Smartmåler-historier

90. Janne S. Henriksen, 24.05.2018:

Bodde fire netter i mine venners enebolig i Nydalen i Oslo, vinterferien 2018. Jeg har lånt huset ofte og har alltid sovet godt på mitt «faste soverom». Men det gjorde jeg ikke denne gangen. Jeg lå våken i tre netter på rad, sovnet kun inn noen timer på morgenkvisten. Jeg hadde en voldsom hjertebank som også var veldig uregelmessig. Hadde aldri opplevd noe lignende før. Jeg var bekymret for hva som skjedde og det tok all fokus (og søvn). Etter den tredje natten kom mine venner hjem og vi kom inn på temaet «smartmålere». De kunne da fortelle meg at det nylig var blitt installert en smartmåler vegg i vegg med «mitt» faste soverom. Det slo meg ikke at hjerte-urytmen hadde noe med den å gjøre, men jeg tenkte tanken et lite sekund, ettersom jeg hadde lest om målerne. Uansett, så la jeg meg tillitsfull på det samme rommet den fjerde natten. Samme plager og uro kom og jeg var bekymret og frustrert. Siden huset er stort, så var det ett soverom ekstra som stod tomt. Rommet var mye lengre unna måleren, og kl. 05 på morgenkvisten valgte jeg å bytte soverom, bare for å se. Trodde ikke det ville gjøre noen forskjell. Men da stoppet urytmen og jeg fikk sove! Det gav meg en skummel a-ha-opplevelse av hva som nå var på vei inn i alle Norges hjem.

Opplevelse nr 2:

I påsken i år (2018), besøkte jeg min venninne på Jarlsø. Tønsberg og Nøtterøy hadde ikke startet installeringen av Smartmålere, og jeg trodde jeg var «trygg» overalt. Men jeg visste ikke at nybygg allerede hadde installert målerne. Min venninne bor i et helt nytt, stort leilighetskompleks. Jeg var der i 4-5 timer og jeg merket da jeg dro at den samme hjerte–urytmen var i gang. Den varte i ca fire timer etter at jeg kom hjem. Igjen koblet jeg ikke dette til smartmålere med en gang. Det slo meg ikke før dagen etterpå at det kanskje var smartmålere i bygget – og det fikk jeg så bekreftet. Så dette ble erfaring nr 2 på at jeg tåler dette svært så dårlig. Skagerak Nett og firmaet som skal installere, er nå i gang med å presse alle i borettslaget med installering (selv om vi har søkt fritak). – Jeg er i sjokk over å ikke bli lyttet til og overkjøringen som nå skjer! Dette er overgrep.

89. Anonym kvinne, 22.05.2018:

Etter at AMS kom i nabolaget: Huden på hendene sprekker og blir full av hvite kløende prikker når jeg holder og bruker mobiltelefon. Smerter i ørene, stikking som å lande med fly når man har tette bihuler. Tørr hoste. Smerter i eggstokker.
Huseier fikk installert AMS i huset. Plagene ble mer intens. Mye kløe i huden, influensasymptomer, smerter i hals tett nese. Når jeg taster klør fingertuppene.
Når vi kutter ut alt av trådløst på natten minsker plagene slik at jeg får sove litt.

88. Anonym kvinne, 20.05.2018:

I slutten av mars 2018 flyttet jeg og datteren min inn i et hus hvor det var installert en smartmåler av typen Aidon. Ganske umiddelbart merket jeg sterkt trykk i hodet, kraftig øresus, hodepine, nedstemthet, indre skjelvinger og utmattelse. Det tok ikke lang tid før jeg registrerte at også datteren min var unormalt sliten. Vi legger oss trøtte og slitne og våkner trøtte og slitne. Jeg er kvalm og uvel, helt energiløs og går med konstant stress i hode og kropp.

Jeg har aldri tidligere reagert på trådløst nett, og hadde dette i min forrige bopel. Dette ble også installert i det nye huset, men det er helt umulig å ha det på sammen med smartmåleren. Effekten er så kraftig at det rett og slett ikke lar seg gjøre. Så nå bor vi uten å kunne bruke nett-tilgang og må ut på kafe for å jobbe.

I natt la jeg meg i uteboden i håp om å få en god natts søvn, men disse måleren står jo i alle husene rundt meg, så det hjalp ikke så mye.

Jeg er dypt fortvilet. Huset må vi jo bo i, nyinnflyttet som vi er. Mitt håp er nå at å få fjernet kommunikasjonsdelen i måleren vil hjelpe.

87. Siv Roos, 15.05.2018:

Hei, jeg vil fortelle om min mor som fikk installert smartmåler sommeren 2017. Hun var en dame på 81 år, som hadde helseplager i form av kols. Selv sa hun at hun ikke var syk bortsett fra kolsen. Hun har ikke vært mye syk eller sykemeldt i sitt liv, hadde også en sterk psyke.

Smartmåleren ble installert i hennes hjem uten spørsmål av noe slag. Det kom bare en og instalerte, som hun sa. Hun var ikke på Facebook og hadde ikke fått med seg problemene rundt dette uvesenet. Smartmåleren ble satt i et skap på soverommet hennes.

Helsen hennes blei raskt forverret. Hennes optimisme og tro på at hun skulle bli hundre år forsvant. Raskt gikk hun over til at hun håpet hun ville leve lenge nok til å se meg igjen om et par tre dager. Det sa mye om helsetilstanden hennes. Hun ble brott veldig sliten, samtidig som søvnen ble markant dårligere.

En kan jo kanskje tro at dette var en naturlig følge av kolsdiagnosa, men det var påtagelig at helsetilstanden ble så mye dårligere med det samme når smartmåleren ble installert. Har også tenkt at siden helsen ikke var helt god fra før, så hadde hun kanskje en økt sårbarhet overfor smartmåleren. Hun ble tilslutt så syk at hun døde på sykehuset i oktober 2017. Obduksjonen viste ingen tegn på kolsforverring, og dødsårsaken vet vi ikke. Men det går an å gjette.

86. Anonym kvinne 09.05.2018:

Jeg leste våren 2017 en artikkel i en norsk avis om smartmålere og mulige helseplager, og takket derfor nei til måleren som skulle monteres på forsommeren. Leverte legeattest. Trodde det var ok og glemte hele greia.Sommeren 2017 endret helsa seg betydelig. Svimling, hodeverk og en ubehagelig høy suselyd i hodet. Våknet også med en elektrisk følelse i hele kroppen (har metall i foten). Gikk til legen, som fant ingenting galt.ETTER dette fikk jeg tilfeldigvis vite at 16 smartmålere var montert i et strømskap ca 2 meter fra soverommet mitt (jeg bor i leilighet). Jeg bodde så ei uke hos venner som ikke hadde måler og etter ca ett døgn ble formen normal igjen. Flytta hjem og plagene kom tilbake. Har bodd i en krok i stua med lag på lag med aluminiumsfolie (spesialbestilt – ekstra tykt) rundt senga. Kjører rundt i bilen og er ute av leiligheten så mye som mulig. Er fullstendig fortvila, og det hjelper heller ikke å flytte – disse målerne er jo i enhver leilighet – overalt! Det går ut over jobb, familie, venner og mitt liv er betydelig redusert. Har aldri vært el-følsom, men har blitt syk av disse 16 målerne: FÅ DET VEKK!!!