Smartmåler-historier

60. Anonym mann, 30.01.2018:

Jeg skriver min/vår historie i fortvilelse over vår opplevelse av å være i nærheten av nylige oppsatte smartmålere. Vi er en småbarnsfamilie som leier en sokkel i en by i Nordnorge i et boligfelt der husene står ca 4-5 meter i fra hverandre. Onsdag 25. januar ble det satt inn 5 smartmetere innenfor en radius på ca. 30-40 meter. Vi har unngått selv å svare på melding fra kraftselskapet siden jeg har lest meg opp på temaet, men jeg hadde aldri trodd at det skulle få sånn innvirkning på våre liv:

To av barna ble akutt syke med feber og smerter i kroppen. Jeg og kona fikk akutt hodepine (som om man er dehydrert/for liten hjelm tredd over hode følelse), synsforstyrrelser, øresus, og helt vanvittige smerter i kroppen. Ryggen er blitt så smertefull og stiv at jeg ikke klarer å sitt normalt på en stol og har vansker med å komme meg ut av senga. Det kjennes ut som musklene slites i stykker inni kroppen. Nå skal det sies at jeg ikke kan huske sist jeg var syk, ikke engang tett i nesa.

Vi er på dag nr 4 og vi vurderer å måtte flytte vekk. Det konstante trykket i hodene våre er enorme og smertene i kroppen nærmest uutholdelige. Barna gråter og sover dårlig om natten og klager på smerter i kroppen og i hodet. For vår del innebærer det å måtte flytte på landet, bytte skoler og barnehager for barna – mot vår vilje, men fortsetter det som i dag, har vi ikke noe valg. Vi prøver å holde oss borte fra hjemmet i større grad, men det kommer tilbake med engang vi parkerer utenfor huset. Dette er en helt syk opplevelse og jeg trodde ikke dette var mulig å påtvinge folk i år 2018.

59. Lene Håland, 25.01.2018:

Jeg ønsker også å formidle min historie og plager vedrørende installering av AMS-måler. Jeg har den ikke i mitt hus, men jeg kjenner naboenes signaler. Jeg kan på dagen si når det startet, nemlig den dagen installatørene tok for seg byggefeltet der vi bor. De holdt på onsdag, torsdag og fredag. Plagene begynte gradvis over disse dagene, men kjente ikke full effekt før den påfølgende søndagen, da begynte plagene. Da var de aller fleste påkoblet og jeg følte det som et angrep mot mitt hjem.

Jeg og min yngste sønn har vært plaget, jeg mest av alt. Det går i vanvittig press i hodet/kjeven. Så begynte jeg å miste nattesøvnen, er vanvittig kvalm om morgenen, løs mage og mister matlysten (det forsvinner når jeg kommer meg bort fra byggefeltet på vei til jobb). Jeg har hatt skjelvinger i kroppen, vondt i brystet og verk i kroppen, er helt tørr i munnen og har en vanvittig tørste. Da jeg lå våken en natt og flyttet meg rundt i huset for å prøve å sove, tenke jeg at dette føles som om man blir «kokt» i en gedigen mikrobølgeovn.

I natt sov vi alle hos min bror og det var fantastisk. For første gang på flere dager våknet yngste sønnen og sa han var sulten. Han våknet ikke med en vanvittig tørste og ønsket ikke noe å drikke med en gang han våknet, slik det har vært hver morgen fra dette startet,. Vi har også vært plaget med brennende kinn, sviing i kinnene og ører som har glødet av varme. Når jeg har sett meg i speilet har ørene vært røde.

Jeg føler hjemmet mitt er tatt fra meg, fristedet hvor vi skal kose oss sammen som familie og hente oss inn igjen etter skole og jobb. Nå gruer jeg meg til å komme hjem siden jeg vet at ubehagene vil begynne så fort jeg stiger inn i huset. Det viser bare at vi blir utsatt for noe svært alvorlig og virkelig bør stå samlet om å få dette svineriet fjernet fra våre hjem. Dette er et klart overgrep mot oss alle og det vil få skremmende utfall om dette ikke blir stoppet.

Håper noen kan få til en aksjon mot dette slik at vi får stoppet det før skader er blitt uopprettelige. Det må vel være noe man kan gjøre her? Det er grusomt å føle på disse plagene. Man blir skremt av styrken på symptomene og jeg tenker også på barna våre som er så mye mer mottakelige. De har jo krav på å få vokse opp og forhåpentligvis være sykdomsfrie.

58. Anonym kvinne, 39 år:

Jeg har generelt god helse, lite sykdom, ingen migrene eller øresus, og bruker meget sjelden smertestillende. Jeg bor i blokk hvor det ble montert 8 stk målere over en periode på noen uker. Jeg visste ikke at naboen ved siden av meg med strømskap i yttergangen ved min ytterdør hadde fått montert sin måler. Det fant jeg først ut i ettertid. Men den dagen måleren til naboen ble montert, fikk jeg en merkelig tung følelse i nakke, skuldre og hode. Jeg tok noen Paracet og tenkte ikke mer på det, men etter bare 3 timer var hodepinen tilbake, smertene i skuldre også, jeg fikk lite nattesøvn og våknet unormalt mye.

Etter en uke med dårlig søvn merker jeg også piping og susing i ørene. Like etterpå ble min måler montert, og dagene deretter og frem til idag har jeg knasket Paracet hver bidige dag, jeg bruker lang tid på å havne i dyp søvn, våkner ofte og kjenner smerter i hode, skuldre, nakke samt ganske høy susing i ørene. Jeg snakket med naboene og de bekreftet hvilken dag de fikk sin måler. Da gikk det opp for meg at det var siden den dagen jeg hadde vært syk. Jeg er sjelden syk, sover normalt tungt og lenge, og spiser sjelden smertestillende.

Nå er det gått en måned, og jeg har spist Paracet hver bidige dag samt hører piping i ørene konstant. Dette greier ikke jeg å leve med. Dette må forandres tvert før jeg snart ikke lenger kan jobbe som normalt. Og hva med de små husdyra våre???

Jeg har ikke søkt fritak fra AMS, da jeg leier leilighet og strømabonnementet står på utleieren. Om min bosituasjon skulle endre seg så kommer jeg derimot til å kjempe med nebb og klør for å få fritak!

57. Camilla, 16.01.2018:

Jeg holder på å bygge nytt hus og hadde høsten 2017 fått legeerklæring og deretter fritak fra smartmåler. I midten av desember 2017 kom installatøren og satte inn måler i sikringsskapet. Jeg snakket med han og forsikret meg om at de hadde fått med seg at jeg ikke skulle ha smartmåler. – Ja sa han, det sto i papirene han hadde fått med seg.I romjulen jobbet jeg i huset. Maling, lister og annet som måtte gjøres. Formen var dårlig. Usedvanlig mye smerter i kroppen, hodepine og slik ubehagelig følelse som om jeg hadde sittet og pratet med mobiltelefonen opp mot øret. Tenkte ikke mer over det. Er vant til at formen svinger, selv om jeg nå ikke hadd hatt så mye smerter på lenge.Da jeg 1 januar skulle lese av målerstand og sende inn fikk jeg meg en overraskelse. Den nye måleren hadde automatisk rapportert inn målerstand. Jeg tok kontakt med kraftselskapet. Det viste seg at måleren som var satt inn var AMS-måler og at kommunikasjonsdelen ikke var fjernet. Jeg fikk en beklagelse og beskjed om at de skulle ordne det. I tillegg fikk jeg beskjed om at jeg ville bli belastet ekstra gebyr for manuell registrering og fakturering.Om den nye måleren hadde skylda for den dårlige formen? Det gikk iallefall opp for meg at det absolutt var en mulighet da jeg skjønte at kommunikasjonsdelen på ingen måte var fjernet.Så kjære kraftselskap og montør! Takk for at dere driter i helsa mi. Håper dere blir syk en dag og får oppleve hvordan det er å måtte slåss for å slippe unødvendig helsebelastninger!Har ikke sett snurten av dem enda, men måleren skal fjernes før jeg flytter inn i huset!

56. Christiane Henriksen, 11.01.2018:

Jeg flyttet inn i et hus i mai med smartmåler allerede installert, og har merket nå etter å ha bodd her en stund at jeg er generelt veldig sliten, har ofte et trykk i hodet og det verker flere forskjellige steder i kroppen. Jeg får sånne øresusanfall oftere etter at jeg flyttet inn her hvor det kan pipe høyt i ørene i opptil ett minutt av gangen. Føler min generelle helse har ikke godt av det.