Smartmåler-historier

 

140. Linda Sande, 23.03.2019:

Så kom AMS måleren inn i naboen hus, vegg i vegg med oss. Dette var i fjor vår. Det var en mandag ettermiddag. Jeg trodde jeg fikk influensa. Verking i kroppen, hodepine og utmattet, samtidig som jeg fikk hjerteflimmer. Dette vedvarte i ca 3 uker. Jeg er hjertesyk, men har sjelden hjerteflimmer. Min sønn på 12 år begynte samme mandag ettermiddag med hodepine, utmattelse og neseblod. Slik har det vært siden. For min del, så har hodepine, hjerteflimmer og utmattelsen vedvart. Vi har vært syke i snart 1 år og det blir ikke bedre. Gutten min på 10 år er så utmattet at han har sluttet på fotball. Dette må vi leve med. Jeg kjemper nå en kamp uten legeattest (legen tør ikke skrive) for å ikke få AMS inn i mitt hus, samtidig som jeg prøver å få min nabo til å få fjernet sin.

139. Johnny og Anita Sandbakk, 18.03.2019:

En vakker ettermiddag i  2010 satt jeg (mann 51 år) i bilen utenfor Rygge storsenter og hadde en lengre samtale med en god venn av familien.  Jeg minnes jeg satt og pratet og ante ingen fare annet enn at jeg etter hvert ble veldig varm i øret og fikk hodepine.
Merkelig tenkte jeg.  I neste lange telefonsamtale gjentok det samme seg, hodepine og også litt stiv nakke og pusteproblemer.  Hodepinen ble så sterk etter hvert at det ble litt skummelt.  Heldigvis forsvant den en stund etter at jeg hadde lagt på røret.  Etter hvert merket jeg at jeg fikk de samme symptomene hvis jeg var på besøk hos noen og satt nærme en trådløs ruter.  Når telefonen lå i lomma og den plutselig ringte, kunne jeg også merke en akutt hodepine, nesten som om jeg fikk et støt eller slag i hodet. Jeg hadde hørt om el-overfølsomhet, men hadde ikke tro på det, avisene hadde jo tross alt skrevet at dette var innbilning.  Så jeg følte meg jo litt dum når dette gjentok seg hver gang jeg brukte mobilen for lenge.  Hva skulle folk tro om meg?

Senere det året  flyttet jeg til Fagernes.  En kveld overvar jeg et offentlig møte.  Det følgende som skjedde var svært merkelig: Jeg fikk et kraftig støt, nesten som en slags elektrisk puls som slo meg hardt  i bakhodet.  Jeg satt på nest bakerste rad helt alene.  Jeg snudde meg rundt,  en ung mann hadde satt sett rett bak meg.  Jeg husker jeg kikket på klokka mi og noterte  tiden. Ettermøtet snudde jeg meg og spurte ham: «Unnskyld, men fikk du en telefon klokka 18:37?»  Han så litt undrende på meg, men kikket på telefonen sin.  Uttrykket i ansiktet hans forandret seg og han utbrøt: «Hæ? – Hvordan visste du det?»  Jeg fortalte at jeg merket det i kroppen som en smerte.  Jeg husker han snakket lenge om det, forbauset, eller imponert som han var.

Dette var starten på det som skulle bli et lite ‘helvete’ for meg. Jeg fikk rett, disse ‘såkalte tvangstankene’ med intoleranse for strøm var i høyeste grad med på å stemple meg som noe jeg ikke var.  I ettertid har jeg tenkt:  «Jeg må tilgi, for når Helsenorge opplyser oss alle om at dette er totalt ufarlig, så skyldes det at det er naturlig at de ikke forstår mer enn de gjør.»

Jeg fikk også noen erfaringer med mobilmaster og mobiltårn mens jeg bodde i Fagernes.  Midt i sentrum av Fagernes har Telenor satt opp ei enorm wi-fi-antenne, på taket til Telenor-huset.   Jeg opplevde – mens jeg hadde denne strømintoleransen – at det var svært vanskelig å være  i sentrum av Fagernes i nærheten av denne masten.  Hodepine, muskelsmerter og pusteproblemer var utfordringen min.  Nå har jeg flyttet fra vakre Valdres, men like før jeg dro, bygde en entreprenør en større boligblokk helt inntil denne masten.  Jeg tror den heter Kampengården.  Jeg tenker med gru på hvordan helsen til disse beboerne vil bli de kommende år, kanskje spesielt de øverste leilighetene som er få meter unna.  På balkongene er nok strålestyrken så stor at uansett hva slags måleapparat man måler styrken på strålingen med, er det nok langt over akseptable og trygge verdier – selv om det sikkert er innenfor Strålevernets grenseverdier.  En etter en vil få uforklarlige symptomer som fastlegen ikke skjønner noe av.  Noen av de som blir sykest, vil nok etter hvert forstå sammenhengen, men dessverre er nok bevisstheten til de fleste grodd fast i at dette ikke er farlig, så for de fleste er det snakk om etter hvert å bli ufør og kanskje dø av kreft eller andre ting uten en gang å være klar over dette bedraget fra Telenor og media.

På et tidspunkt leide jeg et måleapparat som måler styrken på wi-fi-signaler, fra Baldron.  Et 30.000,- kroners profesjonelt måleapparat.  Jeg syntes det var skremmende at tett opptil denne blokka var signalene så sterke at apparatet koplet seg ut etter å ha passert maksimal målestyrke.  Jeg tok kontakt med lokalavisa og fikk laget en liten avisartikkel om dette,  Jeg tok også kontakt med en av eierne av bygården, men ble høflig avvist.  Her mener jeg de må ha en opplysningsplikt. Derfor ser jeg ikke bort fra at det etter hvert vil komme søksmål mot slike eierne, og selvfølgelig også mot selskaper som setter opp og driver slike antenner.

Kona mi og jeg var på sommerferie i 2018 og leide hytte på fjellet i hele juli og også ei hytte rundt Oslo i forbindelse med et arrangement på Telenor Arena på Lysaker, der det var 18 000 mennesker samlet i en stor «blikkboks.»  Vi trodde dette ville bli det største problemet i forhold til min tidligere el-allergi.  Der tok vi feil!  På begge hyttene var det montert «smartmåler» uten at vi tenkte over det.  Hjemme hos oss i Kristiansand hadde vi fått deaktivert boksen, så vi hadde aldri helt kjent på den følelsen vi nå fikk oppleve.  Hva skjedde?  Vi hadde store problemer med å sovne om kvelden, og på dagtid hadde vi dårlig konsentrasjon, en slags følelse av indre stress og uro.  Vi opplevde dette begge to.  Siden disse målerne er koplet slik at de ikke kan skrues av, så vi oss nødt til å ta strømmen i begge hyttene vi var i.  Da kom roen i kroppen tilbake, vi sovnet også raskere og sov dypere.

Hva lærte vi av dette?  At disse målerne er verre enn vi trodde, de er verre enn ujordet strøm og også verre enn en vanlig wi-fi-ruter, som for min del «bare» gir meg hodepine, muskelsmerter og problemer med å puste.  Vi begge kjente på en slags «vibrasjon» eller en svak sitring – spesielt i region bryst / hals (skjoldbruskkjertelen).  Er det bare Anita og jeg som har opplevd dette? 

Vi opplevde at det var vanskeligere å slappe av i sofaen på ei hytte med smartmåler og ei god bok enn det var å være i en arena med 18 000 mennesker, altså 18 000 mobiler og dessuten wi-fi-antenner hengende under taket.  Kanskje er det ikke så rart?  Inne i en stor arena er man så opptatt av å hilse på folk og  å følge med på scenen at man ikke merker de helt store påkjenningene.  Når du derimot har lagt deg for kvelden, faller du til ro.  Da merker du fortere om det er noe i rommet eller huset som stresser deg.  For de fleste er det umulig å slå av alt, spesielt når man bor i en blokk med smartmålere og rutere i hver eneste leilighet.  En blokk er gjerne laget av betong og armering, da er det ofte mindre stråling, for betong begrenser signalene. I rekkehus eller firemannsboliger av treverk er det derimot ofte skyhøy stråling fordi det er tynne vegger og etasjeskiller mellom leilighetene som strålingen går tvers gjennom.  Trehus i laftet tømmer er derimot mye sikrere, siden strålingen blir sterkt redusert av tømmeret.  Det er en av grunnene til at vi bevisst har leid oss en bolig i tykt laftet tømmer.  Et hus fra 1800-tallet. Vi har jordet det elektriske anlegget i hele huset for egen regning og selvfølgelig fått koplet av smartmåleren. Her er vi trygge og kan lade oss opp igjen hver gang vi har blitt grillet ute på Sørlandssenteret (Norges største kjøpesenter). Vi ser med gru mot fremtiden, spesielt når 5G kommer. Da er vi redd alt kollapser! Men det er jo viktigere med innovasjon enn med god helse – det bør vi være skarpe nok til å forstå!

 

138. Ingunn Hetleflåt, 20.03.2019:

Vi fikk installert smartmåler i huset vårt våren 2018. Den er montert i kjeller rett under vårt soverom. Jeg har fått problem med søvnen og når jeg våkner utkjørt om morgenen har jeg verk i alle ledd. Det kjennes som jeg er blitt slått i hele kroppen. Vet ikke sikkert om det er måleren sin skyld, men synes det er merkelig at jeg har fått disse forandringen i søvnen. Dessuten fikk jeg bekreftet lymfekreft som er seintvoksende høsten 2018. Min mann har pacemaker og problem med hjertet. Jeg er engstelig på hva denne måleren kan forårsake. Vi har ikke gitt fullmakt til at den skulle installeres, vi måtte bare åpne vår dør når de kom med den.

Kan vi forlange den bort? [Besvart 20.03.2019, EF]

 

137. Bjørg Kilavik, 20.03.2019:

Vi fikk ny strømmåler i hus og etter 2 mnd skjønte jeg ved en tilfeldighet hos frisøren min hvorfor min samboer og jeg plutselig gikk med kronisk hodepine i varierende grad, min til tider så kraftig at jeg kastet opp. Ingen av oss har vært plaget med hodepine før. I tillegg hadde vi begge fått mye muskelsmerter, jeg en forverring av mine. Fra å sove sammenhengende fire- fem timer om natten våknet jeg nå etter bare knapt én og ble liggende urolig resten av natten. Jeg følte en slags panikk, en klaustrofobi i min egen kropp som jeg ikke kunne slippe unna og hjernen var alt for varm. Jeg fikk store konsentrasjonsproblemer og veldig dårlig husk, lite krefter, sensitiv i huden som ved feber med frysninger og svettetokter, kraftig trykk i ørene som når man kjører tog inn i tunneler, nedsatt immunforsvar, det prikket i fingrer og hender dovnet bort spesielt om natten.

Min samboer var så trett at han slet med å kjøre hjem fra jobb, og i hvert fall i ett tilfelle som jeg husker, måtte han stoppe og sove. Dette har aldri skjedd før. Han er en arbeidshest, en som ikke har andre hobbyer enn å jobbe, men sov nå flere timer på sofaen etter jobb.

Jeg fikk legeattest som jeg leverte nettselskapene vi har. BKK brukte ca 2,5 mnd på å få fjernet sendingsmodulen og det var etter mange mail og telefonpurringer og ved siste telefonsamtale jeg truet med søksmål og erstatningskrav hvis vi fikk varige men etter strålingen. Det tok litt tid å komme til hektene igjen, men etter en uke var ihvertfall hodepinen borte. Selv har jeg brukt ca 8000 kr på beskyttende klær og alternativ medisin for å beskytte meg og hjelpe kroppen mot strålingen. Stoffskiftet er fremdeles ikke bra.

Vi har en gammel plante som vi har arvet, kjøpt ca i 1975. Den har jeg fått til å vokse og trives. Plutselig begynte den å slippe masse blader og jeg tenkte at alderdommen hadde tatt den. Ca 1-2 uker etter vi fikk bort strålingen sluttet den å slippe bladene, og i dag ser den frisk og fin ut igjen.

Når jeg ser tilbake på hva vi ble utsatt for føles det som et overgrep fra myndigheter, en voldtekt som pågikk bort i et halvt år, en tortur i tillegg til store økonomiske utgifter. Og straffen etterpå? Gebyrer til nettselskapene og snart kommer også 5G…..

 

136. Eli Karin Liabø Løvås 10.03.2019:

Vi fikk installert smartmåler i juni 2018, og samtidig ble det montert en antenne ved siden av måleren. Jeg har soverom inntil den veggen hvor smartmåleren og antennen er montert. Etter en tid har jeg merket at jeg får kraftig hjertebank (hjerterytmeforstyrrelser) om natten og har problemer med å sove. Jeg merker ingenting om dagen, kun om natten. Dette er svært ubehagelig og jeg blir engstelig. Tenkte først at jeg måtte kontakte lege, men så begynte jeg å tenke og leste på nettet om mulige helseplager pga smartmålere i boliger. Jeg bor i en vertikaldelt bolig, og det betyr at det er to smartmålere som sender ut signaler her. Jeg vet ikke om det forsterker strålingen eller har betydning.

Jeg følger meg nå helt sikker på at årsaken er den nye måleren som forårsaker plagene mine.

Jeg ringte Istad Nett og fortalte historien min og ba dem komme å fjerne den antennen i første omgang. Den ble fjernet dagen etter og jeg spurte om jeg også kunne få fjernet radiokommunikasjonen. Da svarte han at da måtte jeg betale et gebyr på ca. 1800,- pr. år og skaffe legeattest. Jeg skal kontakte legen min og be om legeattest snarest, og vil heller betale gebyret enn å risikere helsen min. Det er sikkert.