Loranzé (Turin), Loro Piceno (Macerata), Lozzolo (Vercelli), Lucera (Foggia), Maddaloni (Caserta), Magliano di Tenna (Fermo), Magomadas (Oristano), Maglie (Lecce), Marsaglia (Cuneo), Martis (Sassari), Massa Fermana (Fermo), Melpignano (Lecce), Mercato San Severino (Salerno), Mercara (Padua), Merì (Messina), Messina, Mirano (Venice), Mondragone (Caserta), Monsampietro Morico (Fermo), Montappone (Fermo), Montagnana (Padua), Monte Falco Appennino (Fermo), Montecchio Maggiore (Vicenza), Montecopiolo (Pesaro Urbino), Monte Compatri (Rome), Monteleone (Fermo), Montegibero (Fermo), Montegiorgio (Fermo), Montegranaro (Fermo), Montebelluna (Treviso), Monte Rinaldo (Fermo), Monterubbiano (Fermo), Monte San Martino (Macerata), Monte San Pietrangeli (Fermo), Monte Urano (Fermo), Monte Viudon Combatte (Fermo), Morciano di Leuca (Lecce), Montagnana (Padua), Montalbano Jonico (Matera,Montalto Uffugo (Cosenza), Montecorvino Pugliano (Salerno), Montecorice (Salerno), Montefano (Macerata), Monte Grimano Terme (Pesaro Urbino), Montegrotto Terme (Padua), Montottone (Fermo), Monteu Roero (Cuneo), Montichiari (Brescia), Morano Calabro (Cosenza)Morgano (Treviso), Moresco (Fermo), Mosciano S. Angelo (Teramo), Motta San Giovanni (Reggio Calabria), Murialdo (Savona), Muro Leccese (Lecce), Nanto (Vicenza), Naro (Agrigento), Neviano (Lecce), Nicosia (Enna), Noale (Venice), Noicàttaro (Bari), Nocera Inferiore (Salerno), Nociglia (Lecce), Noto (Syracuse), Novara di Sicilia (Messina), Noventa Padovana (Padua), Noventa Vicentina (Vicenza), Ortezzano (Fermo), Ospedaletto Euganeo (Padua), Osimo (Ancona), Otranto (Lecce), Ozegna (Turin), Pace del Mela (Messina), Palazzolo Acreide (Syracuse), Palmariggi (Lecce), Parabita (Lecce), Paternò (Catania), Patti (Messina), Pederobba (Treviso), Pellezzano (Salerno), Perloz (Aosta), Petritoli (Fermo), Piacenza, Piana degli Albanesi (Palermo), Pianiga (Venice), Piedimonte Etnea (Catania), Pistoia, Polizzi Generosa (Palermo), Pontebba (Udine), Ponzano di Fermo (Fermo), Postiglione (Salerno), Portopalo di Capo Passero (Syracuse), Porto Torres (Sassari), Pojana Maggiore (Vicenza), Potenza Picena (Macerata), Pozzolengo (Brescia), Prata Sannita (Caserta), Quarto (Naples), Quagliuzzo (TurinQuinto di Treviso (Treviso), Racale (Lecce), Rapaganano (Fermo), Ricaldone (Alessandria), Ripe San Ginesio (Macerata), Robecchetto con Induno (Milan), Roccainpiemonte (Caserta), Rodì Milici (Messina), Romano Canavese (Turin), Rosolini (Syracuse), Rotonda (Potenza), Rovolon (Padua), Ruffano (Lecce), Salve (Lecce), Salvitelle (Salerno), San Benedetto del Tronto (Ascoli Piceno), San Bonifacio (Verona), San Cassiano (Lecce), Sanguineto (Verona), Sannicola (Lecce), Santa Maria di Sala (Venice), San Martino (Padua), Santa Vittoria in Matenano (Fermo), San Cesario di Lecce (Lecce), San Ginesio (Macerata), San Lazzaro di Savena (Bologna), San Zenone di Ezzelini (Treviso), Saponara (Messina), Sapri (Salerno), San Severino Marche (Macerata), San Pietro in Amantea (Cosenza), San Pietro in Guarano (Cosenza), Santa Maria del Cedro (Cosenza), Sant’Angelo Broco (Messina), Sant’Angelo a Fasanella (Salerno), Sant’Angelo in Pontano (Macerata), Sant’Angelo Muxaro (Agrigento), Sant’Elpidio a Mare (Fermo), San Giovanni Teatino (Chieti), Sarnano (Macerata), Santeramo in Colle (Bari), Scanzano Jonico (Matera), Seclì (Lecce), Sennori (Sassari), Sernobì (South Sardinia), Serrapetrona (Macerata)Serravalle Sesia (Vercelli)Servigliano (Fermo), Simeri Crichi (Catanzaro), Smerillo (Fermo), Sovizzo (Vicenza), Susegana (Treviso), Spadafora (Messina), Spongano (Lecce), Squinzano (Lecce), Taurisano (Lecce), Teolo (Padua), Torreglia (Padua), Torre San Patrizio (Fermo), Toirano (Savona), Torraca (Salerno), Torrenova (Messina), Tortoreto (Teramo), Tossicia (Teramo), Tremestieri Etneo (Catania), Tresignana (Ferrara), Tribano (Padua), Tricase (Lecce), Troina (Enna), Turi (Bari), Udine, Uggiano la Chiesa (Lecce), Valloriate (Cuneo), Val di Chy (Turin), Val di Liona (Vicenza), Vernole (Lecce), Vermezzo con Zelo (Milan), Vicenza, Vidor (Treviso), Vigasio (Verona), Villafranca di Verona (Verona), Villafranca Tirrenica (Messina), Villa San Giovanni (Reggio Calabria), Villaverla (Vicenza), Vittuone (Milan), Zollino (Lecce), Zugliano (Vicenza)

Australia: byen Byron Shire

Belgia: Brussel (regionen), Wallonie

England: Brighton, Frome Somerset, Glastonbury, Kingsbridge Devon, Lampeter Ceredigion Wales, Shepton Mallet Somerset, Totnes Devon, Trafford, Wellington Somerset, West Monkton ParishTaunton Somerset,

Hellas: Kalamata

Irland: Clare, Cork, Donegal, Kerry, Leitrim, Laois, Mayo, Roscommon, Sligo, Wicklow

Sveits: kantonen Geneve, kantonen Jura, kantonen Vaud, Kriens, Neuchatel,

Tyskland: Bad Wiessee, Bayern

Land som erklært at 5G ikke skal innføres: Nigeria, Papua Ny Guinea, Slovenia