Smartmåler-historier

50. Dag Inge Hansen, 20.11.2017:

Jeg er en sivilingeniør innen kybernetikk, og jobbet med instrumentering og automasjon i oljebransjen fram til 2015. Jeg ble el-overfølsom i 2013 da jeg jobbet på kontor i Trondheim hos en større arbeidsgiver. Den våren merket jeg en økende tretthet, utmattelse og neseblod om natten som gav seg over helgen, og gradvis kom igjen uka etter. Det varierte også med hvor lange dager jeg hadde, og gav seg helt etter en langhelg fri.
Da jeg undersøkte stråling fra GSM-basestasjonen som var plassert ca 3 meter fra meg, oppdaget jeg relativt kraftig stråling. Denne ble identifisert å være Telia (daværende Netcom) sin. Telenor har også sine plassert andre steder i bygget, men de har bare 1/10 (en tidel) av effekten/styrken. I bygget har Telia to basestasjoner mens Telenor har fire. Da jeg kontaktet Telenor, som var den mest behjelpelige av de to, fortalte de at de hadde forholdt seg til en retningslinje på maks 100mW gjennomsnittseffekt. Denne (100mW) grensen er maksgrensen for vanlige forbruker-artikler som innendørs trådløse basestasjoner fikk jeg også vite. Den målte effekten hos Telia sin basestasjon var ti ganger så kraftig (1W). Med ca 50% av/på-pulsing gir dette maks 2W med en frekvens på 217 Hz, som er spesifikt for GSM-modulasjon. 900 MHz er selve bærebølgen som er definert som mikrobølger hvor data blir sendt. Feltstyrken for meg på min sitteplass var ca. 100.000 µW/m2 (mikroWatt per kvadratmeter) maks.
Jeg fikk problemer med å bruke mobiltelefon og å gå forbi disse kraftige basestasjonene blant annet. Jeg oppdaget i løpet av høsten at noen amalgam-plomber i munnen hadde gått i oppløsning [kjent også fra norske kraftstasjoner, se også bloggpost 28.juli 2016, EF], og bestemte meg for å gå til tannlegen. Amalgam har kvikksølv som en bestanddel. Jeg leste informasjon om el-overfølsomhet, og en spørreundersøkelse gjort i FELO tyder på at amalgam faktisk er en av de ting som el-overfølsomme skylder på som årsak. Da jeg fikk skiftet ut disse to fyllingene i januar 2014, fikk jeg reaksjoner på nytt, og fikk føling med generell tretthet og neseblod. Slet også med et vondt skulderledd og var hjemme fra jobb flere dager. Jeg ringte tannlegen og fikk fortalt om hva som skjedde med meg, og da fikk jeg råd om å kontakte en forskningsavdeling i Bergen som forsket på amalgam og fjerning av dette hos en stor gruppe deltakere. Jeg fikk fjernet amalgam i løpet av 2014 og er takknemlig for at det ble gjort gratis i forskningens navn. Tannlegen min gjorde jobben med ekstra varsomhet – nemlig å ha en gummiduk som hindrer amalgam-spon å gå ned i svelget, samt luft-avsug.
Jeg har siden den tid tatt en del vitaminer og mineraler for å komme meg, og jeg føler at el-overfølsomheten er jeg mindre plaget med. Jeg betrakter meg fortsatt som el-overfølsom, siden jeg kjente det tydelig en gang i 2017 at det ble framprovosert. Smart-telefon bruker jeg ikke lenger, for det er noe av det som fortest gir meg symptomer.
Dette med smartmeter har jeg fulgt med spenning (og gru) gjennom nyheter fra utlandet om hvordan disse kan gi alvorlige symptomer på grunn av kraftig mikrobølgestråling. Jeg gleder meg ikke akkurat over denne teknologiske utviklingen som gjør så mange mennesker syke.
Jeg kommer til å sette foten ned hvis de vil installere AMS i mitt hjem. Jeg tenker å skaffe en legeattest som kan benyttes for å nekte dem adgang. Jeg mener alle som har vært eller er el-overfølsomme bør gjøre dette i solidaritet til etterfølgende generasjoner og sette et eksempel nå.

49. Cath. Christiansen, 10.11.2017:

Etter installering av Aidon smartmåler, plages både min mann og jeg av en uforklarlig tretthet samt sviing/kløe i øynene. Jeg har vært hos fastlegen min som har gitt meg legeattest på at jeg er el-følsom. Denne legeattesten sendte jeg til Hafslunds kundeservice i går sammen med søknad om fritak fra bruk av «smartmåler». Svar fikk jeg allerede i dag. Jeg får nå avinstallert strømmålerens kommunikasjonsmodul mot å betale kr 1 384 inkl. mva.

48. Anonym kvinne, 52, 07.11.2017:

Vi fikk installert Aidon smartmåler på ettervinter/vår 2017. Vi hadde ikke fått noen slags informasjon fra Hafslund på forhånd, bare en dato for når de kom. Ingen hos oss har hatt noen grunn til å tro at stråling har gitt oss plager tidligere. Vi bor meget landlig til, i en liten skog og har ingen helt nære naboer.

Da jeg ble invitert med i FB-gruppa «Nei til smartmeter», godtok jeg det, og begynte og lese. Alt jeg kom over i denne gruppa, og på denne bloggen, gjorde meg bekymret: måleren er plassert rett utenfor soverommet til min sønn. På bakgrunn av denne bekymringen kontaktet jeg Hafslund og ba om at måleren ble fjernet. Der fikk jeg beskjed om at de måtte ha erklæring fra lege. Jeg tok dette opp med min fastlege i juni, og opplevde at han bare lo av meg. Han sa han ikke visste noe om dette, og at noen legeerklæring ville han ikke skrive ut.

Jeg er ikke noen «kriger», og har derfor hittil ikke kommet noe videre, bortsett fra MYE mer bekymring.

Men, nå har jeg bestilt ny legetime, og denne gangen går jeg ikke derfra uten!

For den ene plagen etter den andre dukker opp, mens ingenting utvikler seg andre veien. Etter å ha lest andres historier, har jeg en gryende mistanke om at plagene kan komme fra måleren. De har kommet «snikende» og over tid, og alle opptrer ikke hele tiden eller samtidig, men lista over nye plager som er kommet etter at måleren kom, og som forsvinner når vi for eksempel er på hytta vår uten strøm, er blitt skremmende lang:

Jeg er alltid stuptrøtt og kan sitte ute i bilen etter jobb og ikke skjønne hvordan jeg skal orke å komme meg ut av bilen og inn i huset. Jeg er blitt irritabel og depressiv og tar lett til tårene, hele kroppen er stiv og vond – verst i skuldre, nakke og det ene benet helt fra kneet og opp til korsryggen. Jeg sliter med å konsentrere meg og å huske ting. Jeg har ofte hodepine og synsforstyrrelser som tåkesyn eller at jeg ikke klarer å fokusere. Jeg er mye svimmel og derfor tidvis redd for å besvime. Innimellom verker/sprenger det så voldsomt i tennene, spesielt i overkjeven, at jeg knapt orker prate. Jeg har fått hjerterytmeforstyrrelse («harahjerte» som vi kaller det) og de siste par dagene har jeg fått trykk i brystet.

Jeg blir helt rystet av å skrive dette ned. Men det stopper ikke her:

Sønnen min klager stadig over hodepine og uforklarlige vondter, spesielt i overkroppen / brystregionen. Det er nytt etter at måleren ble installert. I tillegg har vi alle fått tørr, kløende hud og blitt veldig tørste.

Og nå lurer jeg på om også husdyr blir påvirket, for vår fem år gamle hund reagerer nå på det meste hun får å spise. Hun får helt uregjerlig mage slik at det ikke akkurat er noe hyggelig syn (eller lukt) som møter oss på ettermiddagen.

På toppen av det hele, så er en allerede dårlig mobildekning blitt enda dårligere. Vi må nå ut på trappa, og lete etter signal.

Så derfor skal måleren bort. Nå har jeg gjort som Hafslund vil; prøvd måleren. Og nå, i håp om helsemessig bedring, må jeg be om å få den fjernet. Om bare noe av alle disse plagene skyldes den fortreffelige smartmåleren som gjør at vi slipper å lese av målerstanden en gang i måneden (skikkelig godt argument…), så er det grunn til å sette seg til hos legen til han skriver en erklæring til meg.

Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor våre myndigheter på død og liv skal tre dette over hodene på oss. Det gjør meg både frustrert og forbanna, og jeg kjenner på en stor og vond følelse av avmakt.

47. Anonym kvinne (57):

Jeg er ikke el-overfølsom i utgangspunktet, jeg har WiFi som stort sett har stått på og jeg har brukt smarttelefonen mye. Jeg var imidlertid skeptisk til smartmålere på grunn av ting jeg hadde hørt om dem, så da jeg fikk varsel om at de skulle installeres i huset jeg bor i, ringte jeg og sa at jeg ikke ville ha ny måler.

For en måned siden fikk imidlertid naboene mine i samme bygård installert nye målere, og det kjente jeg umiddelbart. Merket er Nuri.

Jeg blir svimmel når jeg går forbi naboens sikringsskap (i trapperommet). Svimmelheten kjenner jeg også godt i entreen og de andre rommene som er rett ved trappeoppgangen, men innerst i stua (ca. 10 m fra måleren) kjennes det en del mindre. Symptomene hoper seg opp og blir mer merkbare for hver dag: svimmelhet, trykk i hodet og over brystet – grensende til hjerteklapp, og jeg føler meg stadig mer utmattet, blir tidlig trøtt, sover ikke godt og blir irritabel.

Senga mi er ca. 4 m fra smartmåleren, og den første natten jeg prøvde å sove der, kjente jeg at det ikke gikk. Det føltes som om jeg hadde drukket masse kaffe, jeg var stresset og «irrig» og det ble umulig å slappe av. Jeg måtte derfor legge meg på stua der jeg er lengst unna måleren.

Jeg har også hjemmekontor, men der kan jeg ikke sitte lenger. For jeg greier ikke tenke klart, kroppen blir urolig og jeg blir sliten. Jeg prøvde å sitte på loftet og jobbe derfra, og det gikk bra, men det fungerer dårlig ettersom det er kaldt og uisolert.

Jeg skaffet meg for sikkerhets skyld en legeerklæring for å slippe smartmåler, og det gikk greit. Legen syntes imidlertid det var underlig at hun måtte gjøre dette – hun har jo ingen kunnskap om slike målere eller hva de gjør, men trodde heldigvis på meg når jeg sa at jeg sliter med strålingen fra målerne. I erklæringen skrev hun akkurat det jeg sa, altså at jeg følte ubehag. Hun skrev altså ikke at jeg er el-overfølsom eller lignende ting. Strømselskapet har nå gitt meg fritak fra installasjon av strømmåler basert på denne erklæringen, men naboenes sendere vil de ikke fjerne før de eventuelt søker selv med legeerklæring.

Situasjonen min i dag er slitsom. Jeg bor hjemme noen dager inntil jeg blir så sliten at jeg må flytte hjemmefra en stund. Etter noen dager borte føler jeg meg så bra at jeg kan dra hjem igjen. Da er jeg igjen full av energi og overskudd, men kjenner fort svimmelheten igjen. Toleransen for stråling har blitt lavere – WiFi-en slår jeg bare på unntaksvis, datamaskinen er kablet og fasttelefonen har blitt tatt i bruk igjen.

Jeg har nå bestilt skjermende tekstiler, forhåpentligvis fører de til at jeg kan bruke hele leiligheten min og bo hjemme på fulltid.

46. Anonym, kvinne, 39, 31.10.2017:

Jeg har ikke forsket så mye på min egen tilstand enda, men jeg kan fortelle det jeg hittil har oppdaget av mine egne reaksjoner som jeg etterhvert har forstått har med elektromagnetiske felt å gjøre. Det viser også hva slags livssituasjon mange av oss er i: Antakelig går mange rundt med symptomer uten å vite at de kan ha noe med stråling å gjøre.

Jeg er 39 år og holder meg sprek med sunt kosthold og mye mosjon. Jeg har presset meg hardt på jobb og på hjemmebane siste årene, noe som har ført til at jeg er blitt utbrent og veldig sensitiv. Jeg tåler dårlig ubalanse: Jeg vet at når man er i ubalanse og utbrent, blir man ekstra sensitiv, og så reagerer kroppen og sier fra fortere. Det er sikkert derfor jeg kjenner det. Jeg må sove nok, spise passelig, drikke lite alkohol, tåler ikke konserter eller høy lyd, og unngår for mye drama og emosjonelt og psykisk press. Jeg tåler også stress svært dårlig. Jeg har kronisk svak hodepine, spenner seg over hele hodet. Jeg blir lett uggen/kvalm.

Men etterhvert har jeg begynt å forstå at når jeg utsetter meg for elektromagnetiske felt/stråling, får jeg nettopp disse samme plagene. Årsakene blander seg sammen, men EMF-eksponering forsterker plagene:

Nesten hver dag forsterker plagene seg i situasjoner der det er EMF-eksponering: under bilkjøring, på kjøpesentre, når jeg snakker i mobil, når jeg «caster» – altså bruker Chromecast for å knytte sammen mobilen og TV’en. Chromecast er noe som jeg bare bruker en times tid kanskje en gang i uken hvis jeg skal se en film eller et program. Ellers er TV’en avslått.

Her i huset bor jeg sammen med fem mobilbrukere, og vi har en trådløs ruter stående på, så jeg blir eksponert for WiFi daglig. Mobilene står alltid med WiFi på, og barna bruker dessuten Playstation med trådløse styrekonsoller. Nå etterhvert har jeg forstått at dette er med på å gjøre meg dårlig.

Utenfor hjemmet blir jeg også eksponert både på jobb og i butikker. Også på fjelltur der det står mobilmaster. Hvor kan man egentlig oppholde seg uten at man er eksponert for noe, og over lang tid? Det har jeg ikke mulighet for med tre barn: våre liv er blitt så trådløse at det er vanskelig å legge om.

Sist jeg snakket i telefonen på hytten, der det er ganske dårlig dekning, ble jeg på kort tid så akutt dårlig at jeg måtte legge meg. Plagene varte i mange timer. Det samme skjer hvis jeg bruker mobil til å «caste» fra mobilen min på avstand til TV’en. Da blir jeg også akutt dårlig. Som sjøsyke: kvalm, svimmel, frysninger i kroppen, hodepine, susing i ørene og masse ilinger i hodet. Ilingene er som frysninger, de beveger seg over hele hodet lenge. Jeg må legge meg ned i timevis før det avtar. At jeg blir så dårlig kan skje flere ganger i måneden. Symptomene og ilingene er der nesten daglig. Jeg har vært på utredning og tatt MR, men det var intet å finne, så årsaken er uavklart. Jeg har et OK liv, men det er begrenset og livskvaliteten er redusert.

Jeg gruer meg for den videre utviklingen. Men nå har jeg altså forstått mer av hva slike plager kan komme av! Nå skal jeg ta tak og gjøre noen grep her hjemme, så får jeg se om det hjelper.