Smartmåler-historier

130. Marianne Bragstad, 06.03.2019

AMS i alle hus ble dråpen som fikk det til å renne over for mitt vedkommende:
Jeg har brukt datamaskin/pc som verktøy i jobb siden tidlig 80-tallet, og som verktøy i jobb og på jobb siden -98. Fra 2006 ble bærbar pc innført som verktøy for alle på arbeidsplassen, det utgjorde den gang en 500-600 maskiner. Pga dette ble det trådløst nett hjemme også fra 2006.

Alt gikk vel i mange år, bortsett fra såre «skjerm-øyne» av og til. Fra 2012 var det inntil 1200 bærbare pc-er på arbeidsplassen, og de siste årene ditto antall smarttelefoner. Så begynte kroppen å bli sliten, og det tok lenger og lenger tid å hente seg inn igjen etter en arbeidsdag. (Alderen har så klart også innvirket her.)

Men i mai 2018 ble såkalte smarte strømmålere rullet inn i husene i nabolaget, ikke hos meg. Jeg nekter slikt i mitt hus. Og da kom reaksjonene for fullt. Først trodde jeg det var tinnitus som dukket opp fra den ene dagen til den neste. Så kom mistanken snikende, for den knasingen i skallen varierer i styrke og intensitet. Snart ett år etter kan jeg nå si når det er smarttelefoner i nærheten, for da tiltar knase-og pipelydene. Jeg kan på samme måten fortelle når folk kommer hjem fra jobb og slår på alle mulige ting som krever strøm. Jeg merker det mest når diverse trådløse dingser aktiveres, som f. eks en plen-robot. Selv har jeg ikke smart-telefon, og det er som sagt ikke AMS-måler her i huset.
Per nå merker jeg ikke bare disse ulydene i hodet. Det prikker også i hele kroppen når strålingen er som verst, huden har merkelige flekker som svir og ser solbrente ut, spesielt på armene og i ansiktet. En og annen gang hopper hjertet over et slag også, eller lager et ekstraslag.

På jobb er det såpass mye støy/lyd og tempo at jeg sjelden har anledning til å registrere hva som skjer i kroppen og hodet, men så kommer alt inn med full tyngde når jeg kommer hjem og skal slappe av. Nettene brytes opp av mange oppvåkninger, men i 3-4-tida på natta kan jeg faktisk oppleve korte stunder uten all støyen i hodet. Og jeg har sjekket, det er ikke ørene som er problemet.

Jeg hører flere og flere på jobb – og ellers – snakke om søvnproblemer, men trådløs stråling er visst et ikke-tema. Også hos helsevesenet. Så da er visst redningen for å få hjelp, healing og alternative hjelpere. Det lindrer. Men jeg gruer til 5G rulles inn over alt.

 

129. N.N. 15.02.2019:

Jeg fikk instalert AMS måler i september i fjor, 2018. Og etter innsettelse opplevde jeg å få et kraftig trykk i hodet, og så var det som om noe beveget seg i ring rundt inni hodet mitt. Det klødde og sved i hodebunnen. Og statisk elektrisitet i håret. Dagen etterpå var det en rur (som et sår har lukket seg) i hodebunnen. Jeg ble redd og søkte lege. Prøver er tatt. Det stikker klør og svir i huden, armer, i øyne og ben, og i ansiktet og vondt i ryggen og hoftekammen. Og idag opplevde jeg at kroppen dirret .og var vond.

Jeg kan ikke ligge på soverom grunnet kraftige elektromagnetiske felt (stråling), etter råd fra firma som har foretatt måling. Jeg bruker CPAP maskin om natten [et apprat for å eliminere snorking og forebygge søvnapné. Det øker lufttrykket i luftveiene når man sover, en såkalt «continuous positive airway pressure». EF], men grunnet strålingen kan jeg ikke bruke den. Den er montert på soverommet og koblet opp til hjerte/lungeavdeling på sykehuset.

Det er høye nivåer stråling også på stua og kjøkkenet. Jeg blir eksponert hele tiden da måler er plassert på veggen rett foran soverom og ut mot stue og kjøkken, og det er generelt vanskelig å oppholde seg inne.

Slik er det altså i hjemmet mitt siden AMS-måler ble installert. Når jeg leier rom langt utenfor byen er jeg mye bedre, da AMS-målerne der er plassert samlet i kjelleren.

Legen har søkt fritak. Venter på svar.

 

128. Vera Jacobsen, 13.02.2019:

Det ble satt inn AMS-måler i gangen hos meg og naboen. Vi bor i et sameie. Begge målerne står bare en «mursteinsbredd» fra mitt soverom, og jeg sover i underkant av 2 m. fra disse. Hadde lest i avisen at utskiftning var lovpålagt, så jeg protesterte ikke.

Etter å ha hatt måleren en kort stund fikk jeg forferdelige smerter i hele kroppen, fikk dårlig balanse, ble helt stiv, ullen i hodet mm. Jeg skrev en mail til min lege, som jeg har et godt forhold til – er lite syk, og ser henne sjelden – og forklarte situasjonen. Jeg flyttet som et forsøk inn i stuen og sov på sofaen, og etter bare to dager fungerte kroppen som tidligere – altså så godt som smertefri.

Det har nå gått 14 dager siden jeg sendte inn forespørselen, dette gikk ut på at jeg ønsket senderen deaktivert/måler fjernet. Har ikke fått noen respons fra henne. Jeg har jo to sendere som jobber døgnet rundt på mitt soverom, og jeg synes det ikke er holdbart at legen min ikke gir noen form for tilbakemelding.

Jeg har aldri hatt noen form for el-overfølsomhet tidligere. Jeg synes at jeg i en alder av ganske spreke 77 år burde kunne se frem til en alderdom uten av staten påførte plager, og uten å måtte sove på sofaen resten av livet. Som foreløpig forsøk på å stanse det meste av strålingen, kommer noen venner med en blyplate som skal dekke det meste av den aktuelle veggen inn mot soverommet mitt.

 

127. Anonym kvinne, 25.01.2019:

Jeg har tenkt lenge på å sende inn min historie, men her kommer den:

Jeg er en 68 år gammel kvinne som virkelig fikk oppleve på kroppen de negative virkningen av smartmåleren. Sikringsskapet vårt er plassert på soverommet, så vår skepsis var stor. Vårt lokale kraftselskap sto hardt på med budskapet om at senderen stråler mindre enn en mobiltelefon. Så sommeren 2017 ble den da til slutt installert etter iherdige protester fra oss. Etter det tenkte jeg ikke så mye mer over det.

Utover sommeren og høsten begynte jeg å merke økende smerter i muskler og ledd. Jeg har aldri hatt sånne plager tidligere og har alltid vært vant til å trene. Det var så ille at jeg måtte støtte meg til rekkverket om jeg skulle gå i trapper. I begynnelsen var det verst i venstrebeinet, så jeg trodde jeg hadde fått årebetennelse (åreknuter), så i januar 2018 fikk jeg operert leggen uten at smertene forsvant. Nettene var verst, men også når jeg oppholdt meg i rommet ved siden av soverommet. Jeg prøvde å trene det vekk, men smertene ble bare mye verre etterpå.

I mai i fjor oppdaget jeg så denne bloggen, og spesielt en av de innsendte historiene fikk meg til å reagere; det var nesten en blåkopi av min egen. Jeg gjorde en test og skiftet til et soverom i andre enden av huset med tre tjukke tømmervegger imellom. Allerede etter en natt kunne jeg gå ned trappen uten å kjenne noe av smertene i knærne! Jeg fortsatte å holde meg på lengst mulig avstand fra soverommet de neste par døgnene, og alle plagene mine var borte som ved et trylleslag.

Jeg ringte så kraftselskapet og fortalte hva jeg hadde opplevd og ba de komme og fjerne senderen til smartmåleren straks. Jeg opplevde først ikke å bli tatt alvorlig, men etter at jeg hadde truet med politianmeldelse gikk de så med på at de skulle fjerne den hvis jeg kunne fremskaffe legeattest. Heldigvis har jeg en fastlege som tok meg alvorlig og forstod alvoret, selv om han ikke hadde satt seg inn i problematikken.

Enden på visa var at vi fikk fjernet senderen, og etter det har jeg ikke kjent noe av smertene, og jeg føler meg like sprek og sterk som før. Jeg syns det er ille at man skal bli påtvunget noe i eget hjem som man blir syk av og håper bare at noen av disse ansvarlige selv får føle på kroppen plagene fra smartmålerne.

 

126. Anonym, 19.01.2019: 

Jeg har ennå ikke sluppet Skagerak Energi til for skifting av strømmåler. Jeg har simpelt hen ignorert brev, ignorert og ikke svart på oppringinger og ignorert daglige sms som stadfester at de ønsker å snakke med meg. Jeg bor slik at jeg har oversikt på hvem som ringer på, og jeg kommer heller ikke til å åpne døren dersom det står ukjente mennesker utenfor.

Greia er: Jeg jobber aktivt med selv å ta styring i eget liv og hva som skal påvirke meg. Jeg bruker kablet internett. Jeg går ut når jeg setter min mobil på oppdatering av apper via wifi, og slår wifi av når jeg kommer inn. Jeg slår mobildata på KUN når jeg bruker det. DETTE er min måte å være forebyggende på når det kommer til teknologi som jeg er skeptisk til.

Strålekilder, smarttelefoner og sikkert enda flere wi-fi-rutere, som florerer blant jordens 8 milliarder mennsker, er ÉN av mine bekymringer.

Jeg gjør dette fordi jeg merker ubehag og endringer i egne sanseinntrykk. Jeg merker det når jeg er ute og går og stien krysser under høyspentmaster. Jeg kjenner på dette når jeg er i umiddelbar nærhet av wi-fi-kilder, særlig markant opplever jeg det i forbindelse med wifi-rutere som er utstyrt med 3 «pisker» (antenner altså, og det er gjerne de nye, sterkere modellene) og dersom jeg har glemt å slå av wi-fi på mobilen under telefonsamtaler og ikke benytter høyttalende funksjonen på telefonen. Klok av skade holder jeg ikke lenger telefonen til øret, men benytter denne høyttalende funksjonen.

DET merket jeg og det gjorde jeg lenge før jeg hørte om deg og bloggpostene dine. Det var et resultat av at jeg jobbet aktivt med eget velvære og var blitt bevisst på reaksjonene mine. Jeg har snakket med lege om det men ikke tatt skritt innen helsevesen for å få hjelp med dette.

I dag var jeg på mitt lokale legesenter. Jeg spurte i resepsjonen om «policy» i forhold til legeerklæring for å unngå trådløskilden i ny strømmåler, og fikk beskjed om at legene ved legesenteret «helst» ikke ville skrive ut slike.

Paradoksalt nok, i brevet fra Skagerak Energi, så opplyser de at KUN ved legeerklæring fra psykolog eller lege, kan trådløs-modulen unngås.

Hva skal/kan jeg gjøre? Hjelp!