Smartmåler-historier

120: Asbjørn Galaasen, 25.10.2018:

1. hvordan reaksjonene arter seg, når du får dem, og siden når:
I juli mistet jeg analog tv-kanalene da Get fjernet de. Siden da surfet jeg på mobilen i timehvis hver dag. Plutselig en dag, etter overdrevent mobilbruk, fikk jeg en brennende følelse i venstre hånd, og måtte legge vekk mobilen. Følelsen varte ca 15 min. Har siden følt mobilen etter en stund.

2. Hvilke erfaringer du har gjort som gjør at du mener du vil reagere på (en) smartmåler(e):
Siden jeg reagerer på mobilen er det naturlig å tro at tilsvarende stråling påvirker.

3. blindtester du har opplevd, altså reaksjoner du har hatt der du først etterpå fant ut at elektriske felt eller en mikrobølget strålekilde kunne være årsak:
Staten burde kartlegge de som merker stråling. Jeg foreslo en blindtest for Strålevernet. Sa jeg kunne holde en mobil i hver hånd. Den ene mobilen kunne bruke prossessorkraft og ville bare bli varm. Den andre kunne stråle som en vanlig mobil. Begge mobilene vil da bli varme. Hvis jeg holder mobilene lenge nok, kunne jeg så si hvilken av mobilene som stråler. Burde klare det innen 4 timer.

4. Hva som skal til for at plagene opphører, og hvor lang tid det tar før det skjer
Legge vekk mobilen 15 min eller lenger.

5. Hva slags reaksjoner du har møtt i helsevesenet
Jeg kontaktet Lillian Leknes i Helsedirektoratet. Hun forsvarte at leger ikke skal få skrive ut attester på at folk blir syke av strålingen fra AMS-målere, og var ikke interessert i temaet.

6. Hvis du har fått installert smartmåler: hvordan det gikk
Ikke installert.

 

119. Lene, 15.10.2018:

Jeg heter Lene og er blitt el-overfølsom.

Jeg var en frisk, livsglad og sosial jente, brått skulle dette endre seg. Det startet tidlig på 2000 tallet med tinnitus og eksem /sår på kroppen. På vei til et selskap i 2005 satt jeg i en telefon samtale da jeg fikk akutte plager, det føltes som hodet vokste , det prikket i huden og en ekstrem hode pine oppsto. Jeg forsto ganske raskt at det var mobilen jeg reagerte på.

I 2010 eskalerte det, hele høyre siden av ansiktet begynte å brenne, det føltes som 3.-grads forbrenning og med påfølgende sterke hodesmerter, tinnitusen ble adskillig høyere, dette ga seg ikke. Ukene gikk og jeg orket knapt se på tv , støvsuge, gå i butikken osv. uten at jeg ble betraktelig verre, det fulgte etterhvert da også med mange allergier.

Hverdagslige ting ble et mareritt og over en perioden måtte familien hjelpe til med det mest prekære.  Det var så ille at jeg ikke hadde annet valg en å distansere meg så godt som fra omverdenen, da fra trådløst nett ( 3G-4G, wifi og Bluetooth).

Jeg har alltid trent mye, og det beste stedet nå ble å oppholde seg i skog og mark.

Jeg ble i starten ikke trodd, og som om man ikke var syk nok, skulle man ta den kampen også, om å bli trodd, sett og hørt… Men jeg ga meg ikke, og etter gjentatte møter og samtaler med leger osv , ble jeg møtt med forståelse. Og sammen prøvde vi å finne løsninger. I mellomtiden flyttet jeg fra min daværende bolig.

Når jeg besøkte venner, kunne de slå av det som var trådløst.

Men så kom AMS. Om man ikke hadde blitt frarøvet nok av livet fra før, fikk man nå enda større problemer og ytterliger tapt livskvalitet: Å besøke venner og familie ble ikke lenger en mulighet uten å bli påført store smerter. Flytte til nytt hus som var en etterlengtet drøm, ble et mareritt, så jeg flyttet aldri inn. Jeg har måttet sette utdanning på hold, har redusert stillingen min betraktelig, og det har resultert i stor grad uførhet.

Jeg elsker jobben min, og ingenting betyr mer enn å være med familie og venner, og jeg skulle så gjerne flyttet i nytt hus. Men dette er bare noe av det som altså har blitt tatt fra meg bit for bit.

El-overfølsomhet er en grusom sykdom, og hvor skal vi som har dette gjøre av oss etterhvert? Det er jo ikke bare å flytte! AMS er jo nå installert i (nesten) alle hjem. Jeg kjemper nå mitt livs kamp om å få beholde analog måler! Håper vi sammen får stoppet dette!

 

118. Kjartan Haug, 26.11.2018:

Her er min bittelille historie: Jeg husker da jeg var sivilarbeider og jobbet som stallarbeider (over 20 år siden nå). Jeg skulle være tilgjengelig hele tiden og hadde derfor alltid med meg en trådløs telefon (ikke mobiltelefon, men trådløs over hele stallområdet). Jeg snakket ofte med min sjef på telefonen og husker at jeg fikk vondt i hodet av dette. Jeg kan ikke forstå at jeg ikke tok signalene alvorlig, men det gjorde jeg ikke, jeg bare fortsatte med dette hele siviltjenesteperioden min.

Jeg har snakket mye i mobiltelefon i perioden jeg var bonde fordi dette var praktisk for å få plass til alle gjøremål og avtaler, for da kunne jeg ringe når jeg allikevel måtte kjøre bil. At jeg ble utsatt for et enda større strålingspress på hodeskallen når en snakker inni en bil og ute på bygda med få mobilmaster, er jo åpenbart. Det er et mysterium for meg at jeg kan ha vært så uforsiktig og ikke sett faren i det jeg gjorde.

I veldig mange år har det vært helt utenkelig for meg å snakke i mobiltelefon siden smerten når jeg prøver er umulig å benekte og veldig ubehagelig og med langvarige negative effekter på helsen min. Jeg har funnet tekniske løsninger på hvordan jeg kan prate via det mobile nettverket, men jeg er ikke komfortabel med dette av to grunner: jeg støtter en industri jeg ikke ønsker å ha i live og vennene mine som jeg snakker med, utsetter seg for stråling selv om mine tekniske løsninger gjør at jeg slipper.

I mange år har jeg blitt veldig dårlig av å være i byen selv om jeg personlig verken har mobil eller wi-fi påslått. I sommer ble jeg akutt ekstremt syk. Av desperasjon bestilte jeg skjermende klær uten egentlig å ha noe særlig tro på å bli helbredet av dette. Nesten momentant når jeg tok på meg disse klærne, ble jeg veldig mye bedre og etter en natt med disse plaggene på, kunne jeg fungere. Etter min erfaring er disse klærne en nødløsning som hjelper mot akutte problemer. Når jeg har gått med dem over lengre perioder, blir jeg dårligere igjen, om ikke så dårlig som uten klærne.

Nå kan jeg ikke leve i Oslo eller Hamar fordi strålingsnivået på disse stedene gjør det umulig for meg å holde meg frisk. Visse steder er jeg i veldig god form og derfor oppholder jeg meg på disse stedene. Hvis jeg ikke hadde sett sammenhengen mellom stråling og min sykdom, er det ikke vanskelig å tenke seg at jeg kunne ha gitt opp livet for lenge siden på grunn av håpløshet.

 

117. Marit Andersen, 28.10.2018:

Jeg har nekta å ta i mot smartmålere i låven og bolighuset hos meg, men naboene ca 40 og 50 meter unna har fått. Fra før har jeg hatt svak tinnitus, som lyden av det gamle prøvebildet på TV i svak styrke. Dette har blitt som lyden av en stor gresshoppesverm. Aldri stille, bortsett fra når jeg har vært ute og padla kano. Da er det mye roligere.

Har også mye mindre energi og roterer i senga flere ganger hver natt. Våkner 4-5 ganger hver eneste natt. Før sov jeg tungt hele natta.

 

116. Anonym kvinne, 27.10.2018:

Hei ! Jeg vil si ifra om at jeg nå mest sannsynlig har fått merke at AMS målerne skader meg. Etterat flere av naboene mine fikk installert AMS i september 2018, har jeg fått et brennende/stikkende/kløende utslett på høyre arm, i høyre side og rundt øynene, med smerter i øynene. Har også sprengende følelse i armene av og til, verst om kvelden og natta. Har problemer med å holde i mobiltelefonen, merket kribling i fingrene og smerter håndledd allerede for ca 6 mnd siden. Om jeg ikke la fra meg mobilen, så fortsatte smerten oppover arm til skuldrene. Slår av mobil og wifi helt hver kveld før jeg legger meg. Selv har jeg sagt nei til AMS måler. Må si at jeg fikk tørre flekker flere steder på kroppen allerede i februar 2018 etterat jeg var og tok bilder fra Norlibakken i Horten, der et stort tårn full av duppeditter befinner seg. Før det hadde jeg ikke hatt noe sånt siden jeg var 13-14 år, da noen flekker på armene. Disse flekkene blei borte iløpet av sommeren.

Nå er jeg 58. Jeg er uføretrygdet etter en lang historie. Så kan si at jeg har bl.a. astma, allergi og migrene fra før. Lungene mine er utsatt og får anfall med hoste og tungpustethet for tida. Jeg har ikke vært hos legen for utslettet. Regner med han tilbyr hydrokortison, noe jeg ikke vil ha. Men skjønner at jeg bør få legen til å registrere dette. Kvier meg, siden jeg fra før har en lang traumatisk saksgang med ham og myndighetene. Jeg er el-sensitiv, og vil absolutt ikke ha AMS målerne i hverken mitt eller andres hjem. Kan jo ikke besøke folk, butikker osv. Trur også jeg ikke kan ha mobiltlf/wifi mer. Vil gjerne beskytte meg i huset mitt, men skal flytte om ca trekvart år, så da må jeg prioritere det nye hjemmet. Siden jeg er uføretrygdet har jeg ikke noe særlig å rutte med.