Smartmåler-historier

45. Anonym kvinne, 65, 31.10.2017:

Eg bur i ein bygård bak slottet i Oslo kor me nyleg fekk innstallert sju AMS-målere. Eg har fritak.

Kraftig hodepine med kvalme oppsto umiddelbart etter installasjonen og varte i vekesvis, og eg vart – og er fortsatt – enormt trøtt og plaga av sterk tinnitus. Eg har også har mista søvnen og har måtta ta innsovningstabletter, noko eg overhodet ikkje likar. Alt dette er heilt nytt og ikkje noko eg har vore plaga av før. Det susar i håve mitt heile tida og trøttheten er veldig plagsom. Eg mista totalt energien og trykket i hodet går ikkje bort. Noen gonger er det som om det kokar i håve, og eg blir fryktelig varm.

Dette gjer meg paralysert og eg får ikkje gjort livet mitt.

Når eg går ut i naturen, blir eg møkje betre, men med ein gong eg kjem inn her, begynner det igjen, også med voldsomt trykk i øyrene, som om dei vil sprengast, og eg vert i tillegg oversensistiv på lyder.

Sist søndag var eg i eit hus i Bærum som ikkje har fått innstallert slike målere enno, og der fekk eg ingen slike reaksjoner som her i min heim. Det kjentes som reint og rolig og avslappande.

No når eg skriv dette, var eg nett ute ein tur avdi det susar slik i håve her inne i heimen min, og då MÅ eg berre jamt ut.Når eg har gått meg ein tur, roar det seg ned i håve, men no er det tilbake att, med susing i heile håveregionen og voldsomt trykk i håve. Eg blir også veldig kvalm.

Eg vil også nemne at artrosen, som eg har fått pga borreliose, er blitt ekstremt mykje verre etterat AMS-målerane kom i hus – er er vorten heilt stiv i handledd og knær.

Eg har blitt veldig nedstemt, deprimert om du vil, av dette også, sjuk, rett og slett. Livet mitt er blitt heilt ubrukeleg etterat AMS-målarane vart innstallerte. Det er VELDIG tydeleg at her er noko som trigger.

Eg bur i eit burettslag. Der er det vel rimeleg at alle skal ta hensyn til dei andre – utifrå demokratiske prinsipper? Då må vi få gjort noko med desse målarane. Eg skyner der finst nok av empiriske forskningsresultater som syner at dette kan kome til å gjelde fleire enn berre meg.

Eller so må eg flytte, noko som ikkje passar nett no, eller kjøpe hytte på eit fjell utan mye stråling og bli isolert og blakke meg heilt. Eg er veldig fortvila over kva eg skal gjer, også avdi eg misser energien min pga dette. Har båt, no i vinteropplag, men der kunne eg ha litt «freetime».

Eg er med på ALT som kan få denne situasjonen til å snu og få myndighetene til å forstå og for å fjerne denne skiten!

44. Gillian Godtfredsen, Melinda Merunada, Elisabeth Tanum, 31.10.2017:

Jeg, Gillian Godtfredsen, har lenge visst at jeg er el ømfintlig. For eksempel blir jeg svimmel og slapp dersom jeg sitter mellom og/eller i nærheten av et par datamaskiner eller i varehus og shoppingsentre.

Jeg hadde planer om å nekte installering av smartmåler, men var for sent ute med å melde fra. Jeg var ikke tilstede da montøren kom på kveldstid den 25. september. Han ble sluppet inn av en kollega og installeringen var unnagjort på åtte minutter.

Smartmåleren er installert i en enebolig som brukes både som bolig og kontor. Måleren er montert i første etasje. Jeg bor i første og andre etasje. Underetasjen brukes til kontor med tre heltidsansatte kvinner. Min seng er i andre etasje ca tre meter fra måleren. I løpet av noen få timer begynte undertegnedes ubehag/reaksjoner/symptomer. I løpet av et par dager begynte plagene å melde seg hos de andre som oppholde seg i huset:

Gillian Godtfredsen, 63 år (undertegnede):

 • Søvnloshet
 • Svimmelhet
 • Energitap
 • Ubalanse
 • Økt tørst
 • Nedsatt konsentrasjon og fokus
 • Stivhet i muskler og ledd

Melinda Merunada, 39 år:

 • Intens og konstant hodepine
 • Energitap
 • Stivhet i muskler og ledd
 • Konsentrasjonsvansker og nedsatt fokus
 • Indre uro

Elisabeth Tanum, 38 år:

 • Stivhet i muskler og ledd
 • Søvnløshet
 • Energitap
 • Hodepine
 • Forstyrret menstruasjonssyklus. Syklusen har ellers vært 100% stabil hele livet.

Jeg fikk meg legeattest som ble tilsendt Hafslund. Jeg skrev til Hafslund at jeg ønsket den gamle måleren re-installert. Dette ble nektet og jeg fikk tilbud om fjerning av radiokommunikasjonsmodulen mot betaling med vedlagt brev fra NVE.

Plagene ble så store at det var nødvendig med sykemelding og å komme seg bort. Jeg har tilgang til hytte på fjellet og dro dit. Hafslund ble informert om dette. Den 26. oktober ble radiokommunikasjonsdelen fjernet.

43. Tommy Johnsen, 26.10.2017:

Vi flyttet i slutten av august i år inn i en leiebolig. Etter rundt halvannen uke begynte jeg å få problemer med søvnen, jeg våknet mange ganger om natten og følte meg generelt «groggy». De nærmeste ukene begynte jeg også å oppleve et stort trykk i ørene, som ikke forsvant. Det hele ble såpass ille at jeg hadde problemer med å høre når andre snakket til meg. Trykket spredte seg så til hodet, og ble etter hvert vedvarende som hodepine. De siste ukene har jeg i tillegg begynt å våkne med en voldsom kvalme.

Jeg trodde først at jeg brygget på en forkjølelse, men mistenkte med tiden at dette måtte være noe annet. Det var først flere uker inn i leieforholdet at jeg oppdaget at det var montert «smartmåler» i sikringsskapet. Da jeg har fulgt litt med på problemstillingen knyttet til disse, tok det ikke lang tid å oppdage at mange andre også beskrev de samme symptomene som jeg har hatt og fortsatt har. Det blir bedring om jeg er ute av huset for en lengre periode. Men jeg får nå også trykk i ørene på steder med mye wifi og mobilbruk, som f.eks på Nesoddenbåten som jeg stadig reiser med, og slike plager er noe helt nytt for meg. Best hvile får jeg nå i tett skog, godt på avstand fra mobilmaster og slikt.

I det siste har også sønnen min på syv år begynt å få plager, og dette helt uten at jeg har involvert ham i mine bekymringer knyttet til denne måleren.

Sikringsskapet med den nye måleren og antenne står omtrent 3,5-4 meter unna soverommet og måleren er av merket Kamstrup. Skapet står i 2 etg, mot nabo. Sannsynligvis har naboen sitt skap rett bak veggen. Vi bor i en tomannsbolig. Videre bortover i veien ligger en rekke slike boliger etter hverandre.

Jeg vet ikke når disse ble innstallert, men det var før midten av august. Dette er jo intet mindre enn et grotesk overtramp, og jeg anser det som svært viktig å få dette fjernet før folk blir varig skadelidende!

42. Anonym (63), 23.10.2017:

Etter at det ble installert AMS i oppgangen i sameiet for noen uker siden merket jeg umiddelbart sterk øresus og smerter i venstre øre. Dette har utviklet seg til å bli sterkere, og jeg opplever nå tidvis intens hodesmerte ved venstre øre når jeg sitter ved arbeidsbordet, som er ca 3 meter fra måleren.

Jeg fikk fritak for AMS selv, og har beholdt den gamle måleren, men jeg deler sikringsskap i gangen med naboen som fikk måleren installert for ca 2 måneder siden.

Symptomene kommer langsomt, ca etter 30 minutter når jeg sitter på arbeidsplassen, og forsvinner når jeg beveger meg bort derfra. Men nå er det også blitt slik at jeg plutselig kan få en særlig intens hodepine når jeg er ute av leiligheten og ute i gatene i nærheten. Slik hodepine har jeg tidligere aldri hatt.

Jeg bor på Majorstua i Oslo og kontaktet HafslundNett for å be om at antennen til naboens måler kunne flyttes, med de svarte i hytt og vær med generell info om at de er pålagt av NVE, osv. Når de etter flere eposter frem og tilbake endelig svarte på spørsmålet, var svaret at «enhver er fri til å flytte sikringsskapet» og at jeg kunne gjøre det dersom jeg opplever plager. Jeg må anta at de er vel vitende om at dette er svært kostbart, og dessuten helt unødig når antennen kan flyttes i stedet eller naboens måler kan kables videre til neste måler, for det burde de jo kjenne til. Dessuten er det ingen andre steder i gangen å plassere skapet.

Dette er en helt fortvilet situasjon og jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre. Jeg skal nå først få kartlagt eksponeringen i leiligheten for å finne fram til andre kilder som bør dempes og få undersøkt om ikke antennen kan flyttes uten å flytte sikringsskapet.

41. Ingrid Solberg, 16.10.2017:

Etter at AMS ble installert her i borettslaget jeg leier leilighet i, opplevde jeg raskt at nattesøvnen ble svært forstyrret, det er blitt vanskelig å falle i søvn og søvnlengden er redusert med 1/3. Jeg har fått dirring i hele kroppen og plagsom øresus og konstant hodepine. Jeg har fra før revmatisme og symptomene økte kraftig. Muskelsmerter og stive ledd er blitt så ille at bevegelsesevne og fleksibilitet er blitt kraftig redusert.