Smartmåler-historier

35. Anonym kvinne, 45 år, 11.08.2017:

Jeg jobber med WiFi og har mobiltelefon. Strålingen kjente jeg alltid i kroppen, men ubehaget kunne jeg «holde i sjakk» ved å passe på å slå av utstyret etter bruk. Slik var det før AMS gjorde sitt inntog: Strålingen fra AMS-måleren var vel dråpen som fikk begeret til å flyte over. Nå føles det som om «hodet sitter fast i en stikkontakt».

Vi bodde midt på åkeren uten noen naboer i nærheten. 28. april i år ble så AMS-måler installert i huset. Etter en uke ble jeg rar i kroppen, deretter fikk jeg balanseproblemer og sitringer i hele kroppen. Jeg fikk heller ikke sove ordentlig lenger. Etter noen uker fikk vi husets AMS-måler byttet ut med en vanlig måler. Da ble jeg en del bedre igjen.

Den 1. juli flyttet vi til nærmeste by. Det merket jeg med en gang på kroppen. Nå er jeg svimmel døgnet rundt, også når jeg slår av PC og mobil etter bruk. Her er det jo WiFi overalt, også i huset vi bor i. Og selv om det ikke er noen AMS-måler i huset jeg bor i, er strålingen der fra målerne i nabolaget rundt meg.

Jeg har prøvd en periode å sove under en strålebeskyttende baldakin. Det hjalp kun delvis. Straks jeg «forlot» baldakinen kom svimmelheten tilbake med én gang.

Jeg måtte ta noen grep etter perioden med AMS-måleren i huset: Før kunne jeg sitte og jobbe ved datamaskinen med trådløs mus og trådløst tastatur. Selv nå etter at AMS-måleren er ute av huset igjen, må datamaskinen stå i naborommet og mus og tastatur har jeg skiftet ut med nye med ledning.

34. Anonym kvinne om anonym mann, Østlandet, 08.08.2017:

Jeg er selv el-overfølsom og har sagt nei til AMS-måler («smartmåler») hjemme hos meg selv. Men min kjæreste, som bor i et borettslag, har vi aldri tenkt på som el-overfølsom. Riktignok måtte han for et par år siden slutte å høre på musikk med trådløse hodetelefoner fordi han – etter flere måneders bruk – plutselig begynte å få sterk hodepine av å bruke dem. Men selv mener han at hodepinen sikkert skyldtes at øretelefonene er litt tunge. Han har ellers ikke hatt slike problemer med WiFi – som han selv bruker daglig og som det er mye av i blokka hans. Heller ikke med andre strålekilder.

Han er dessuten en grunnleggende positiv og optimistisk person som sjelden bekymrer seg. Så han bekymret seg selvfølgelig heller ikke for å bli syk av de smartmålerne som ble installert i etasjen hans. Imidlertid gikk det kort tid fra installasjonen av målerne til han nærmest over natten fikk kraftige betennelser flere steder i kroppen samtidig. Han kunne nesten ikke gå, og også den ene armen var svært smertefull. Han har tidligere vært periodevis en del plaget av enkeltbetennelser som kommer og går, men etter en operasjon av et artroseledd for noen år siden, hadde han nå hatt en svært lang god periode. Så dette skjedde virkelig helt ut av løse lufta. Jeg har heller aldri før sett ham få mange og så sterke betennelser forskjellige steder på kroppen helt på likt eller så plutselig.

Behandling med sterke betennelsesdempende medisiner har gjort at han er i bedring nå, men det fjerner symptomet, ikke årsaken. Så jeg, med min egen bakgrunn, er svært urolig for helsa hans og tenker at forverringen kan ha noe å gjøre med AMS-installasjonen. El-overfølsomhet blir av noen forskere beskrevet som en multisystemlidelse, som nettopp er knyttet til økt inflammasjon (betennelse), med blant annet immunsvikt, svakere sykdomsmotstand og lavere energinivå som vanlige virkninger, og ofte akutt. Etter hva jeg har lest og erfart, oppstår plagene gjerne der man fra før har svakheter.

33. Kvinne, 59 år, 06.08.2017:

Jeg har levd – og jobbet – med WiFi, mobiltelefon og strøm rundt meg uten å oppfatte at jeg har hatt problemer med noe av det. Så derfor tenkte jeg at installasjon av smartmåler umulig kunne være noe problem og 27.3.2017 ble måleren installert.

Tidlig morgenen etter våknet jeg med sus i hodet, uro, hjertebank, var nummen i hendene, m.m. Tenkte det kanskje kunne være tilfeldig, ville ikke skylde på måleren med en gang. Det er for «uvitenskapelig» for meg. Så jeg holdt ut et par netter til i senga med samme reaksjoner. Jeg ble bedre på dagen, men fikk hodepine, noe jeg sjelden har.

Så skulle vi noen dager på hytta hvor vi ikke har innlagt strøm. Jeg var spent på om jeg ville ha samme problem der. Her opplevde jeg rolig morgen og ingen hodepine.

Så, første morgenen i senga hjemme igjen var problemene der! De påfølgende nettene la jeg meg helt i andre enden av huset, så langt unna måleren som mulig, selv om dette ble et ganske midlertidig leie med provisorisk seng. Da merket jeg lite til problemene og sov godt.

Så var vi på besøk en helg i et hus uten smartmåler og jeg hadde ingen problemer. Men jeg ble ganske sliten av alt vi gjorde der, og vi kom seint hjem. Jeg orket da ikke den provisoriske sengen, men la meg i den vanlige sengen min. Dagen etter var jeg skikkelig uggen, hjertebank, uro, nummen i hele kroppen, kvalm, hodepine og helt tom for energi. Bare å tenke på noe var utmattende og jeg ble kvalm! Da bestemte jeg meg for at smartmåleren måtte fjernes og at sengen min ikke var brukbar før måleren var fjernet.

Noen dager etter hadde jeg nok overskudd til å ta fatt på prosessen ihht oppskriften til Einar Flydal. Fastlegen min er meget tradisjonell så jeg regnet ikke med særlig hjelp fra ham, men har gått hos en spesialist på grunn av autoimmun- og fordøyelsesproblemer og hadde time hos ham. Han skrev gjerne legeattest og var veldig interessert i problemstillingen. Det var en stor lettelse.

Jeg sendte så inn søknad til nettleverandøren og hørte ingen ting på flere uker, selv om jeg purret. Så fikk jeg mannen min til å ta en telefon – og da svarte de. Han står som abonnent – noe jeg tydelig skrev flere steder i min henvendelse, inkludert abonnentnummer, målernummer etc. men det greide de tydeligvis ikke å få med seg og skjønte ikke hvilken abonnent søknaden gjaldt! Så mitt råd er: Den som står som abonnent må ha kontakten.

Etter at de svarte tok det ca. en uke før en hyggelig fyr kom og avinstallerte smartmålerens kommunikasjonsdel. Han kunne fortelle at det hadde vært mange slike jobber for ham i det siste.

Endelig fikk jeg tilbake sengen min!

Kan nevne at vi har sikringsskap innerst i sokkeletasjen i boligen med betong på alle kanter og jord og stein på tre kanter. Soverommet er også i sokkeletasjen, men plassert ytterst der det er åpent. Jeg vil derfor regne med at senderen i smartmåleren må sende ganske kraftig for å komme ut av «bunkersen», så det blir ekstra stor eksponering i sokkeletasjen hos oss. På den annen side regner jeg med at dette er en ganske vanlig passering av sikringsskap i hus med sokkeletasje, så det er kanskje ikke så uvanlig med kraftig stråling i hus med slike løsninger.

32. Therese Trøen 03.08.2017:

Jeg bor i en liten leilighet i en høyblokk i Oslo. Vi fikk brev fra Hafslund/Eltel om tvangsinnstallering av disse AMS smartmålerne før mai i år. Og 19. juni dukket de opp uten forvarsel. De installerte 6 smart målere og 2 antenner i hver eneste etasje. Det vil si 72 smartmålere, og 24 antenner i min ene boligblokk. (Disse blokkene har veldig lavt strømforbruk. Mine strømregninger har alltid vært lave og oversiktelige.) Jeg trenger absolutt ingen smart måler for å «hjelpe miljøet» som de så fint kaller det. Kanskje en enorm bedrift har nytte av overvåkingen disse smartmålerne byr, men jeg vil ikke ha det i mitt personlige private hjem.Den 19. juni på dagtid hadde jeg ingen symptomer eller sykdom eller plager. På kvelden innstallerte Hafslund/eltel smartmålere i min etasje. Mine symptomer kom ett minutt etter installasjonen. Jeg fikk piping i øra, dotter i øra, så begynte stikking, sviing og brenning, som en million nåler som brenner meg og griller meg. Øret, nakken og armen ble numne, og når beinet ble numment så ringte jeg Ullevål Nevrologisk (fordi jeg har MS og tenkte dette kunne være et nytt MS-angrep. Jeg viste det var utløst av de nye smartmålerene, fordi jeg har jo klokkeslettet mine symptomer begynte. Men jeg tenkte det er best å ringe en lege, for jeg har ikke opplevd nummenhet og prikking de siste 8 årene.Jeg fikk beskjed om dra til min fastlege neste morgen.

Jeg gikk til legen neste morgen med store plager, sviing, nummenhet,, hodepine, ujevn hjerterytme. Det var veldig ubehagelig, og jeg har aldri hatt noe problemer med hjertet noen gang. Og å føle de urytmiske hjerteslagene var skremmende.Jeg ble tatt på alvor, og undersøkt i 2 timer. Og min fastlege ringte min nevrolog på Ullevål og begge konkluderte med at dette er ikke et MS-angrep . Det må være en reaksjon på el-overfølsomhet.Jeg var hjemme en natt til, men neste morgen kjenner symptomene øke og øke, brennende følelse av hjernen min og hele meg.

Da rømte jeg ut av Oslo og bodde hos min søster en uke. Alle symptomene roet seg i et nabolag uten smartmålere. Det var behagelig å kjenne symptomene bli svakere.Jeg var så hjemme igjen et par dager, og alle plager økte. Jeg har bodd frem og tilbake hos min mor, og vært på en hyttetur. Jeg har så og si vært hjemløs denne sommeren.

Min mor har også fått smartmåler installert, men hennes blokk er mye lavere enn min, og sikringsskapene er ikke plassert rett utenfor døra til noen leiligheter. Men det er ikke totalt fredelig der heller. På hytta var det så fredelig at etter 3 dager var mine plager borte. Men nå er jeg tilbake i Oslo med hodepine og prikking og sviing.Jeg har forstått at jeg må selge mitt hjem. Men jeg vet ikke hvor jeg kan bo. Jeg må ha mer kontroll over mitt bomiljø. Jeg har ikke lyst på ansvar for et helt hus, jeg har heller ikke bil eller lappen.

Jeg føler meg kastet ut av mitt hjem. Det er en veldig slitsom situasjon, og mange i min familie mener jeg innbiller meg disse plagene, eller overdriver. Jeg har ikke overdrevet noenting, jeg prøver å forklare helserisikoen som sikkert alle utsettes for selvom de ikke merker noe i starten. Hvis jeg blir boende i mitt hjem vil jeg jo leve med evige lammelser/nummenhet, sinnsyk hodepine, og brennende følelse.

Jeg tenker dette er jo celleskader som skjer hvert sekund nå. Så jeg kan ikke vente på at myndighetene ombestemmer seg, eller avinnstallererer, eller sier unnskyld til innbyggere de skader for å «spare miljøet». Jeg er ikke en strøm-sløser, eller en miljø forurenser. Og jeg blir nå kastet ut av min leilighet for » redde miljøet».

Jeg tror kanskje politikere med enorme hus og villaer og varmekabler, og to biler, de kan gjerne tenke på sitt strøm forbruk og miljøutslipp. En høyblokk i OBOS på østkanten har ikke enorme strøm utgifter som må kontrolleres fra øvre hold.Jeg blir møtt med mye skepsis, men min mor og søster tror på meg, og min lege. De fleste andre latterliggjør meg. Men dette er et så alvorlig tema at jeg må fortelle det høyt.

31. Anonym kvinne, 57 år, 13.07.2017:

Det var ei stor kjenslemessig belastning å verte pålagt å installere «smartmålar» både heime og i fritidsbustaden min, men no vert det ikkje noko av. Her skal eg fortelje kvifor:

Eg har i mange år hatt fysiske plager av elektromagnetisk stråling (EMS). Eg har også autoimmune sjukdomar som bl.a SLE (Lupus). Eg er svært lyssensitiv, bruker filterbriller heile året både inne og ute – SLE-sjukdomen min forverrer seg når eg vert utsatt for UV-strålar. Eg har også store søvnvanskar og har stort behov for demping av blått lys.

Som med ultrafiolette strålar, reagerer kroppen min også på elektromagnetiske strålar frå bl.a WiFi, mobiltelefonar, 4G sendemastar, Bluetooth, dataskjermar for PC, TV og mobilar, ledpærer, sparepærer, «skitten straum», laserprodukt og meir.

Eg har plager som hodepine, kvalme, blir ukonsentrert, får dårlig hukommelse, forvirring, veksling mellom varme- og kuldefornemmelse, ustø gange, smerter i muskler, luftsmerter i mage/tarm, pustebesvær, hurtig puls og hjartebank.

Vi som har SLE har til tider eit karakteristisk «sommerfugl-utslett» i ansiktet. Dette blir hissig når EMS pågår. Det blir også ekstrem kløe i huda på hendene. I tillegg til brenning kjenner eg stikking og prikking, øreverk og press i auga. Spytt- og tårekjertler blir vonde. Nasetipp og lepper prikker og stikker. Plagene varierer i grad og styrke, alt etter kor konsentrert og kor lenge strålinga pågår. Blir EMS-kjeldene fjerna eller eg sjølv fjernar meg, blir plagene reduserte eller forsvinn heilt. Lenge trudde eg dette kun var knytt til Lupus’en, men kroppen reagerer sjølv om den er « rolig» og blodprøvene fine.

Etter at eg har gjort tiltak der eg beskytter meg mot mange av desse strålekjeldene, har EMS-plagene blitt betraktelig redusert og det har også blitt lettare å avsløre kjeldene. Det står igjen ein heilt del. Og å bli heilt fri for plagene er vel utenkelig.

Det var derfor ei stor kjenslemessig belastning å verte pålagt å installere Smartmålar både heime og i fritidsbustaden min. Eg har no fått legeattest og levert to søknader til to ulike netteigarar. Den eine har stoppa installasjonen, den andre har eg enno ikkje høyrt frå.

Eg har ikkje møtt forståelse for EMS-problema mine frå helsevesenet. På grunn av min SLE har eg kontakt med forskjellige profesjonar innan helsevesenet og alle har fått høyre «historia» mi. Ingen tek meg seriøst. Min fastlege er den som kjenner meg best og lengst, han er den som har minst problem med å akseptere at eg kjenner desse plagene. Eg har i perioder gått til samtaler på pyskiatrisk poliklinikk på grunn av depresjon, angst og søvnproblemer. Eg har aldri hatt noko form for psykose. Dei har teke fint hensyn til lysømfintligheten min, dratt ned persienner og slått av spotlys i taket, men aldri noko meir. EMS-plagene var og blei eit «ikke-tema». Ein nevrolog eg var hos, rista på hovudet og vifta med hendene då eg nemde mine EMS-plager. Slik har det vore. Eg har kjent det slik overalt: Dei set det på konto «tidlegare psykiatrisk pasient på faste medisinar» eller at «SLE’en har gått til hodet på henne».

Dette var eit kort utdrag av historia mi.